zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie tips voor gezonder personeel

Binnen tien jaar claimt 95 procent van de bedrijven inspraak in gezond gedrag

8 mei 2007 - Worden de gezonde medewerkers in uw bedrijf wel eens onderzocht door arbo-artsen? Waarschijnlijk niet, want verzuimbeleid richt zich momenteel vooral op ziekmeldingen. Als het aan Achmea ligt komt daar binnenkort verandering in; de zorgverzekeraar komt namelijk met een nieuw soort arbodienstverlening, waarbij alle medewerkers op regelmatige basis medisch worden gekeurd en ondervraagd.

Medewerkers kunnen vervolgens van hun chef te horen krijgen dat ze gezonder moeten gaan leven. Dit hangt af van de uitkomsten van een werkdrukonderzoek door de arbodienstverlener. Daarbij wordt zowel naar factoren op de werkvloer gekeken (werkplek en stijl van leidinggeven) als naar de werknemer zelf (rook- en drinkgedrag, overgewicht).

Levensstijl aanpassen


Volgens Achmea hangt het uiteindelijk af van de cultuur van een bedrijf en of de ondernemingsraad ermee instemt, of de werknemer ook daadwerkelijk gedwongen kan worden om zijn levensstijl aan te passen. "Ik denk dat over tien jaar 95 procent van de grote bedrijven op de een of andere manier inspraak claimt op het gezondheidsgedrag van werknemers," stelt directeur Peter van Kleij van de arbopoot van Achmea.

Tips voor gezonder personeel:
· Verleg de aandacht van ziekte naar het welzijn van de medewerker. Spreek dus niet van een 'verzuimbeleid', maar van een 'gezondheidsbeleid'.
· Voorkom betutteling of 'schoolmeestergedrag', dat werkt averechts. Creëer daarentegen een laagdrempelig sportactiviteitenprogramma in uw organisatie.
· Zorg ervoor dat de directie en de leidinggevenden het goede voorbeeld geven. Goed voorbeeld doet goed volgen.


Bron: HR Praktijk
 
 Doorsturen   10 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
b.j.p.mieden@pyramide.nl  |   | 
8-05-2007
 | 
08:02 uur
Hoe nuttig, noodzakelijk en in zekere zin vooruitstrevend ook, als we niet naar de oorzaak van roken en drinken, te weinig lichaamsbeweging en ongezonde eetpatronen gaan, blijft het symptoombestrijding. Op www.bewustwordingsmanagement.nl
is te zien hoe het wel kan. Ook al werkt het al vijftien jaar, dit soort innovatie is nog niet erg populair. Wellicht een goede voorspelling dat binnen tien jaar 95% er wel mee aan de gang is. Zullen we daarvoor gaan? Ik verneem graag van u.

Bert-Jan van der Mieden.
A. Stuijt  |   | 
8-05-2007
 | 
08:38 uur
Kortom: het bedrijf als vervangend gezin. Dat is al eerder geprobeerd. Al eeuwen. En vervolgens wordt dat gezonde bedrijf door de aandeelhouders verkwanseld. Maar dan sta je tenminste gezond op straat. Zonder het bedrijf waarvan je bent gaan houden omdat het zo'n warm nest was. Wat een tijd, wat een gedoe. Maar wel interessant.
Ron Ladage  |   | 
8-05-2007
 | 
14:22 uur
Een heel mooi idee van Achmea.
Maar waarom willen ze zich ermee bemoeien? Natuurlijk om geld te besparen, zo min mogelijk uit te keren en zoveel mogelijk verzekeringsgeld innen. Dat is een gezonde gedachte voor Achmea.
Wist U dat op één na, alle grote Arbo-diensten door de verzekeringsmaatschappijen zijn opgekocht. (ArboUnie is nog de zelfstandig)
Dezelfde verzekeringsmaatschappijen bepalen wat de medische wereld (ziekenhuizen, huisartsen, Apothekers, Fysiotherapeuten etc) voor welk geld welke handelingen mogen uitvoeren.
Hoe controleer je een samenleving?
Het individu kan niet meer bepalen welke behandeling er voor hem geschikt is, wanneer het niet op het lijstje van de verzekeringsmaatschappijen staat, dan pech gehad, geen geld dan maar ziek zijn of erger.
Dus het is geen menselijkheid wat de maatschappijen uitstralen, maar geldzucht.
Straks staat er in uw polis wanneer u wel of geen behandeling krijgt, hoe ouder u wordt hoe minder kans op een goede medische behandeling, want moet je iemand van 70 jaar nog wel een nieuwe heup verstrekken.
We staan aan het begin van een lange weg, waarin Big Brother ons geheel kan controleren.

Jan Machek  |   | 
8-05-2007
 | 
16:59 uur
Zeer waar wat hier wordt gemeld over de groeiende aandacht voor en inspraak in de leefstijl van de werknemer.

Anders dan het artikel doet vermoeden echter, is het geen nieuw idee van Achmea Arbo, maar is het al dagelijkse praktijk. Inderdaad wél afhankelijk van de bedrijfscultuur etc.

ArboNed, een andere Arbo-dienstverlener, heeft met haar vitaliteitsprogramma's en life-style interventieprogramma's al een hele praktijk opgebouwd. Mensen worden naar aanleiding van hun PMO's gesproken en daar waar nodig - weliswaar op vrijwillige basis, worden in opdracht van de werkgever vitaliteits en life-style programma's ingezet, waarbij ook de mentale begeleiding niet wordt vergeten.

Al met al, een maatschappelijke trend die al op vele fronten is ingezet. Maar anders dan het artikel doet vermoeden, geen toekomstmuziek uit de koker van Achmea, maar een marktwerking waarbij de behoefte door de bedrijven al luidkeels is geuit.



Clemens Blaauwgeers  |   | 
8-05-2007
 | 
17:09 uur
Natuurlijk moet je preventief werken aan de gezondheid van je medewerkers. Maar inderdaad, goed voorbeeld doet goed volgen. Laten we nu eens inventariseren wie de auto nodig heeft bij z'n/haar werk. Laat elk bedrijf eens kijken of leidinggevenden en werknemers gestimuleerd kunnen worden om de fiets te nemen. 5% van de werkdagen is het weer in Nederland slechts ondoenbaar om te fietsen. Dat betekent dat van de 200 werkdagen slechts 10 dagen slecht weer is.
Hoeveel hartinfarcten minder, hoeweinig CO2 krijgen we dan?
Als organisaties nu eens 'fietsprojecten' voor werknemers aanbieden i.p.v. ATV? Een oud idee nu opnieuw?
M. Boessenkool  |   | 
8-05-2007
 | 
18:10 uur
Op zich is het bedrijf waar ik werk daar al een tijdje mee bezig.

Zo werd er vorig jaar een vrijwillige conditietest gedaan. Wie die test wou kon mocht dat op kosten van de zaak doen.

Daarnaast promoten het bedrijf waar ik werk veel sportactiviteiten (bv de plaatselijke hardloopwedstrijd) en geeft het bedrijf net dat extra zetje (gratis hardloopkleding voor degenen die meedoen, dat daar in het groot het logo op staat maakt mij niet uit).

Ik denk dat het bij de meeste bedrijven niet als een verplichting kan worden gedaan. Wel kan een bedrijf een medewerker voorlichten en op bepaalde manieren net de extra zet geven door bv de fitnis voor een deel te vergoeden.

Andere kant moet ook gezegt worden dat de bedrijven aan allerlei arbo-voorschriften moet voldoen en het dan in de toekomst logisch kan zijn dat de werknemer dan ook aan bepaalde voorschriften moet voldoen. Voort wat hoort wat nietwaar.
heer FM Luitjens  |   | 
9-05-2007
 | 
08:19 uur
Interessant om te horen al die ideeën, maar ik denk juist dat de "betutteling" zoals dat in het artikel wordt genoemd de meeste potentie biedt. Voor het eerst wordt er serieus gekeken naar levenstijl van het personeel en men trekt een kast oude ideeën open in plaats van verder te durven gaan. Wat als er meer wordt bemoeit met eet-, slaap-, rook-, drink-, sport-, ontspanningsgedrag, etc. van mensen.

Dat sport en gezondheid door het bedrijfsleven voluit gestimuleerd wordt is ook niet ineens uit de lucht komen vallen. Toch is iedereen nog voorzichtig om die trend verder door te trekken.

Voeding is zeker een vervolg die hulp vanuit het bedrijfsleven kan gebruiken. Te denken valt aan een bonuskaart van een supermarkt waarop de werkgever kan aangeven welke producten met korting van de zaak gekocht kunnen worden. Of gezonde kookseminars met het personeel en metgezel (ook nog goed voor de teambuilding zo'n avondje).

Of het slaapgedrag van mensen. Een goed matras ligt hier ten grondslag van en deze moet eens in de 5 jaar worden vervangen. Stimuleer met een vergoeding dat de juiste matras voor de juiste persoon wordt aangeschaft. En natuurlijk dat men per 5 jaar dit matras vervangt.

Het enige grote punt wat uiteindelijk ook gezegd mag worden is dat het bedrijfsleven hard werkt voor gezonder personeel en dat de medische verzekeringswereld uiteindelijk meeprofiteert.

Er is de afgelopen jaren al geopperd door een aantal verzekeringsmaatschappijen dat zij meer preventiever willen optreden, maar dergelijke zeer kleinschalige projecten zijn op 1 hand te tellen. Dat er door deze mentaliteitsomschakeling van het bedrijfsleven grote bedragen worden bespaart op gezondheidszorg mag men natuurlijk ook richting hen presenteren.
An Oniem  |   | 
9-05-2007
 | 
10:30 uur
De ervaring van meneer of mevrouw Boessenkool deel ik gedeeltelijk. Het bedrijf waar ik voor gewerkt heb, deed erg veel om de gezondheid van medewerkers te bevorderen: conditietest, sportvergoeding, sportdagen, workshops, etc.

Keerzijde was, dat er nauwelijks aandacht was voor een gezond arbobeleid op kantoor, dat pesten van medewerkers regelmatig gebeurde en dat het verzuimbeleid gekenmerkt werd door willekeur.

Ziekgepest en met rsi-klachten heb ik dit bedrijf verlaten, om vervolgens te mogen constateren, dat zelfs de landelijke media vol lof was over al die gezonde activiteiten. Dat ik jarenlang gepest ben door mijn leidinggevende daar en gezondheidsklachten opliep door een slecht bureau (waarover ik regelmatig in gesprek ben gegaan, hetgeen het pesten verergerde), is naar mijn idee te wijten aan het bedrijfsbeleid. Hetzelfde beleid dat voor de gezondheid van medewerkers allerlei sportactiviteiten ontplooide. Wat een flauwekul.

Momenteel werk ik voor een bedrijf waar sport en gezond gedrag als iets voor de medewerkers wordt gezien, maar waar arbobeleid en een gezonde werkplek wèl hoog in het vaandel staan.

Als ik dit soort berichten lees, dan bekruipt mij weer het gevoel, dat gezondheidsbevorderend gedrag zo gemakkelijk een wassen neus kan worden.
b.j.p.mieden@pyramide.nl  |   | 
9-05-2007
 | 
14:03 uur
Helaas een praktijkvoorbeeld van An Oniem. Alleen een goed doordachte integrale aanpak werkt en voorkomt symptoombestrijding en windowdressing. Het gaat niet alleen om de fysieke conditie, maar ook en juist om de mentale, emotionele, sociale, relationele en spirituele conditie. De laatste is niets zweverig maar gaat om waarden, normen, zelf-,mens- en wereldbeeld en levensovertuiging. Alle factoren werken op elkaar in. In de eerste plaats is de gezondheid op elk van deze gebieden de verantwoordelijkheid van ieder individu zelf en niet van bijvoorbeeld de werkgever. Op kosten van de werkgever sporten en prive je weer vol eten en ongezond leven werkt bijvoorbeeld ook niet. Met een gemeenschappelijke aanpak en gezamenlijke verantwoordelijkheid is er veel te herstellen, te voorkomen en te winnen. Wellicht een knuppel in het hoenderhok, maar bij werving van personeel kun je al beginnen, mits met de nodige zorgvuldigheid gehanteerd.

Bert-Jan van der Mieden.
Paul B.  |   | 
14-11-2007
 | 
07:32 uur
In mijn bedrijf levert een integraal gezondheids beleid, de mogelijkheid om op kosten van het bedrijf en met een hoge korting voedings supplementen te kopen een zeer laag ziekte verzuim op en tevreden medewerkers. Ik denk zeker dat de werksfeer ook een positieve bijdrage levert aan het welbevinden van de medewerkers. Daar helpt geen sport of voedingssupplement voor.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10