zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontslagverbod voor 35-minners

FNV Bondgenoten wil met de handtekeningenactie de positie van 35-minners verbeteren

14 maart 2007 - Als het aan vakbond FNV Bondgenoten ligt, zouden werkgevers medewerkers die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard niet mogen ontslaan. In het uiterste geval moet er zelfs een wettelijk ontslagverbod voor deze groep komen, zo bleek bij het begin van een handtekeningenactie van de vakbond.

FNV Bondgenoten wil met de handtekeningenactie de positie van de zogenaamde 35-minners verbeteren. In de Wet Werk en Inkomen (WIA) heeft deze groep werknemers geen recht meer op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, omdat de wet beoogd dat de werkgever hen passend werk biedt. Eerder werd echter bekend dat een meerderheid van de 35-minners na twee ziektejaren wordt ontslagen.

CAO


In eerste instantie wil de vakbond via de cao afspraken over de 35-minners maken met werkgevers, aldus Paul van den Boom, adviseur sociale zekerheid bij FNV Bondgenoten. "Wij gaan ervan uit dat dit mogelijk is. Mocht dit niet zo zijn, dan pleiten we voor wettelijke ingrepen. Op termijn kan dat een ontslagverbod zijn."

Toetsing
FNV Bondgenoten vindt ook dat het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) bij de ontslagtoets rekening moet houden met werknemers die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard. Deze stap zou vooraf moeten gaan aan het mogelijk ontslagverbod voor 35-minners, aldus de vakbond. 'De minister zou het CWI moeten instrueren om terughoudender om te gaan met het verlenen van een ontslagvergunning voor deze groep.


Bron: P&O Actueel
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Anton  |   | 
14-03-2007
 | 
20:57 uur
Ondersteun deze actie, want dit probleem kan iedereen overkomen, ongeacht zijn of haar maatschappelijke positie. Het zal je kind maar wezen! Of ouder natuurlijk.
jolanda  |   | 
19-04-2011
 | 
11:21 uur
Helemaal mee eens. 35 minners zijn de dupe van het huidige systeem. Vervallen na 2 jaar in de WW ( werkgevers ontslaan die mensen meestal direct). Een nog groter probleem is al die persoon 2 werkgevers tegelijkertijd heeft gehad. Die persoon heeft dan dus 2 ww rechten opgebouwd. Echter de WW heeft als standpunt dat die rechten worden samengevoegd. Als je tezamen meer dan het gemiddelde dagloon verdiend word je gekort tot het maximum dagloon en daar 70% van. Ik geeft het je te doen als je inkomen dan niet 30% maar wel 70% daalt. Dit is onacceptabel.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10