zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Conflicterende krachtenvelden en de waarheid in organisaties

Door: Asha Kalijan ,   30-08-2006,   12:33 uur
 

De waarheid in de praktijk in veel organisaties is dat er allerlei conflicterende krachtenvelden spelen. Niet altijd erg, want daarmee kunnen soms hele mooie veranderingen worden ingezet. Maar als die conflicterende krachtenvelden zich onderhuids afspelen, dan ontstaat er gevaar.

Energielekken


Een voorbeeld is het recht op persoonlijke opleidingsplannen. Vaak zijn daar om strategische redenen op directieniveau afspraken over gemaakt, maar worden de plannen door de operationele managers tegengehouden. Slechte implementatie of inderdaad conflicterende krachtenvelden? Het gevaar is dat waar dit zich afspeelt, organisaties achterblijven bij de concurrentie. Veelal wegens gebrek aan leiderschapsvaardigheden en visionair denken. Dergelijke organisatie vertonen vaak (met een mooie metafoor): energielekken. Het zullen organisaties zijn die niet even vitaal als de concurrentie innoveren.

Waarheidsgehalte
We hebben meer ruimte nodig voor het waarheidgehalte in organisaties. Daar is in deze huidige tijdgeest meer leiderschapsvermogen voor nodig.

We zouden zelf bij drie vragen kunnen stil staan:
Hoe vaak wil en kan ik de volledige waarheid spreken in
mijn organisatie;
Met welke in- en externe krachtenvelden heb ik te
maken;
En met welke tegenstrijdige krachtenvelden heb ik te
maken.

Van conflicterend naar innoverend
Als met name leidinggevenden zich bezinnen op het waarheidsgehalte in hun organisatie en daarbij hun taak als rolmodel serieus nemen, dan is het toch goed mogelijk dat conflicterende krachtenvelden, innoverend krachtenvelden worden!

Asha Kalijan



 
 Doorsturen    5 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Asha Kalijan is organisatieadviseur, managementcoach en directeur van Adimco.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Jeroen Willems  |   | 
31-08-2006
 | 
12:12 uur
Hmm, Kurt Lewin vermengd met de zoektocht naar Dhamma, ik moet hier even over mediteren hoor.

Ter zake doende quote:

"Je moet de waarheid niet verwarren met met mening van de meerderheid"

Loesje
alfred  |   | 
30-08-2006
 | 
19:15 uur
Niet zolang geleden kwam ik Bres, ik weet niet meer van wie, het citaat tegen: De waarheid is de mening van je vrienden.
Francine ten Hoedt  |   | 
1-09-2006
 | 
07:35 uur
In mijn optiek bestaat een organisatie bij de gratie van conflicterende krachtenvelden. Als iedereen ja en amen tegen elkaar blijft zeggen, los van ieders eigen waarheid, zouden we allemaal heerlijk indutten in opperste tevredenheid over de middelmatigheid van onze produkten of diensten, maar we zijn het wel allemaal met elkaar eens, hoor!
Ieder verschil tussen mensen is een sluimerende conflictkiem: leeftijd, geslacht, verschil in opleiding, kennis of ervaring, religieuze achtergrond, culturele achtergrond, noem maar op.
Het mooie is, dat als deze verschillen en dus ook verschillende waarheden met elkaar gaan samenwerken op het scherp van de snede, de beste elementen van iedere waarheid gekoppeld worden met elkaar. Die elementen komen immers bovendrijven door een stevige discussie. Zo ontstaan nieuwe, innoverende produkten. Als je maar niet bang bent voor het bestaan van al die verschillende waarheden en als je ze maar durft te laten botsen. Dat geldt niet alleen voor managers, maar voor iedere medewerker. Jouw waarheid zit in jezelf en zelf maak je de afweging of je jouw waarheid durft te verkondigen in je omgeving. Als dat niet zo is, dan heb je een leuke coachingsvraag. Welkom bij Hat Trick conflictconsultancy!
Monique  |   | 
1-09-2006
 | 
08:38 uur
Het zijn sterke benen die de waarheid dragen kunnen.........
de heer F Schophuizen  |   | 
4-09-2006
 | 
12:17 uur
In plaats van "waarheidsgehalte" denk ik dat in essentie het artikel gaat over openheid in communicatie: kunnen en durven mensen volledig eerlijk te zijn over hun mening ("iemand de waarheid zeggen", "je ware mening uiten"). De krachtenvelden zijn daarin dan vooral de "belangen" die een rol spelen, zowel zakelijke als persoonlijke belangen.

De mate waarin je open en eerlijk bent is vooral afhankelijk van vertrouwen. Denk je afgerekend te worden op je uitlatingen, dan ben je minder open en eerlijk. Wantrouwen kan zelfs leiden tot geslotenheid of oneerlijkheid.
Vertrouwen is iets dat groeit (of slinkt) door ervaringen. Sommige mensen vertrouw je meer, anderen vertrouw je minder. Hoe minder vertrouwen, hoe minder waarheid.

In organisaties waarin een hoge mate van onderling vertrouwen heerst, ontstaat vanzelf een open en eerlijke communicatie en een hoog waarheidsgehalte. De grote vraag is nu:

"Hoe creer je onderling vertrouwen binnen je organisatie?"

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10