zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Kredietcrisis is de schuld van mannen'

3 november 2008 - Het feit dat de financiële wereld gedomineerd wordt door mannen, kan wel eens een belangrijke rol hebben gespeeld in het ontstaan van de kredietcrisis. Dit stelt hoogleraar Piet Keizer op Zibb.

"Mannen onder elkaar vertonen vaak machogedrag, en topmannen neigen bovendien naar narcisme. Riskant gedrag levert in de financiële wereld, vooral in de Verenigde Staten, prestige op," zegt Keizer die pleit voor een multidisciplinair onderzoek naar de financiële crisis om te kijken of er sprake is geweest van een (mannen)cultuur die riskant gedrag bevordert. 



Balans

Keizer zegt er overigens bij dat hij ook niet vindt dat er een wereld waarin voornamelijk vrouwen aan de top staan, nagestreefd moet worden. "Er moet een balans zijn. Meer vrouwen in de financiële wereld kunnen het machogedrag van mannen matigen." 

Evenwicht

Bercan Günel mede-oprichtster van headhuntersbureau Woman Capital onderschrijft de gedachte van Keizer: "Het evenwicht is weg. Typisch mannelijke eigenschappen, zoals risico nemen, werden duidelijk gestimuleerd. Door de opeenstapeling van risico’s ontstond een domino-effect." Günel verwijst naar de studie ‘Women Matter’ van McKinsey. Daaruit bleek dat bedrijven met de meeste vrouwen aan de top, op diverse vlakken het beste presteren.


Bron: Zibb
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier tekenen dat het mis gaat
 Europa bindt strijd aan met bonussen en falende topmannen
 Europese bedrijven te passief in kredietcrisis
 Laks management werkt fraude in de hand
 
 
reacties
 
Arnold van der Beek  |   | 
4-11-2008
 | 
09:41 uur
Hoe komen we in het nieuws dat het nieuws van de dag is. Doe ik dus ook maar weer eens.
Het is natuurlijk niet typisch mannengedrag dat deze crisis heeft veroorzaakt, maar mensengedrag in de overtuiging dat intellect en kennis alles beheersbaar maakt. Daarnaast is er op korte termijn veel te verdienen en van hoog tot laag houden wij het er toch stiekem bij dat het mijn tijd wel zal duren, tenzij anderen het verprutsen. De wereld heeft meer crisissen gekend en er zullen weer nieuwe komen, zo zeker als de mens kortzichtig en zelfoverschattend door het leven banjert. Niet nieuws eigenlijk!

Is een betere balans tussen man en vrouw de redding? Misschien want het is zeker een nieuwe situatie. Maar er is geen bewijs hoe de mens - man en vrouw - dan zullen acteren. De hoop dat de mens werkelijk en oprecht verstandig wordt, zullen we nog wel lang blijven koesteren. De discussies rond deze crisis laten in ieder geval geen snelle vervulling van deze hoop vermoeden.
Claire  |   | 
5-11-2008
 | 
11:55 uur
Natuurlijk is het veroorzaakt door 'mannengedrag'. Het zijn veelal stakkers die zich moeten laten gelden tegenover elkaar. Geld, macht en aanzien is voor veel mannen belangrijk aan de top. verder maken ze niet zoveel klaar, een fatsoenlijk gesprek van mens tot mens is niet mogelijk. Ik zie ze altijd voor me als een kind op zoek naar een moeder/verzorgster. Als het werk wegvalt gedragen ze zich als kleine kinderen met een snotneus. Heel erg triest en de tijd is daar voor meer vrouwen in de top.
cor wijtvliet  |   | 
5-11-2008
 | 
16:19 uur
Wat een kletsverhaal. Kredietcrises zijn van alle tijden. Zijn simpel het gevolg dat financiele innovaties slechts in de praktijk getoetst kunnen worden. Dat brengt risico's met zich mee, maar het kan niet anders. Zonder innovatie kan Claire haar tijd niet verdoen met het lezen van de Viva en de Opzij.
Betty  |   | 
6-11-2008
 | 
12:17 uur
natuurlijk is het beter als de balans van de man en de vrouw op hetzelfde vlak komen. Nederland is daar nog niet erg goed in gewoonweg door hoe het altijd geweest is, dat is het beleid hier, de reden waarom een vrouw hier in een bepaalde positie gezet wordt. Wat mij betreft heeft niets te maken met wat er nog komen gaat, dat is een optelsom van het verleden.
U.R.A Fraenk  |   | 
5-06-2009
 | 
12:38 uur
Niets nieuws onder de zon. Pas als z.g deskundigen hun mening geven over een bepaald onderwerp schijnt het waardevol te zijn. Vijftien jaar geleden heb ik deze stelling reeds geponeerd; We zijn beter af met een wereld geleid door vrouwen. Ze zijn betrouwbaarder,punctueler, minder egoistisch en egocentrisch, eerlijker en zijn absoluut nauwgezetter bij het uitvoeren van hun taak, mits ze nog niet verpest zijn en daardoor ook het mooie in hun ''vrouw zijn'' willen verruilen voor het ''mannengedrag'' omdat ze dan, dat denken ze tenminste, ook mee kunnen tellen en doen in deze ''mannenwereld''. Het zal echter niet lang meer duren of de vrouwen zullen voor meer dan 75% de dienst uitmaken over de hele wereld en in alle sectoren. En ik voorspel je dat we er beter aan toe zullen zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10