zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer analfabetisme op werkvloer dan gedacht

Tweederde van de autochtone Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven

28 maart 2007 - 'Niet Uitschakelen!' staat met grote letters op de computer. Toch trekt de schoonmaker de stekker uit het stopcontact voor de stofzuiger. Maar dat is geen kwestie van onwil. In Nederland zijn ongeveer 1,5 miljoen volwassenen analfabeet.

Het gaat om zes procent van de beroepsbevolking, maar bedrijven houden in de praktijk weinig rekening met deze vorm van functioneel analfabetisme. Het zijn niet alleen de buitenlandse schoonmakers die met dat probleem kampen. Van de mensen die moeite hebben met lezen of schrijven is twee derde autochtoon.

Ingewikkelder


Bedrijven waar relatief eenvoudig werk wordt gedaan (zoals schoonmaak, beveiliging, productie- of magazijnwerk of thuishulp) krijgen steeds vaker te maken met mensen die in de problemen raken, omdat in alle beroepen meer moet worden gelezen of geschreven. Zo worden voorschriften voor schoonmaak ingewikkelder vanwege milieu-eisen.

Taalbeleid
Afvalverwerker Van Gansewinkel in Eindhoven voert een actief beleid om mensen die hun taalvaardigheden willen bijspijkeren daarbij te helpen. "Wij bieden in alle openheid cursussen aan. Dat is voor het bedrijf prettig, omdat de inzameling en verwerking van afval steeds ingewikkelder wordt," zegt woordvoerder Mark Ruis. Van Gansewinkel merkt dat personeel dat beter kan lezen en schrijven lekkerder in zijn vel zit.

Stichting van de Arbeid
De Stichting van de Arbeid, het samenwerkingsverband van vakbonden en werkgevers, houdt donderdagmiddag een bijeenkomst om bedrijven erop te wijzen dat zij de taalvaardigheid van hun medewerkers in kaart moeten krijgen. Maar precies vanwege de ervaringen van Ruis worden werknemers er evenzeer op gewezen hoe prettig het is de Nederlandse taal te beheersen in het dagelijkse werk en in persoonlijke contacten met collega's.


Bron: Nederlands Dagblad, Management Team
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10