zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

UWV Marktplaats: houdbaarheidsdatum voorbij?

14 juli 2010 - Capwell denktdat de huidige vorm van UWV marktplaats geen lang leven beschoren is. Als een van de gebruikers merkte zij al snel belangrijke tekortkomingen van het systeem op. Vorige maand viel UWV nog met de marktplaats in de prijzen bij de Dutch Sourcing Awards. De vraag is of het in de praktijk werkt.

Na onderzoek onder collega bedrijven, inkoop specialisten en UWV zelf, kwamen er alleen nog maar meer vragen aan het licht. Het is niet zeker of inkopers met het gebruik van het marktplaatsconcept daadwerkelijk kosten besparen, of dat deze slechts ‘onzichtbaar’ worden gemaakt. Verder worden de soft skills, die juist zo belangrijk zijn bij de werving van extern personeel, geheel buiten beschouwing gelaten. Een ander feit is dat het niet zeker is of UWV marktplaats 100 procent voldoet aan de Europese aanbestedingsregels. Is de marktplaats eigenlijk wel ‘toekomstproof’? 



Kostenbesparing?

Het lijkt alsof de kosten voor de inhuur van tijdelijk personeel worden verlaagd met de marktplaats. Ze zijn er echter nog steeds, maar komen terug in andere zaken. Voor het afhandelen van reacties, zijn bijvoorbeeld vier mensen nodig, die fulltime hiermee bezig zijn. Bij een vergelijking van de gunningstarieven van marktplaats met die van bemiddelaar Capwell, bleken de tarieven nagenoeg hetzelfde. Volgens Marc Brugman, directeur van InQuest, wordt het marktplaatsenconcept wel degelijk ingezet met het doel om kosten te besparen: "Bij onvoldoende professionele sturing zal dit achteraf een enorme teleurstelling blijken. De kosten voor beheer zullen hoger uitvallen en de verwachtingen met betrekking tot kostenreductie blijken dan niet reëel". 

Hard skills versus soft skills

Verder is het selectieproces van UWV marktplaats een groot punt van discussie. Als eerste wordt er gekeken naar de harde eisen (hard skills) alleen op basis van een CV, terwijl uit eigen onderzoek van UWV blijkt dat 65 procent van de CV’s feitelijke onjuistheden bevat. De focus ligt bij het selectieproces teveel op tarief. Jaap Schraveling van de Nyenrode Business Universiteit: "De goedkoopste die nemen we! Zo ga je toch niet met mensen om? Juist zachte eisen (soft skills), zoals een persoonlijke klik, zijn erg belangrijk en voorkomt een hoop onvrede achteraf." Bij het selectieproces wordt op de eerste plaats dan misschien niet zoveel waarde aan kwaliteit gehecht, aan het milieu heeft UWV dan weer wel gedacht. Bij de criteria kan men echter wel vraagtekens zetten. Volgens Sebastiaan Jonkeren van UWV, heeft een persoon die 2,5 uur met de trein moet reizen de voorkeur, boven een persoon die binnen tien minuten met de scooter op zijn werk is. 

Juridisch niet waterdicht

Daarnaast verschillen de meningen sterk of UWV marktplaats 100 procent voldoet aan de EU aanbestedingsregels. Robert Gritter, directeur van Capwell, is van mening dat het concept niet aan het principe van non-discriminatie voldoet. "We hebben niet allemaal gelijke kansen. ZZP’ers of mensen op de eigen loonlijst krijgen automatisch vijf procent bij de selectie. Wij, als bemiddelingsbureau, krijgen die vijf procent dus niet. We kunnen nog zo onze best doen, maar kunnen slechts een maximale score van 95 procent halen. Het is maar de vraag wie de eerste rechtszaak begint." Flexchange, een overheids-arbeidsintermediar, heeft besloten de pilot met UWV marktplaats niet voort te zetten. Volgens oud directeur Alex-Jan de Jong "Naar wat ik gehoord heb, twijfelden de ministeries waar Flexchange voor werkte, of het huidige concept wel rechtmatig is. Er is daarom besloten het concept niet op deze manier voort te zetten." 

UWV marktplaats: toekomstproof?

Op dit moment is er een kopersmarkt, en genoeg keuze in tijdelijk personeel. Wat gebeurt er als de markt omdraait? Hoe gaat het marktplaatsconcept dan werken? Verder is UWV marktplaats oorspronkelijk bedoeld om de preferred suppliers te vervangen. Zoals Annelies Niesert, hoofd Inkoop UWV, al eerder stelde: "Vroeger ging het meer via-via, met extra marges. Nu hebben we een rechtstreekse methodiek." UWV ziet inmiddels zelf al in dat dit niet werkt. Ze zijn daarom overgegaan naar plan B, waar de preferred supplier alsnog de voorkeur heeft. Ook heel spijtig voor de freelancer, die blij was te kunnen concurreren met de multinational. Het ‘via-via’ werken heeft uiteindelijk toch weer de voorkeur. Marktplaats is dan slechts een tweede keus, en neemt de plaats van geautomatiseerde broker in. Het is de vraag of de klant dan niet beter af is bij een echte broker?

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zachte vaardigheden zijn de moeite van het aanleren waard
 Zes zachte vaardigheden van de succesvolle projectmanager
 Internet wint terrein bij banenjacht
 Werkgever heeft geen idee van ‘cost per hire’
 
 
reacties
 
FPJ Pennings  |   | 
14-07-2010
 | 
09:03 uur
Jammer van Capwell en de andere genoemden dat zij niet de werkelijke werking van marktplaats kunnen onderkennen. Selectie op softskills gebeurd bij traditionele werving & selectie aan tafel en ook pas nadat je op de harde eisen uit de CV-selectie als kandidaat naar voren bent gekomen. Daarnaast wordt gesproken over de huidige markt (kopersmarkt), daarbij wordt vergeten dat marktplaat is opgericht in een aanbiedersmarkt en daarin ook succesvol is geweest. Wat geheel buiten beschouwing wordt gelaten in dit eenzijdige artikel is dat met dit inkoopsysteem recht wordt gedaan aan de status van zzp-ers, dat onnodige marges soms oplopend tot 50 euro per uur er tussenuit worden geknipt, daarnaast punten te verdienen te zijn als men ipv met de auto met fiets of trein naar het werk komt (duurzaamheid) Jammer, er klinkt een soort zurigheid uit dit stuk waarvan ik meen dat het niet terecht is en op zijn minst meer informatie behoeft.
mark  |   | 
14-07-2010
 | 
19:31 uur
Wat er ook verder op te merken valt over het Marktplaats-concept, feit is dat inmiddels ruim 10 uiteenlopende overheidsorganisaties ermee aan het experimenteren zijn en dit aantal groeit snel. En ook komen er nieuwe leveranciers op de markt met een Marktplaats-tool met nieuwe functionaliteit zoals het scoren van soft skills van kandidaten. Veel van de (soms terechte) kritiek op de Marktplaats ligt niet zozeer aan het concept, als aan de het gebruik ervan door de organisatie.
En tot slot: De Marktplaats is een alternatief voor een aanbestedingscyclus. We moeten natuurlijk als leveranciers en zzp'ers ook niet doen alsof dat nu zulke fijne processen voor ons waren om mee te dingen.
Kortom, gun het concept wat tijd en laten we over een half jaar nog eens evalueren......
B. Boschman  |   | 
24-09-2010
 | 
20:23 uur
Ik ben die genoemde zzp'er die in een eerder artikel over de UWV marktplaats blij was te kunnen concurreren met de 'multinationals'.
En ik krijg uit bovenstaand artikel enkel maar een trots gevoel. Juist de commerciele bemiddelingsbureau's aan wie stevige fee's worden afgedragen zijn eruit gelust. ik begrijp dat die partijen niet zullen juichen met dit initiatief maar hun klacht zie ik als een getuigenis van het succes.

bovendien heb ik vaak een selectieproces gedaan. zowel via mantelpartijen als via marktplaats en zoals Fleur opmerkt, of ik nu cv gemaild krijg via de mantelpartijen of via marktplaats. punt blijft dat ik cv's krijg opgestuurd en op basis daarvan de eerste selectie doe. daaruit haal ik enkele mensen die ik spreken wil en vaak hebben we dan een geschikte kandidaat.

ander voordeel van de marktplaats. Bij mantelpartijen werden afgelopen jaar overal in het land de tarieven verlaagd. Dat gebeurde bij de marktplaatscontracten niet.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10