zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven kiezen onbegrijpelijke bedrijfsnamen

Boekhandelketen geassocieerd met erotisch postorderbedrijf

14 mei 2007 - Nederlanders hebben geen idee wat er achter allerlei nieuwe bedrijfsnamen schuilgaat. Dat blijkt uit onderzoek van Flycatcher naar aanleiding van de publicatie van het boek 'De bedrijfsnamenfabriek' van Erwin Wijman, dat op 16 mei verschijnt bij Nieuw Amsterdam Uitgevers.

Ondanks anderhalf miljoen euro aan reclame denkt 70 procent van de Nederlanders bij Selexyz aan een postorderbedrijf in erotische artikelen, zoekmachine of afslankmiddel. Terwijl Selexyz een keten van grote boekhandels is. Nederlanders hebben ook geen idee wat Asperion is. Ondanks de anderhalf miljoen euro verslindende campagne met Jort Kelder in de hoofdrol heeft 81 procent het helemaal fout (Asperion is een online boekhoudprogramma).

Associaties


Bij de nieuwe naam Dedicon, die in de plaats kwam van de Federatie van Nederlandse Blindenbibliotheken, heeft slechts tien procent van de Nederlanders de juiste associatie. 57 procent denkt dat Dedicon een farmaceutisch bedrijf is. Nog een voorbeeld van zo'n hype-bedrijfsnaam: Trigion, het beveiligingsbedrijf ontstaan uit een fusie van Falck en PreNed: 87 procent van de Nederlanders heeft er nooit van gehoord. En het is met 6.400 medewerkers allesbehalve een klein bedrijf.

Vage, fantasieloze, eenvormige namen
In het boek De bedrijfsnamenfabriek stelt journalist Erwin Wijman het slechte naambeleid van het Nederlandse bedrijfsleven en de non-profitsector aan de kaak. Opmerkelijk veel bedrijven kiezen voor vage, fantasieloze, eenvormige namen die, blijkt nu ook uit het onderzoek, leiden tot compleet verkeerde associaties. Bovendien is het met zo'n slecht gekozen naam veel moeilijker om bekend te worden bij het Nederlandse publiek. Een goed gekozen naam is veel makkelijker 'tussen de oren' van je doelgroep te krijgen. Een voorbeeld is Route Mobiel. Dat gaf evenveel aan reclame uit als Selexyz en Asperion, maar had binnen vier maanden een bekendheid van 70 procent.

Onduidelijk, ongeloofwaardig, on-Nederlands
Uit het onderzoek blijkt ook dat haast niemand nieuwe bedrijfsnamen als Maxeda (voorheen Vendex KBB), Cordares (tot 2005 Sociaal Fonds Bouwnijverheid) en Atradius (tot 2004 Nederlandsche Credietverzekerings Maatschappij NCM) als een verbetering beschouwt. Integendeel. Ruim de helft tot tweederde noemt die nieuwe namen zelfs ronduit een verslechtering. Bovendien vinden veruit de meeste Nederlanders nieuwe bedrijfsnamen als Selexyz, Trigion, Dedicon en Asperion onduidelijk, ongeloofwaardig, niet passen bij de bedrijfssector en ook nog eens on-Nederlands. Kortom: vaag en nietszeggend. Menzis is de enige naam die er op deze punten en in naamsbekendheid goed uitspringt. Maar de zorgverzekeraar boekte dat succes ten koste van een reclame-investering van maar liefst 20 miljoen euro in 2005 en 2006. Conclusie: alleen met een astronomisch budget red je het misschien met een nietszeggende bedrijfsnaam. Maar wie minder dan 20 miljoen reclamebudget ter beschikking heeft, kan beter een onderscheidende naam kiezen.
Anders gesteld: het Nederlandse bedrijfsleven gooit tientallen miljoenen euro's over de balk door een niet-onderscheidende naam te kiezen.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
jan steenks  |   | 
14-05-2007
 | 
08:06 uur
Het verschijnsel: onherleidbare bedrijfsnamen heeft een indicatgieve functie.
Als consument weet je direkt dat je te maken krijgt met een bedrijf met een imago-probleem. Als je problemen hebt met je imago, zal er ook wel veel mis zijn met het produkt of de dienst die wordt geleverd.
In ieder geval, er gaan enkele miljoenen per jaar naar wat snelle reclamejongens en niet naar de ontwikkeling van het product of de verbetering van service.
Dus voor ons alleen zaken doen met de Gruyter & Zn, de Haagsche Glashandel enz.
Wij letten hier echt op. Toen PTT TNT werd, zijn we over gegaan naar een andere post provider.
Wij zelf als stichting voeren onze kernactiviteit in de naam: Cynisch Filosofisch Genootschap. Iedereen weet zo wat we doen en waar we voor staan.

Jan Steenks

Arno Bouwens  |   | 
14-05-2007
 | 
09:48 uur
Een ander heel mooi voorbeeld van slechte benaming vond ik in 1999 de fusie van Pakhoed en Van Ommeren.
De nieuwe naam werd........
VOPAK

De eerste associaties van mensen is een pak volle melk. Nu is Vopak geen B2C bedrijf maar het is wel een gemiste kans.
Overigens zijn ze een logistiek bedrijf met een wereldwijd netwerk van tankterminals voor olie en chemicaliën incl een vloot tankers.

heer P. Huijbers  |   | 
14-05-2007
 | 
17:28 uur
Het bedrijf waar ik werk heeft zich sinds enige tijd eveneens getooid met een nieuwe naam. Onder de oude naam (laat ik die niet noemen, noch de nieuwe: ik heb nog managers en bazen die dat niet goed vinden) had het een grote naamsbekendheid en een stevige reputatie. Nu reageert de buitenwereld verrast op een onbekende naam, die absoluut geen verband heeft met de oude, en volkomen inhoudsloos is. Deze ´move´ werd genoodzaakt door het feit dat het bedrijf ging splitsen, en vervolgens weer fuseren met nieuwe partners. Er is dus meer aan de hand dan een nieuwe naam. Maar ik heb niet de indruk dat het externe adviesbureau nou tot het uiterste gegaan is om tot een krachtige naam en ´corporate identity´ concept te komen. Het gebrek hieraan leidt intern zelfs enigszins tot een identiteitscrisis. Het blad Onze Taal wijdt in zijn aprilnummer een lezenswaardig artikel aan de nieuwe bedrijfsnamen. Zie (Klik hier) .

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10