zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Kinderen maken niet per se gelukkig

Door: ,   31-01-2007,   04:57 uur
 

Over het geluk en wat nu wel of niet gelukkig maakt bestaan nog veel misverstanden. Het blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat we heel goed kunnen benoemen of we wel of niet gelukkig zijn. Maar niet waardoor dit geluk wordt veroorzaakt. Vandaar het (hardnekkige) misverstand in onze samenleving dat het hebben van kinderen synoniem is voor (meer) geluk.

Geluk = levensvoldoending


Voor veel mensen is het niet moeilijk om precies te benoemen hoe gelukkig ze zijn. Lastiger wordt het om concreet te verwoorden wat geluk is en waardoor dit wordt veroorzaakt. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Lessen over geluk – en hoe je een gelukkig mens kunt worden- maken geen onderdeel uit van het curriculum op onze scholen. We leren jonge mensen niet hoe ze het geluk in hun leven kunnen beïnvloeden.

In de wetenschap is geluk als onderwerp vrij recent ontdekt door met name sociologen, psychologen en economen. In Nederland beschrijft Professor Ruut Veenhoven geluk als ‘de mate waarin mensen voldoening scheppen in hun leven als geheel’.

‘De eerste helft van ons leven wordt bedorven door onze ouders en de tweede helft door onze kinderen.’
Clarence Darrow


Kinderen en geluk
Gelukkig zijn veel mensen het oneens met het citaat van Darrow, want anders heb je als samenleving natuurlijk een probleem. Zonder kinderen, géén samenleving. Zoveel is wel duidelijk.

Maar het massaal veronderstelde verband tussen kinderen en geluk is niet aangetoond, de promotie van het ‘roze instantgeluk’ rondom het krijgen en opvoeden van kinderen ten spijt. Veel (jonge) ouders ervaren naast het geluk ook de realiteit. De zorg voor kinderen brengt ook zorgen met zich mee. Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de tevredenheid van echtparen na de geboorte van kinderen daalt om pas weer op hetzelfde niveau te komen nadat de kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten. Over het legenestsyndroom gesproken …

Meer over geluk en wat wel of niet gelukkig maakt in 100 gelukversnellers. En aarzel vooral niet om ervaringen en meningen met ons uit te wisselen.

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Jos Arets - CEO van Tulser 


·      Architect van toekomstbestendige oplossingen om mensen & organisaties meetbaar met 70:20:10 oplossingen beter te laten presteren.
·      Auteur van boeken met het doel hrd te versterken zoals '70:20:10 naar 100% performance', ‘Kostbaar Misverstand; van training naar business improvement’ en ‘Liever (g)een training’.
·   Samen met Charles Jennings en Vivian Heijnen heb ik het 70:20:10 Institute opgericht om dit gedachtegoed in cocreatie met onze collega's in de wereld te verspreiden en te verbeteren.   
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10