zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer steeds dikker, zieker en minder productief

6 februari 2007 - Het gewicht van de wereldbevolking drukt zwaar op de winstcijfers van ondernemingen. Steeds meer mensen hebben een zittend beroep en worden dikker, zieker en minder productief ten gevolge van chronische ziektes als hartfalen en diabetes. Er wordt echter nog steeds erg weinig aandacht en geld besteedt aan de preventie van dergelijke aandoeningen.

Uit onderzoek door het PricewaterhouseCoopers Health Research Institute en het World Economic Forum blijkt dat chronische ziektes een steeds grotere (financiële) bedreiging voor ondernemingen vormen. Het rapport 'Working Towards Wellness: Accelerating the Prevention of Chronic Disease' roept CEO's dan ook op om welzijn een centrale plek in hun bedrijfsstrategie te geven.

Taak voor bedrijfsleven


De economische tol voor chronische ziektes wordt wereldwijd geschat op ongeveer drie procent van het bruto nationaal product. Vooral slechte eetgewoonten, te weinig beweging, stress en roken zijn risicofactoren. Toch wordt slechts drie procent van alle gezondheidsuitgaven besteed aan preventie. Hier ligt dan ook een taak voor het bedrijfsleven, aldus de onderzoekers.

Gezond is winstgevend
"Een goed uitgevoerd welzijnsbeleid resulteert meteen in een gezond personeelsbestand dat bovendien aantrekkelijk is voor werkzoekenden," stelt Simon Leary, partner van PricewaterhouseCoopers. "Terwijl je de gezondheid van je werknemers stimuleert, werk je dus meteen aan een hogere winst. Ziektepreventie heeft daarmee een enorm economisch voordeel." Hij voegt er aan toe dat preventie van chronische aandoeningen lange tijd een ondergeschoven kindje was en dat veel middelen daarentegen aangewend werden om besmettelijke ziekten, kindersterfte en ondervoeding te bestrijden. Ondernemingen betalen nu de prijs voor dat beleid in de vorm van verminderde productie, hogere lasten en een slechtere concurrentiepositie. Volgens de onderzoekers gaat wereldwijd circa twee procent van alle geld dat besteed wordt aan werknemers verloren aan ziekte, afwezigheid en presenteďsme (het fenomeen dat zieke mensen wel aanwezig zijn maar ondermaats presteren) ten gevolge van chronische aandoeningen.

Meer aandacht
Uit het onderzoek bleek wel dat steeds meer multinationals preventie hoog in het vaandel hebben. Meer dan de helft van de onderzochte ondernemingen gaat in de komende vijf jaar een welzijnsprogramma instellen of het bestaande uitbreiden.

 
 Doorsturen   14 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer M. Bleecke  |   | 
6-02-2007
 | 
09:54 uur
Stimuleren van beweging en gezond eten moet een cultuur worden binnen de bedrijven. De ouderwetse ochtendgymnastiek was zo gek nog niet. In een aangepaste vorm zou het misschien wel een trend kunnen worden. Ook moeten bedrijven zich achter de oren krabben en het assortiment van de bedrijfkantines eens goed onder de loep nemen. Ten slotte, iedere dag gebak als er een jarige is, werkt ook niet mee om het gewicht van je (zittende) personeel op peil te houden.
Martha van de Pasch  |   | 
6-02-2007
 | 
11:54 uur
In deze tijd is het nodig dat de werknemer ook aandacht besteedt aan lichamelijke oefening op de werkvloer. Laat de werknemer in de pauzes verplichte oefeningen kunnen doen door bepaalde trainingstoestellen neer te zetten. Er wordt zoveel aandachtbesteedt aan kinderopvang maar de werkende mens waar het om gaat blijft achter. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dit gezonde lichaam is niet gezond meer als we de hele dag op een stoel zitten achter een doods beeldscherm. Armen worden overbelast, ogen worden droog en het vet kan zijn gang gaan. We kweken een vetlaag die niet meer overzien is. Deze maatschappij is toch alleen voor de consumptie en de rest wordt vergeten. De werkgever moet zich toch ergens anders op focussen dan alleen prestaties. Zieke werknemers kosten geld maar men moet de oorzaak zoeken. Ontspanning geeft meer animo en een werkgever profiteert daar alleen maar van. Maar zet dan eerst eens die stoelen aan de kant. Muziek zou ook een oplossing kunnen zijn door even een stukje disco voor degenen die niet van sport houden al is het maar voor een half uur. Gewoon beweging. Je ziet er is overal een oplossing voor.
een cronische zieke manager  |   | 
6-02-2007
 | 
22:19 uur
Jammer dat het onderzoek de cronisch zieken over een kam scheert.
Ik ben zelf diabeet en ken er ook een flink aantal en ik denk dat die mensen zich minder snel ziek melden met een kwaaltje dan "gezonde mensen". omdat we ons al bezwaard voelen omdat we in de ogen van managers de zwakke groep zijn.
En niet altijd komt een cronische ziekte door leefgewoonte maar ook door erfelijkheid.
Ton  |   | 
24-02-2007
 | 
14:51 uur
Zucht, ik heb het onlangs vaker geschreven en val wellicht in herhaling dus u bent gewaarschuwd. Ik wil me echter hevig blijven verzetten tegen de stemmingmakerij.

Ik ben dikker, mollig, gezet of heb volgens sommigen overgewicht. Nee, ik ben niet moddervet maar stevig met een buikje.

Het is geen bierbuik, het geen vet eten buik, het is gewoon een buik. Ik doe soms fysiek zwaar werk, en soms doe ik de hele dag niks anders als lopen op de productievloer, dan weer doe ik een baan waarbij ik voornamelijk op mijn gat achter een beeldscherm zit.
Ik eet gewoon normaal, zoals een doorsnee mens, eens een frietje, dan weer een salade eigenlijk niet eens grote porties zoals de dunnere medemens. Mijn vrouw eet grote hoeveelheden zelfs voor het slapen gaan uit dezelfde pot en blijft dun, op de anorexia af.

Tja, telkens als ik ergens ga werken krijg ik te horen dat die buik er zo van af zal zijn, zo hard zal ik moeten gaan werken. Maar de buik bleef, ondanks de fysieke inspanning. Ging ik een jaar lang zittend werk doen bleef de buik ook gewoon even groot.

Als ik extreem "gezond" ging eten gebeurde er ook niets, behalve dat ik me loom voelde.

Mijn werklust is denk ik bovengemiddeld.

Er is echter maar een soort mens dat proplemen heeft met mijn buik en dat is een bepaald soort mens dat in ieder geval zelf geen buik heeft en het liefst anderen met wel een buik bespot en in een negatief daglicht neerzet het zijn dat soort mensen die zelf wellicht onder gemiddeld presteert en dat compenseert door anderen in een kwaad daglicht te zetten.

Het zijn de pesters, de mobbers en diegenen die de carričreladder op willen klimmen door de fouten van anderen continu onder de aandacht te brengen in de hoop dat hun baas denkt dat zij zelf het beste presteren.
Ik heb een hekel aan dergelijke mensen dat mag duidelijk zijn.

Trouwens diegenen die denken dat salades gezond zijn maken een denkfout, zij zijn geďndoctrineerd door reclamespotjes en gekleurde artikeltjes en quasi-deskundigen. Zelf heb ik diverse chemisch-biologische opleidingen gevolgd maar ben natuurlijk geen doctor. Wat ik wel kan vertellen is dat op groente en fruit grote hoeveelheden pesticiden en fungiciden worden gespoten en dat vooral sla vol met sulfiet zit. Wie veel salades eet stelt zijn lichaam bloot aan chemische stoffen die niet goed zijn voor het lichaam. (tenzij men bijvoorbeeld onbespoten producten eet uit eigen teelt wat maar weinig mensen doen. Zelf doe ik dat wel regelmatig).
Dikker zijn en cholesterol problemen is ook een veel gemaakte denkfout. Dunnere mensen hebben meer kans op een te hoog cholesterol spiegel.
Sporten? Ik denk persoonlijk dat regelmatig bewegen goed voor het lichaam is maar er zijn ook mensen die bewust weinig bewegen omdat zij beweren dat je dan langer kunt leven. Zij gaan beweren bijvoorbeeld dat je hart maar een bepaald aantal slagen kan maken voordat het versleten is. Ze proberen hun hart zo min mogelijk te belasten. Dat klinkt natuurlijk er vreemd na al die doctrine over sporten en bewegen maar het waren toch echt deskundige met een medische opleiding die dergelijke beweringen maakten. Zij menen dit te kunnen bewijzen door te kijken naar andere levende organismen en stellen vast dat hoe hoger de hartslag is van een bepaald dier hoe korter de levensverwachting. Luie honden worden statistisch ook ouder dan actieve honden beweren ze.

Hoe dan ook al weer een dikke eeuw gaat de mens minder bewegen maar wordt wel steeds ouder, ouderdom komt met gebreken en de vergrijzing slaat toe. Logisch dus dat je steeds meer mensen sterven aan hart en vaatziekten.

Gezond leven is een echte westerse commerciële hype geworden. Mensen van mijn generatie herinneren zich nog de tijden dat zich niemand druk maakte over een kuiltje jus. Toen werd meestal geadviseerd goed te eten als je hard werkte. Goed eten was toen iets anders, men had het over dik de boter op de bammetjes, een kuiltje jus, vette worst, reuzel enz. Zijn we nu al vergeten dat die mensen ook gewoon oud werden? De bejaardenhuizen en verzorgingsklinieken zitten volgepropt met mensen die zo geleefd hebben. Pas toen mijn oma het kuiltje jus enz niet meer kreeg en mager begon te worden werd zij ziek en kwijnde ze weg !

Trouwens wie wil er nu eeuwig leven als het lichaam niet eeuwig mee gaat? Na je 35ste begin je af te takelen, langzaam maar gestaag, nou en, zo is het leven nu eenmaal. Daar zijn pensioenfondsen ook op voorbereid. Het is voor hun ook onwenselijk als iedereen 100 jaar wordt en hulpbehoevend. We zouden alles moeten aanpassen als we ouder zouden worden, het pensioenstelsel, het werk en de zorg maar vooral onze opvatting over ouderen. Ouderen hebben levenservaring, in Oosterse culturen wordt dat meer gewaardeerd dan in het Westen. Verstand komt met de jaren.

Doodsoorzaak nummer 1 is volgens mij te veel stress, laat de werkgevers en de staat zich daar maar eens op concentreren. Van teveel stress krijg je allerlei nare ziektes die dan weer als doodsoorzaak nummer 1 worden gezien maar de eigenlijke veroorzaker is stress denk ik.

Nu dik 40 heb ik me voorgenomen de rest van mijn leven zo te nemen als het komt en mij minder druk te maken over de toekomst en al datgene wat me mogelijk nog overkomt. Ik wil op die manier genietend oud worden en ga ik dood aan de extra schep vette jus dan ga ik maar dood en als ik ongeneselijk ziek wordt dan laat mij maar sterven. Ik heb ooit de fout gemaakt door mijn hond steeds weer te laten opereren bang dat hij stierf maar het dier was op en zijn leven een kwakkelende ellende. Zo wil ik niet 100 worden.

Helaas begrijpen de meeste gezondheidsfreaks dat niet, ze wijzen mij liever de weg naar hun sportschool of bieden mij tabletten aan die ervoor zouden zorgen dat ik alle vet ga verbranden. Heel gezond, natuurlijk......brrr.

Kritische blik...  |   | 
13-02-2007
 | 
09:11 uur
Als IEDEREEN nu eens zou doen wat hij beloofd !

Een contract is een verbintenis tussen partijen. Als de werkGEVER een werk aanbied en de werkNEMER gaat akkoord met de uitvoering ervan, dan dienen beide partijen zich hier aan te houden.

Het is eenvoudig om de werkgever weer met de vinger na te wijzen. Hij moet nu ook al gaan instaan voor de gezondheid van de werknemer.

Toestellen, aangepaste maaltijden, enz. Wie spreekt er van de (ocharme sukkel) werknemer die na de dagtaak, eerst lang de stamkroeg enkele pinten verwerkt, om daarna naar huis te gaan, zich OVERMATIG zit vol te stoppen met het avondeten, om daarna lekker onderuitgezakt, naar de TV te kijken. Niet te vergeten : links de versnaperingen en rechts de 'six-pack'.

De 'sukkel' van een werknemer. Waarom doet hij zelf niets ? Waarom moet het altijd van bovenaf komen ?
Het lijkt erop : '...eenmaal binnen (en liefst nog benoemd ook), dan kan het feest beginnen, en anders, ja, dan is er de vakbond...'

Als de werkNEMER van plan is om elders te gaan werken, tja, dan moet dat kunnen...
Als de werkGEVER iemand wil ontslaan, dan ontaard dit in gijzeling, vernietiging, diefstal, enz..

Is dat correct ? Neen, met een paar fitness-toestellen zal het wel weer in orde komen, niet ? (en natuurlijk 's avonds lekker onderuit vaan de TV....)

En heeft er iemand al eens een rekensommetje gemaakt ?

Hoe lang duurt de middagpauze ? 2 a 3 uur ?

Want eerst het 'gezonde' slaatje naar binnengepropt...
...daarna snel omkleden, aanschuiven in de fitness-zaal, zoveel mogelijk oefeningetjes doen, douchen, aankleden, en dan waarschijnlijk de laatste spurt naar de prikklok om een kwartier op voorhand daar te zijn...want men moet toch even kunnen uitrusten. Moe thuis aankomen, DAT kan toch niet. Anders valt men in slaap voor de TV, niet....

De dag dat de werkNEMER eens ZELF verantwoordelijkheid neemt...die ligt nog veraf...
a.kroon@censor.nu  |   | 
7-02-2007
 | 
09:13 uur
Tijden veranderen

Ging het vroeger nog om verzuimprotocollen, -reglementen etc. om verzuim van de werknemer te voorkomen. Nu gaat het om de leefstijl van de medewerker te beďnvloeden, en hier mee preventief aan de gang te gaan. Als adviseur Arbeid en Gezondheid kom ik deze trend steeds vaker tegen. Organisaties worden door veranderingen in de (sociale-) wetgeving, de toenemende macht van de verzekeringsmaatschappijen en concurrentie op de markt gedwongen verder te gaan dan alleen maar voorzieningen op het werk.

Deze trend is niet verkeert en ook niet tegen te houden. Het gaat om harde euro’s die jaarlijks, on opgemerkt, uit de portemonnee van de werkgever verdwijnen. Grappig is dat zowel de werkgever, als werknemer voordeel behalen wanneer met iets doet aan: integraal gezondheidsmanagement (IGM), vitaliteit, leefstijl etc.

Belangrijk is hoe men dit introduceer, communiceer, controleer en evalueert. Het heeft tijd nodig om medewerkers zo ver te krijgen. Medewerkers moeten gerespecteerd en gekoesterd worden. Waarbij het vanzelfsprekend is, dat niet iedereen het zelfde is en zo zijn of haar beperkingen heeft.

Arie Kroon
Saborina  |   | 
7-02-2007
 | 
10:10 uur
Ben het ook eens dat de meeste bedrijven de bedrijfskantine onder de loep moet nemen. Zelf heb ik een zetmeelintolerantie en suikerintolerantie. Het enigste wat ik bij een bedrijf kan eten is brood en vette patat,kroketten met lagen zetmeel erop.
De combinatie van teveel koolhydaten met teveel vet daar wordt je dik van. Het is het een of het ander en niet allebei.

Zelf volg ik al jaren Atkins. 37 kilo afgevallen,mijn bloedlipiden zijn prima en ook mijn suiker. Dat was anders toen ik er nog niet achter was dat ik een zetmeel-suiker tollerantie had.

Waarom geen salade aanbieden. Is een stuk gezonder en dan kunnen mensen bijvoorbeeld met een glutenallergie vaak ook eten. Maar nee dat verkoopt niet. Want iedereen heeft liever die vette hap. Als je het niet verkoopt,kunnen mensen er ook niet voor kiezen. En als ze het toch willen,gaan ze maar naar de lokale snackbar.
Verder zou bij de nieuwbouw van bedrijven veel meer rekening moeten worden gehouden met sportfaciliteiten.
Het is investeren. Daardoor zou de regering met wat kleinere werknemers bezetting hier subsidie voor kunnen geven. Ze besparen immers ook op de gezondheid van hun burgers.
tiMoon  |   | 
7-02-2007
 | 
12:53 uur
Onze gezondheid leidt dus onder de druk om te presteren en productief te zijn...die zagen we niet aankomen!? Net als het broeikas effect zeker? Actie....reactie was het geloof ik!

Waarom zijn er geen mensen meer met een basaal logisch gezond verstand? Moet het dan ALTIJD eerst fout gaan voordat er iets verandert?

Je zou denken dat het logische gevolgen zijn voor iets wat we al jaren negeren. Als je niet aan je gezondheid denkt maar alleen aan je productiviteit en de grote zakken van je baas, dan kun je er op rekenen dat je lichaam contraproductief gaat werken!
Actie:
Denk niet meer aan de grote zakken van je baas maar aan jezelf en je gezondheid.
Reactie:
Als je niet aan de grote zakken van je baas denkt, heb je zelf lege zakken.

Klinkt als een wurgcontract dat in de beginjaren van de muziekindustrie vaak werd toegepast.

Omdat je baas voor jou tien andere werknemers in dienst neemt, heeft hij hier geen boodschap aan. Die zakken vult hij ook wel zonder jou... Er staan nieuwe en pas afgestudeerde, gemotiveerde en onbevlekte werknemers in rijen klaar. Die nieuwe machineonderdelen willen (nog) wel meedoen in zijn namaakwereldje. Een nieuw instrument dat hij de komende 25 jaar vollop kan belasten, een nieuw onderdeel voor zijn omzetmachine. Indirect worden we ongestraft, gechanteerd en afgeperst!

Waar is de evolutie? Zolang er grote pieken blijven bestaan tussen rijk en arm zullen we een machtsverdeling houden. Zij hebben iets wat wij willen en daar geven wij ons volledige leven voor, rijkdom. Om onze eigen rijkdom te behale schijnt het nodig te zijn om een ander eerst nog rijker te maken...? Dat terwijl we diep in ons hart weten dat ze hun rijkdom en macht nooit met ons zullen delen. Sterker nog als zich een goede verkoper voordoet worden we met het badwater weggegooid. Als de korte termijnplanning van de baas maar wordt gerealiseerd.

Veel bedrijven, aandeelhouders en topmanagers zijn gebaat bij de korte termijn winsten! Door de lakse en zelfzuchtige houding van de 'zogenaamde rijken der aarde' ligt de wereld om ons heen nu in puin. Alles gaat tegenwoordig over de rug van een ander en dat is zogenaamd allemaal heel normaal.
De wereld ligt in puin en de mensen in de derde wereld landen liggen in een stuip om onze levensstandaard op peil te houden. Wat zal dat 'de rijken der aarde' wat boeien... vanuit hun luie stoel in hun zwaar beveiligde villa in belastingvrij belgie, kunnen ze alles vermakelijk volgen in het door henzelf gemanipuleerde journaal op de LCD televisie van vijf vierkante meter groot met een kostprijs van 300 euro! Daarna gaan ze lachend een balletje gaan slaan op de golfbaan met een lidmaatschap van 10.000 euries per jaar.

Kijk naar de kinderen uit de huidige maatschappij. Spelen, wat is dat? Ouders, wat/wie zijn dat? Iedereen is met maar met zijn percentages aan het goochelen. Iedereen probeert alles maar tegelijk te doen, sneller, beter, enz, enz. We vergeten in alle consternatie dat we onszelf verloochenen.

Beste bedrijfsmannen laten we nog productiever worden en iets bedenken waardoor we straks net als eenden kunnen piesen en schijten tegelijk.... Dat zou pas productief zijn en tijd besparen! Ik hoor u al denken... daar zit wat in!

Het lijkt wel of het logische denkvermogen van de mens het aan het begeven is. Het wordt straks pas helemaal leuk als onze derde wereld landen ons voorbij gaan streven met hun lage lonen en perfecte replica technieken. Tel daarbij de klimaatveranderingen op en we kunnen straks zelf gaan bedelen om ontwikkelingshulp...
tgdevries@msn.com  |   | 
26-02-2007
 | 
12:29 uur
De meeste bedrijven en medezeggenschapsorganen staan vaak niet stil bij het belang wat het hebben van aandacht voor de gezondheid van de medewerkers voor een werkgever kan hebben.

Als een werkgever afspraken maakt met zijn medewerkers om het ziekteverzuim beheersbaar te maken en tot het minimale te beperken dan helpen incentives als bedrijfsfitness en massage op de werkplek daar heel goed bij.

Veel werkgevers denken dat de externe gerichtheid meer oplevert dan intern de medewerkers met SMARTIES hun werk te laten doen.

De interne bedrijfsprocessen zijn vaak niet SMARTIES en de gezondheid van een medewerker is vaak een ondergeschoven kind.

De overheid heeft dat ook in de gaten en stimuleert de werkgever om meer aandacht te hebben voor het welzijn van zijn medewerkers. De overheid heeft daar zelfs financiële middelen beschikbaar voor gesteld.

Mijn ervaring is dat de intenties van bedrijven vaak niet overeenkomen met de werkelijkheid. Het zou mooi zijn als de werkgever in een persoonlijk gesprek met zijn medewerkers ook afspraken ging maken over het aantal ziekte dagen en de wijze waarop de medewerker gefaciliteerd wenst te worden om zijn werkzaamheden SMARTIES te kunnen uitvoeren.
mevrouw h leerdam  |   | 
27-02-2007
 | 
10:50 uur
hebben ze het over cronisch ziek of chronisch ziek ik kan me vergissen hoor
tiMoon  |   | 
27-02-2007
 | 
13:35 uur
Eindelijk iemand die het lijkt te begrijpen. Als een bedrijf zijn zaakjes intern voor elkaar heeft zal ze dit naar buiten ook uitstralen. Gezonden mensen die door hun bedrijf worden gestimuleerd en gesteund zullen zich maximaal inzetten om de gestelde bedrijfsdoelen te behalen.

Mensen zijn geen computers of machines waar je zo af en toe een onderdeel van vervangt! Ik heb het idee dat veel bedrijven echter wel zo denken.

Waarom begrijpt men niet dat het een cirkel is. Wanneer een bedrijf haar mensen gezond houdt, zullen ze beter functioneren en minder ziek zijn. De kracht van het positieve wordt onderschat. Als ik weet dat ik gewaardeerd wordt en mijn baas is oprecht met mij betrokken dan zal ik me harder en langer inzetten.
Door mensen tegemoet te komen en ze een mogelijkheid te bieden om het gezondheidsaspect te integreren in hun werk, zal hun dag er minder hectisch uitzien en houdt men tijd over voor een mensenlijk bestaan! Minder stress betekend minder ziek en gezonder leven!

Tot slot kan ik er niet tegen dat er managers rondlopen die vinden dat de werknemers zelf volledig verantwoordelijk is voor de eigen gezondheid. Dat is helemaal waar, maar dit is geen welles nietes spelletje... we proberen aan te geven hoe het beter en gezonder en leuker en gezelliger en fijner kan! Is het dan zo erg om te proberen een gezonde sfeer te creeeren...?

TUURLIJK... ik snap het al. Jullie managers zijn bang dat jullie korte termijn resultaten niet behaald worden! Jullie willen graag in de grootste mercedes uit de buurt rijden en over de rug van jullie "tijdelijke menselijke machines" snel veel geld verdienen!

Wat een slap gelul... We staan er samen voor. De werknemer levert 80% van zijn bestaan in bij de baas, het minste dat deze kan doen is de werknemer tegemoet komen. Gezonde en gelukkige koeien geven ook niet voor niets meer melk!
Sjoukje  |   | 
5-12-2008
 | 
12:43 uur
Volgens een recent onderzoek van Fortis moeten we juist met z'n allen aan de alcohol, want medewerkers die regelmatig én veel drinken verzuimen minder dan niet-drinkers ;-)

Lees ook: (Klik hier)
Angelique  |   | 
5-12-2008
 | 
14:44 uur
@Martha v.d Pas ''werknemer in de pauzes verplichte oefeningen doen ''?

In een pauze verplicht worden oefeningen te doen? Denk eens na....
Willem van Druten  |   | 
6-12-2008
 | 
19:00 uur
Wat is dit nou weer voor een rare cirkelredenatie.

PCW onderzoekt wat en in een rapport creeeren ze hun eigen nieuwe business discipline (big-business als we er allemaal in geloven, denk eens aan de spin-of als dit soort onderzoeken een voet aan de grond krijgen. Zijn we net van de opgelegde en geinstitutionaliseerde Arbo-diensten af -succes was verzeker, maar uiteindelijk heel beperkt- niets anders dan rondpompen van geldstromen naar/in softe aspecten van het thema arbeid in een hoogconjuctuur, krijgen we dit weer.
Onzin allemaal.
Door de medische wetenschap, in combinatie met gezonder? leven worden we ouder. Als we ouder worden gaan we langer mee met op latere leeftijd mogelijk chronische aandoeningen. Als de economie goed gaat zoeken we veel medewerkers. Hoogconjunctuur in combinatie met demografische ontwikkelinegn (wie heeft er nog 4 kinderen en heeft de (schoon-) ouders in huis?) geeft krapte op de arbeidsmarkt. Arbeid en aandacht voor medewerkers wordt duur betaald etc.etc..
Afmenende economie: toename aanbod op de arbeidsmarkt. minder aandacht (gled) voor de ''kwaliteit van de arbied'' cq. minder investeringen in verbetering van het arbeidsklimaat en de zorgzaamheid.

De contradictie;
Als een werkgever verantwoordelijk moet zijn voor het totale welbevinden en de gezondheid van zijn werknemers moeten we vanaf morgen de hele privecy wetgeving afschaffen en het begrip persoonlijke beschikkingsrecht uitbannen.
Iedereen vindt dat een ander iets voor hem moet doen tot dat het niet leuk of prettig is.
Dan is het ineens prive of persoonlijk.

Als we dan toch evolutie intergreren met westers kapitalisme (het uitbuiten van de ontwikkelende mens) moeten we ook diagnostische nanochips implanteren en het zelfbeschikkingsrecht van de individu afnemen.
Ik weet namelijk wat goed is voor een ander.
Voor zijn productiviteit, gezondheid, welzijn, enzo.
En ik heb maar 2 senario's; Of heel hard werken, en dan mag je van mij alles doen wat slecht is als je maar overlijdt voor je 50'ste; of veel aandacht (dus geld) van me opeisen, dan kun je die krijgen maar moet je wel doen wat ik zeg en mag je door tot je 83'ste (dan is er premortatijd -de nieuwe VUTregeling die ik bedacht heb- voor je met 100 jaar gerecyceld wordt*).

Laat iedereen nu gewoon dat doen wat die wil (zuipen, vreten, joggen, groenvoerhappen, voetballen, slapen, stressen..........). Macro-maatschappelijk en bedrijfseconomisch is het als omslagstelsel op basis van kapitalisatie van huidige systemen en regels -voorschriften lum-sum.
Al die zogenaamde goedbedoelde beinvloeding is geldrondpompe-klopperij. Het geeft een door interventie kwalitatief zwakker menselijk ras met een ongebalanseerde fysieke - mentale verhouding.

Lijken we straks allemaal op de generatie Spock van Enterprice. Leuk om naar te kijken, maar inhoudelijk geen leven; just your duty (geen hamburg met patat, geen bier uit blik of wijn uit karton, geen sex -zonde van de energie-, niet lachen en huilen, geen niets...).
Overigens met hetzelfde economisch rendement als de Josti-Band in een productieomgeving.
En dat willen we allemaal?

Lang leve de aandacht en gedicteerde verschoven verantwoordelijkheid, zorgzaamheid en vooruitgang, maar liefst even zonder mij.
Wil zelf nog even een paar dingen (niet!).

Trouwens; als je het een beetje naar de zin hebt in je werk, en je kunt ook eens tevreden zijn met alles wat je hebt en kunt(gezondheid, Nederland, welvaart, aandacht over en weer, leuke vrienden/buren, niet al te veel conflictjes ed) dan ben je misschien wel een evenwichtig en verstandig mens. Dan heb je de baas niet nodig om je te vertellen wat goed of slecht voor je is. Dan moet je in het belang van de mensheid gewoon heel oud worden.


* Zoek nog een bank of verzekeraar om dit product op de markt te brengen, maar met alle overheidssteun is er geen een die dit wil?
Snap het niet.




REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10