zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Teulings: crisis was niet te voorspellen

20 januari 2010 - Het is onmogelijk om een financiële crisis te voorspellen, want de economie is nog chaotischer dan het weer. Dit zei directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) tijdens zijn gesprek met de commissie-De Wit, de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de oorzaken van de financiële crisis.

Volgens de CPB-directeur kunnen economen de risico’s wel zoveel mogelijk in kaart brengen. Toezichthouders kunnen banken dan dwingen om buffers op te bouwen. Hij vindt niet dat het CPB te laat gewaarschuwd heeft voor de financiële crisis. Dat schrijft NOS.nl.



Ruding
Oud-minister en oud-bankier Ruding zei, eveneens opgetekend door NOS.nl, dat toezichthouders op het bankwezen hadden bij het begin van de kredietcrisis te weinig kennis om de ingewikkelde financiële producten van banken te doorgronden en dus hun werk goed te kunnen doen. Hij stelde verder dat er veel fout is gegaan maar dat alles wel in perspectief moet worden gezien. Hij wees erop, dat in Amerika veel complexere financiële producten werden verkocht dan in Europa en at de bonussen daar nog veel hoger en het toezicht veel slechter waren. 

Inzicht
De commissie De Wit bestaat uit acht Kamerleden onder leiding van de SP'er De Wit. Maandag zijn ze begonnen met het onderzoek naar de kredietcrisis. De komende weken horen ze sleutelfiguren uit de financiële wereld. De verhoren, die tot eind maart duren, moeten inzicht geven in de oorzaken van de crisis. De commissie kijkt daarna hoe de regering, de Kamer en de toezichthouders hebben gehandeld.


Bron: NOS.nl
 
 Doorsturen   9 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Topbankiers ondervraagd over crisis
 De crisis en de rol van de business school daarin
 Aantal banen in financiële sector slinkt drastisch
 Bezorgdheid economische crisis neemt af
 
 
reacties
 
Sjors  |   | 
20-01-2010
 | 
07:49 uur
Teulings: crisis was niet te voorspellen

Als je nuchter nadenkt dan had je dit voor een groot deel aan kunnen zien komen.
Veel mensen dachten dat de bomen de hemel in groeiden.En dan die exorbitante bonussen dat moet vroeg of laat toch een keer fout gaan daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben om dat te zien.
Ad de Beer  |   | 
20-01-2010
 | 
07:58 uur
Economen kunnen niet voorspellen omdat mensen niet te voorspellen zijn. Omdat de meeste economen blijven geloven in modellen en geen aandacht schenken aan mensen, kan en mag geen waarde worden gehecht aan hun voorspellingen.
De les van de crisis is dan ook dat economische kengetallen niets voorstellen en alleen schijnzekerheden en schijnonzekerheden opleveren.
Meer aandacht voor mensen, zowel in als om de organisatie is de enige mogelijkheid om de toekomst zeker te stellen.
Ik vrees echter dat de lessen van de crisis niet zullen doordringen, want zelfs de linkse partijen die beweren er voor de mensen te zijn, gebruiken de crisis alleen maar om het kapitalisme te hekelen.
Deze hele parlementaire enquette is, net als de klimaatconferentie eerder en de komende conferentie over Haiti, pure geldverspilling en alleen maar goed voor het toch al veel te grote ego van politici die totaal los zijn van dat waar het echt om gaat, mensen.
Marjolein Hins  |   | 
20-01-2010
 | 
23:55 uur
Chapeau Ad, zo simpel is het. Wij hebben zelf de problemen veroorzaakt en zijn dus ook zelf de oplossing!
En dus ongelooflijk dat we nog steeds niet verder wakker zijn geworden met elkaar..... want de wereld verandert al als wij er anders naar gaan kijken! En bijv. stoppen met allerlei angstmechanismen en afrekenculturen.

Één toevoeging van mijn kant, ik heb wel de hoop dat het 'wakker worden' gaat gebeuren, want ik zie en voel een verandering bij veel mensen, dus als de politiek niet wakker wordt dan gaat de consument/burger zelf het systeem omdraaien om met elkaar iets nieuws en positiefs neer te zetten. Echter makkelijker gaat 't als we allemaal mee doen. Ik was gisteren bij de Big Improvement Day en daar hing een sfeer in de lucht met samenwerking tussen bedrijfsleven, ondernemers en overheidsinstanties die heel goed voelde voor de toekomst van ons land en de aansluiting met de wereld.

Ook bedrijven die de crisis in hun bedrijf willen stopzetten kunnen dat inderdaad door, zoals Ad zegt, aandacht aan alle mensen te geven, zodat zij met elkaar voor verandering kunnen zorgen.

Hartelijke groeten,
Marjolein
Ad de Beer  |   | 
21-01-2010
 | 
09:03 uur
Bedankt voor het compliment Marjolein.
Helaas ben ik bang dat de gevestigde orde van politici en economen (en te veel politici zijn ook nog eens econoom) niet uit de bestaande paradigma's kunnen loskomen.
Ze roepen het allemaal wel, maar ze hebben de visie die nodig is voor verandering niet, vooral omdat ze nog steeds denken dat de wereld in modellen te vatten is.
Politici hebben daarbij ook nog het nadeel dat ze door hun gebrek aan visie en kennis van de maatschappij de hardste schreeuwers naroepen, zonder oog te hebben voor de zwijgende meerderheid.
Daarom zou het goed zijn dat de zwijgende meerderheid zijn stem verheft en de politiek op andere gedachten brengt. Maar ja, als je naar ''Het Volk'' luistert ben je een populist en wordt je verguisd, vooral omdat je het hoofddoel van de politieke elite, zoveel mogelijk zetels, belaagd.
Marjolein Hins  |   | 
21-01-2010
 | 
11:01 uur
Goedemorgen Ad,
Ook hier weer eens, dat alleen-in-modellendenken zit zowel in politiek als bedrijfsleven in de weg.

Echter in elke organisaties zitten mensen die wel willen bewegen en het nieuwe kunnen pakken en willen ontwikkelen. Wat ik dus doe is over de muurtjes van organisaties heen die mensen met elkaar verbinden, zodat zij met elkaar beweging kunnen veroorzaken, die goed is om de belangen van alle betrokkenen te behartigen.
En daarnaast gewoon nieuwe dingen ernaast zetten, die een voorbeeldfunctie hebben.
Die eerste acties kosten namelijk wel veel meer tijd, echter ik geloof wel in de bruggen bouwen tussen oud en nieuw, omdat we nou eenmaal allemaal mee moeten in de beweging willen we een heel bedrijf en dus ook een heel land een sprong laten maken.

We gaan het zien! :-)

Tot ziens en fijne dag, ook natuurlijk voor de andere meelezers.
rv  |   | 
23-01-2010
 | 
08:47 uur
Klink-klare BS.
Deze kredietcrisis is (net als de global warming hoax sinds 1961) al jaren geleden bewust geplanned door het eliteclubje Centrale Bankiers (onder leiding van het Rothschild imperium, de ware eigenaars van de FED en uitdenkers van het centrale banken stelsel)

Hierbij hebben ze hun medewerking gekregen van van o.a. de Council of Foreign Relations en de leden van de Bilderberg group (mederoprichter Zkh. Prins Bernard) als uitvoerende organen naar het (nog) onbewuste publiek toe.


Wilt u meer weten? Lees hier verder:
1. Global Warming, planned in 1961
(Klik hier)

2. The Goldsmith series (hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt op financieel gebied)
(Klik hier)

Happy reading en bewustwording ;-)
Ad de Beer  |   | 
23-01-2010
 | 
13:16 uur
Ik kan natuurlijk ook andere boeken lezen en ontdekken dat de Vrijmetselaars, de Rozenkruizers en zelfs een nog steeds geheime secte achter deze crisis zit.
Sprookjes blijven bestaan en ook mensen die daar in geloven. Hetzelfde geldt voor complottheorieeën, maar waarom zou een economische macht als de Rotschilds de economie dan willen vernietigen?
Het is eerder Osama Bin Laden, die eerst op 9-11 de economie een dreun gaf en nu via malversaties van banken het door hem zo gehate westerse systeem onderuit wil halen.
Of misschien wel een geheim genootschap Marxisten, een groep waar Agnes Kant leiding aan geeft.
Dat de politiek gevoelig is voor sprookjes als het broeikast effect, dat is bekend. Politici zijn nu eenmaal dom en makkelijk manipuleerbaar, maar ik denk dat RV daar weinig voor onder doet door te geloven in dit soort ongein.
De laatste Dan Brown al gelezen overigens?
Marjolein Hins  |   | 
24-01-2010
 | 
15:42 uur
Ja, Ad, ook ik heb al langere tijd het gevoel dat het spreekwoord ''de pot verwijt de ketel dat-ie zwart ziet'' op complottheoristen van toepassing is.

Ik vind het wel mooi hoe jij dit gewoon open durft te bespreken, daar houd ik van! Er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die hun nek durven uit te steken om hun eigen gedachten uit te spreken en ter discussie te stellen.

Overigens doet RV dat ook, dus dankjewel in elk geval voor jouw heel goed bedoelde input. Ik kan daar echter niet zoveel mee. Het voelt gewooon niet goed.
Liliane M. - J. Höffgen  |   | 
25-01-2010
 | 
08:46 uur
Laat u niets wijsmaken. Het is één en al hebzucht. Meer...meer...meer... Ze hebben hun les nog ‘steeds’ niet geleerd. Het zal hen nog zuur opbreken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10