zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven niet voorbereid op demografische ramp

Werkgevers negeren kennis en ervaring oudere werknemers

25 april 2007 - Hoewel iedereen weet dat er wereldwijd een steeds groter tekort aan arbeidskrachten ontstaat, heeft slechts één op de zeven werkgevers in ontwikkelde landen een strategie klaarliggen om oudere werknemers te werven. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Manpower.

Naast het ontbreken van een wervingsstrategie, ontbreekt het in 79 procent van de ondernemingen aan een strategie om 50-plussers binnen te houden.

Kennis en ervaring


"Veel werkgevers zien nog niet onder ogen hoeveel van hun werknemers de komende tien jaar met pensioen gaan en hebben nog niks bedacht om het daaruit voorvloeiende productiviteitsverlies en verlies aan intellectueel kapitaal op te vangen," zegt Jeffrey A. Joerres, CEO van Manpower. "Een verrassend groot aantal bedrijven zien op de handen zijnde pensionering als kostenbesparing, terwijl ouderen juist de belangrijkste bron van kennis en ervaring zijn in de toekomstige werkomgeving."

Struisvogelpolitiek
Volgens de onderzoekers hangt de mate waarin werkgevers oudere mensen werven en proberen te behouden van een aantal factoren af, waaronder het demografische profiel van de beschikbare arbeidskrachten, de mate waarin nu al personeelstekort ervaren wordt en wetgeving die de arbeidsparticipatie van oudere werknemers wel of juist niet bevordert. "Personeelstekort is de beste motivator om actie te ondernemen," stelt Joerres. "Het lijkt er echter op dat werkgevers hun kop in het stand steken en afwachten tot ze echt een probleem hebben voor ze zich op oudere werknemers gaan richten. Tegen die tijd kan het echter wel eens te laat zijn." Het probleem kan dan zelfs nog groter blijken, aangezien oudere werknemers met de kennis en ervaring waaraan de meeste behoefte is, ook degenen zijn die de financiële mogelijkheden hebben eerder met pensioen te gaan of minder te gaan werken. Bedrijven zullen zich dan ook absoluut flexibel op moeten stellen willen ze deze groep aantrekken en behouden, aldus Joerres.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Herman J. Beentjs  |   | 
25-04-2007
 | 
07:59 uur
Het bedrijfsleven en zelfs de overheid doen aan leeftijdsdiscriminatie. Ik ben nu 1 jaar werkzoekend en mag zeggen dat ik voor 95% van de sollicitaties vanwege de mijn leeftijd word afgewezen. Vaak krijg ik een bericht van afwijzing al binnen 1 dag d.m.v. een nietszeggend standaard antwoord. Wanneer ik dan alsnog vraag om nadere onderbouwing krijg ik te horen "past niet in het team", of "andere kandidaten sluiten beter aan bij de wenzen van de opdrachtgever". Als ik dan doorvraag krijg ik regelmatig te horen dat mijn leeftijd de reden is.
Natuurlijk weet ik dat eigenlijk al tijdens het lezen van de vacature. Teksten als "maximaal 5 jaar ervaring" komen veelvuldig voor. En regelmatig staat er zelfs een leeftijdsgrens vermeld.
Het zou niet mogen volgens de wetgeving, maar wat doet de overheid hier ter conrole aan? Volgens mij helemaal niets.
Phil H. Kleingeld  |   | 
25-04-2007
 | 
09:03 uur
Heb dezelfde ervaring; de meeste ondernemers in het MKB, zijn korte termijn denkers en zien de tsunami van babyboomers die met pensioen gaan nog niet als een bedreiging voor hun bedrijf. Nederland heeft een zogenaamd vervangingspotentieel van 1,5. (Bij een potentieel van 2.1 blijft de (beroeps)bevolking stabiel.) Binnen 5 jaar gaat er een structureel arbeidstekort optreden van 10 - 20%. We zullen genoodzaakt zijn om mensen van buiten ons land aan te trekken om de klap op te vangen of ...... babyboomers zogenaamde 'Benidorm-contracten' moeten aanbieden om actief te blijven in het bedrijfsleven. Contracten voor 6 - 8 maanden en dan gelijk voor een periode van 3 jaar of langer. Mijn bedrijf heeft alleen maar 50+ ers in dienst en gezien de resultaten die zij boeken kan worden vastgesteld dat babyboomers het nog erg goed doen. Wie volgt?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10