zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager droomt van eigen zaak

17 oktober 2007 - Managers zouden liefst een eigen zaak willen hebben. Dat blijkt uit een enquête bij het lezerspanel van Management Team. Van de onderzochte managers heeft 75 procent nog geen eigen bedrijf, maar 32 procent droomt daar wel van. Nog eens 29 procent wil misschien een eigen bedrijf opzetten. Het zijn vooral de jongere managers die dromen over een eigen bedrijf. 40 procent van de managers tot 39 jaar heeft wel eens nagedacht over een eigen zaak, terwijl het bij managers ouder dan 40 jaar bij 29 procent wel eens kriebelt.

Dromen versus daden


Uiteraard is dromen over een eigen zaak niet hetzelfde als de droom daadwerkelijk uit te laten komen. 45 procent van de ondervraagde lezers heeft wel eens aan een business- of ondernemingsplan gewerkt. Vooral mannen zijn actief op dit gebied. 47 procent van de mannelijke managers heeft al eens stappen ondernomen in de richting van een eigen zaak tegenover 24 procent van de vrouwelijke managers. 

Financiële zekerheid
Opmerkelijk daarbij is dat slechts 40 procent een bedrijf zou starten in de eigen sector, terwijl 52 procent zijn heil elders zou zoeken. De belangrijkste reden daarbij is het geldmotief. Geld speelt voor 32 procent van de managers een rol. Het feit dat bij een eigen zaak de financiële zekerheid ontbreekt, is voor 50 procent een reden geen eigen bedrijf te beginnen.


Bron: Management Team, Express.be
 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders weinig ondernemend
 Ex-managers met eigen zaak hebben meer stress
 Afstudeerders willen geen eigen bedrijf meer
 
 
reacties
 
A.W. Schouten  |   | 
17-10-2007
 | 
08:43 uur
Het is maar goed ook dat het bij de meesten bij dromen blijft. Laten de gemotiveerden onder ons de stap in het diepe zetten.

De gedachte aan een eigen bedrijf komt heel vaak voort uit onvrede met de eigen (huidige) situatie in het werk. Een eigen bedrijf wordt dan gezien als een ontsnappingsroute o.a. door managers en baanlozen. Zodra de eigen situatie zich ten goede keert verdwijnt de opwelling.

Kortom, in die gedachten zit geen ziel, geen begeestering. Het komt niet vanuit het hart maar vanuit het hoofd: het is beredeneerd.

Hoe vaak hoor ik vooral uitkeringsgerechtigden niet verzuchten: ''nou, dan begin ik maar voor mijzelf''. Alsof het opstarten van een eigen onderneming een derde-rangs keuze is en een makkie is. Alsof je van nare mananagers kunt afkomen door zelfstandig te worden. Néé, dán komt het erop aan jezelf te managen en jezelf kritisch in de tang te nemen. Veel meer nog dan in de werknemerssituatie wordt ondervonden. Volgens mij zijn de meeste potentiele zelfstandigen daartoe niet in staat. Gelukkig maar. Daarom blijft het voor de meesten beperkt tot dromen (en dromen mag, hoor). Gelukkig maar, want anders zou het dringen worden bij de uitgang van de werkgevers.
heer Thomas Blekman  |   | 
17-10-2007
 | 
09:00 uur
Interessant onderzoek? Weet ik niet. Kan ik niet beoordelen op basis van bovenstaande samenvatting. Maar voor managers die niet voor eigen rekening en risico durven te ondernemen is er altijd nog ''Ondernemerschap voor managers''.

Ik hou me bezig met het stimuleren van ondernemend gedrag binnen bestaande organisaties en bij afstudeerders. Ik doe dit vanuit De Beukelaar Groep, met Development Days en ben part time wetenschappelijk docent aan de RSM Erasmus University op het gebied van Entrepreneurship & New Business Venturing.
Niet alleen praktisch georiënteerd maar dus ook wetenschappelijk geëngageerd.

Waar ik dan ook moeite mee heb, is dan ook de verwoording van de uitkomst dat ''40 procent van de managers tot 39 jaar heeft wel eens nagedacht over een eigen zaak, terwijl het bij managers ouder dan 40 jaar bij 29 procent wel eens kriebelt''.

Wel eens nagedacht over..en wel eens kriebelt.
Als ik dat lees valt me het percentage weer heel erg tegen. Want door enkel ergens over na te denken, creëer je inderdaad geen bloeiende bedrijven. En een kriebel omdat je moe bent van je baas en je dus liever eigen baas zou zijn is ook niet voldoende om het pakket aan zekerheden op te geven voor een gevoel van vrijheid. Althans voor het merendeel van de managers in ieder geval niet. Zelf heb ik die stap wel gezet. Na jarenlang te hebben gewerkt voor het bedrijf met de beste secundaire arbeidsvoorwaarden van Nederland (zo las ik dit weekend)heb ik de stap gezet om in 2004 voor mezelf te beginnen. Ik had daarvoor een meetinstrument ontwikkelt aan de RSM Erasmus University, de Intrascale(tm). Met dit instrument help ik inmiddels organisaties, teams, managers en individuen om een ondernemende en sprankelende omgeving te creëren. De Intrascale(tm) gebruik ik in een veelomvattend programma en bestaat uit twee vragenlijsten die los van elkaar worden ingezet. Met de eerste vragenlijst worden de karaktereigenschappen gemeten van individuen. Hoe ondernemend gedraagt een medewerker zich? Het tweede deel van de Intrascale(tm) richt zich op de klimaatfactoren, de (team)cultuur waarin de medewerkers werkzaam zijn. Hoe stimulerend is de omgeving? Nodigt de cultuur uit tot ondernemend gedrag of kun je dat als medewerker maar beter uit je hoofd laten? De Intrascale(tm) is in te zetten als een 360°-meetinstrument, waarmee je zowel de perceptie van het individu in kaart brengt alsook die van zijn of haar omgeving. Hierdoor ontstaat inzicht in de huidige situatie en kan er begonnen worden met de gewenste verandering. Het instrument helpt dus zeer effectief bij het stimuleren van ondernemend gedrag omdat het de focus richt op de discussies die er werkelijk toe doen. De Intrascale(tm) wordt uitgevoerd met behulp van een online tool en is zoals ik al aangaf ontwikkeld in samenwerking met RSM Erasmus University.

Dit instrument heeft mij doen besluiten om te gaan voor het zelfstandig ondernemerschap. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van want ik ontmoet steeds meer managers die ondernemerschap willen stimuleren!

Het is alleen wel een grote stap. Een stap waarvan de omvang inderdaad niet moet worden onderschat. Zeker voor managers die al kleine kinderen hebben en waarvan de partner het inkomen waar het gezin inmiddels aan gewend is, niet alleen kan opvangen. In die situaties is financiele zekerheid inderdaad een grote bottleneck. Wat ik hen zou adviseren is om een nevenfunctie aan te vragen. Hierdoor is het mogelijk om parttime te starten en om een klantenportefeuille en naam op te bouwen. Hierdoor neemt de financiele onzekerheid af.

Voor die managers die niet voor eigen risico willen/durven te ondernemen heb ik een andere tip: creëer zoveel mogelijk (intern) ondernemerschap in je huidige baan! Het biedt niet alleen jezelf energie en inspiratie maar verhoogt ook de sprankeling voor de andere medewerkers op je afdeling of in je team!

Hoe je dit kunt doen? Stap 1 zou een bezoek aan het conference en/of de workshop ''Ondernemerschap voor Managers'' op 27 en 28 november op Nyenrode kunnen zijn! Wordt verzorgd door Focus Conferences, RSM Erasmus University, ING, OCE en De Beukelaar Groep.

Kun je die dagen niet? Dan zou je me een mail kunnen sturen. Ik stel het zeer op prijs om met managers in contact te komen die een ondernemender klimaat op hun afdeling/team willen creëren!

groeten,
Thomas Blekman
0651311016
Leo Dijkema  |   | 
17-10-2007
 | 
09:06 uur
Dit is heel hoopgevend. Ik hoor nogal eens dat er gebrek is aan ondernemerslust, volgens mij is dat onzin en dit cijfer onderstreept dat maar weer. Ik vind het interessant om na te denken waarom het zo is; als geld echt het motief is (ik vraag het me af), denk ik dat veel mensen teleurgesteld zullen worden. Je hebt wel even een aanloopje nodig voordat het geld binnenkomt. Ik zie om mij heen veel mensen rond de 40 die juist met hun opgebouwde kennis kiezen voor vrijheid. Weg uit de beklemming van interne bedrijfspolitiek. Het meest succesvol zijn mensen die in een flexibele netwerk structuur samenwerkingsvormen aangaan die zijn gebouwd rond specialisme en wederzijds voordeel. Ik weet uit eigen ervaring wat dat oplevert: meer vrijheid, fluitend naar je werk, veel meer interessante klussen met echte diepgang. Je moet wel het risico aandurven dat je mischien niet meer maar hetzelfde of iets minder verdient. Maar denk eens na: wie wil er nog tot zijn 65-ste aan de gouden ketting van een bedrijf hangen die je als 'oudere' eienlijk al niet meer interessant vindt.... Mijn advies: neem ontslag en kies voor uitdaging en inhoud!
RichDad  |   | 
19-10-2007
 | 
08:23 uur
Het enige dat ze doen is hun eigen baan creeeren. 95% van de startups faalt binnen 5 jaar. Welcome to the real world ;)
RichDad  |   | 
19-10-2007
 | 
08:38 uur
De meeste mensen KUNNEN niet eens voor zichzelf beginnen, ook al zouden ze willen. Ze hebben elke maand hun salaris hard nodig om de hypotheek, de auto, de boot , etc te betalen.

heer John Montana  |   | 
24-10-2007
 | 
01:59 uur
Een eigen zaak opstarten is in de eerste plaats een heleboel zaken opgeven.
Geen 9 to 5 meer, ziek = geen inkomen etc.

Je moet voldoende voorbereidingen treffen, er zullen maanden zijn met teveel werk en er zullen maanden zijn met te weinig of helemaal geen werk.

Ik raad het zelfstandig beginnen aan niemand aan.
Wil iemand toch beginnen, zal ik het echter niet afraden, maar helpen, o.a. door echte dagdagelijkse ervaringen te delen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10