zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ombouwoperatie Konmar stopgezet; commissarissen gaan helpen

26 augustus 2001 - De nieuwe Konmarwinkels zijn voor supermarktconcern Laurus een grote strop. Zaterdagmiddag gaf het bedrijf een winstwaarschuwing: Laurus duikt door de ombouwoperatie van supermarkten tot Konmars-nieuwe-stijl in de rode cijfers.

De ombouwoperatie wordt tijdelijk stopgezet. Eerst wil het concern de zaakjes beter op orde hebben.



Bemoeienis commissarissen
Tot nu toe zijn 121 van de geplande achthonderd winkels van Laurus (Edah, Super de Boer, Lekker & laag en Groenwoudt) omgetoverd tot Konmar. De raad van commissarissen gaat zich intensief met de bedrijfsvoering bemoeien. Een gedelegeerd commissaris moet erop toe zien dat de problemen worden opgelost. Voorlopig neemt commissaris M. Ververs deze taak op zich. Het is de tweede keer in korte tijd dat de Raad van Commissarissen van een beursgenoteerd bedrijf zich actief met de bedrijfsvoering gaat bemoeien. Eerder dit jaar gebeurde dat bij KPN, dat in financiële moeilijkheden verkeert.

Marktaandeel omlaag
De winstwaarschuwing van Laurus valt samen met de bekendmaking van de marktaandelen van supermarkten in Nederland door het vakblad Distrifood. Dat becijferde dat Laurus een daling van het marktaandeel van een half procent voor de kiezen kreeg, van 22,7 naar 22,2 procent. Die daling is vooral te wijten aan de Konmar-supermarkten. De schade bleef voor Laurus beperkt vanwege de succesvolle Super De Boer-formule. Schrale troost voor Laurus kan zijn dat marktleider Albert Heijn eveneens marktaandeel verloor. Die ging van 24,2 naar 23,2 procent. Niet Laurus profiteerde daarvan, maar concurrent C1000.

Strategie deugt
Volgens een woordvoerder van Laurus is de ombouwoperatie niet mislukt, maar is het bedrijf alleen te hard van stapel gelopen. Uit een onderzoek van Bain & Company in opdracht van de commissarisen en directie blijkt volgens de woordvoerder dat de strategie van Laurus deugt. De uitvoering van de strategie schiet echter tekort.

Moeizaam
Van meet af aan liep de hele ombouwoperatie moeizaam. Al rap bleek dat er minder klanten op het nieuwe paradepaardje van Laurus afkwamen dan verwacht. Binnen het concern broeide het ook. Kort na het begin van transformatie in juni moest bestuurslid Peter Stuyts het veld ruimen, wegens het aannemen van steekpenningen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10