zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Promotie net zo zenuwslopend als scheiding

26 januari 2007 - Eerst het goede nieuws: een promotie is ongetwijfeld niet het ergste dat u ooit mee zult maken. Het slechte nieuws is echter dat het bijna net zoveel stress oplevert als een scheiding en dat veel bedrijven niet genoeg doen om de overgang soepel te laten verlopen. Dat zegt HR-adviesbureau DDI na onderzoek.

Meer dan driekwart van de ondervraagde leidinggevenden zegt dat ze de overgang beter hadden kunnen maken als ze eerder hadden geweten dat hun nieuwe functie een hele nieuwe manier van denken vereiste. Eén op de drie zegt echter dat hun bedrijf weinig tot geen ondersteuning verleent op dit gebied. Hoe ouder de ondervraagde, hoe harder de roep om begeleiding.

Harde realiteit


Steve Newhall, algemeen directeur van DDI: "Het is een bekend fenomeen. Je werkt keihard voor die promotie en bent dolblij als je hem binnenhaalt. Maar dan dringt de realiteit door: je staat er alleen voor, weet niet precies wat er van je verwacht wordt, mist je vorige functie die je eindelijk tot in de puntjes beheerste, hebt ineens geen vertrouwd netwerk meer en moet een plek zien te veroveren in een nieuwe groep. Dit verhaal is overbekend en toch worden de persoonlijke gevolgen van een promotie nauwelijks erkend, laat staan dat mensen begeleid worden."

Zachte vaardigheden onderschat
Een deel van het probleem is dat bedrijven zich met name richten op de 'harde' vaardigheden en de zogenaamde 'zachte' vaardigheden negeren, terwijl die juist zo belangrijk zijn als iemand doorgroeit. Dat leidt tot problemen. Onder 'zachte' vaardigheden vallen bijvoorbeeld emotionele intelligentie en creativiteit, essentieel om nieuwe netwerken op te bouwen en samen te werken. Ook kantoorpolitiek speelt een grote rol bij overgangsproblemen. Een van de respondenten: "Op een gegeven moment kom je er achter dat echt niet iedereen je wil helpen; sommigen zien je zelfs liever op je bek gaan. Zelfs je baas!" Verder klagen managers over de problemen waar ze tegenaan lopen bij het opbouwen van het nieuwe netwerk dat ze voor hun functie nodig hebben. Ook vinden ze het in het begin moeilijk ineens taken te moeten delegeren. Goede begeleiding is dan ook op zijn plaats, vindt Newhall. "Bieden bedrijven die niet, dan bestaat de kans dat iemand nooit volledig tot bloei komt in zijn nieuwe functie."

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Hans D.  |   | 
27-08-2007
 | 
02:31 uur
Je thuisfront moet stabiel zijn dan wel meewerken anders kun je het schudden.

Wat dacht je van een promotie tot directeur, een pasgeboren ziek kind dat je je nachtrust kost - zij kan het niet aan - relatieproblemen die op een scheiding uitlopen en afscheid van je directeurschap in 1 jaar tijd!!
Hoezo promotie is zenuwslopend?
Wat dacht je van alles tegelijk . . .
Ben nog net aan een burnout ontsnapt. Maar nog lang niet aan de slag
maurits  |   | 
26-01-2007
 | 
08:59 uur
Na een strijd van 9 jaar en veel moddergooien van mijn ex-partner lijkt er een einde te komen aan deze slopende strijd.
De emoties die dit losmaakt zijn van een totaal andere orde dan de genoemde "strijd"om je plekje te vinden. Ook heb je deze scheidings emoties vaak naast een aktieve baan, waar je je gezicht moet ophouden en die prestaties verrichten die de omgeving van je verwacht.

Ik wil niet stellen dat mijn scheiding totv de huidige standaard hoort, maar van soortgenoten - en die zijn er steeds meer - immers 30% is/gaat scheiden - begrijp ik gelijksoortige emoties.

Ik hoop voor Steve Newhall dat hij het nooit meemaakt!
E  |   | 
26-01-2007
 | 
14:21 uur
Daar kan ik over meerpraten. Via een reorganisatie nu op een andere afdeling terecht gekomen in een gehele nieuwe branche binnen dezelfde organisatie. Door de reorganisatie met als doel een efficientere organisatie te bewerkstelligen met kortere lijnen is een ieder zo druk bezet dat er weinig oog is voor een hele basale toelichting betreft werkprocedures, verantwoordelijkheden, logistiek. Een soort los hagel krijg je op je afgevuurd, 2 x zoveel mensen en tja ga maar gewoon beginnen.. Kijk zelf op de harde schijf, loop de mappen na, maak met iedereen afspraken betreft verwachtingen, kijk zelf welke systemen je moet beheren en waar je cursus kunt aanvragen etc.. en dan is je collega ook nog op vakantie die de andere helft van nl aanstuurt.. dus nu heb ik ook de verantwoordelijkheid voor een geheel team van zo'n 25 man met heel veel vakkennis..
de heer F. Schophuizen  |   | 
27-01-2007
 | 
09:26 uur
Het lijkt me wel wat, een promotie die zo indrukwekkend is. Valt voor mij in dezelfde categorie als het winnen van een miljoen in de loterij.

Hoe erg is het nou eigenlijk om succes te hebben???

Ik vind de vergelijking met een scheiding onterecht. Een scheiding is in veel gevallen veel ingrijpender.
Ron Ladage  |   | 
28-01-2007
 | 
11:52 uur
Promotie net zo zenuwslopend als scheiding????

Ik zet hier bewust vraagtekens achter deze kop.
Het vergelijken van deze twee vind ik nogal vreemd. Er zijn vele vormen van scheidingen, dit kan op het persoonlijke vlak zijn, zoals een echtscheiding, overlijden van de partner of het verlies van je baan, met pensioen gaan, kortom veel mogelijkheden.
Scheiden gebeurt vaak onverwachts, je ziet het niet aankomen of je wilt het niet zien aankomen.
Ik richt mij dus in mijn reactie op de promotie.
Ik vind dat een bedrijf zorg moet dragen voor een “leven lang leren” voor zijn werknemers. Natuurlijk ligt deze verantwoordelijkheid niet alleen bij de werkgever, maar zeker ook bij de werknemer zelf.
Dus maak gebruik van de hedendaagse goede hulpmiddelen zoals corecompententie (via internet) management met het juiste systeem voor het bedrijf.
Vanuit een scan zijn de competenties van de werknemer goed te overzien en ook welke hulp hij voor het vervullen van de nieuwe functie nodig zijn.
Ik spreek dus van goed geleide bedrijven, waar de P&O afdeling nog zijn werk doet en zorg draagt voor opvolging van afspraken.

Juist in de eerste fase van de nieuwe functie gaat het verkeerd, je bent niet meer een van de collega’s, maar je bent hun leider/chef. Daar moet je over nadenken wanneer je hogerop wilt, er komen nieuwe uitdagingen bij en je moet zorg gaan dragen dat je een ander netwerk gaat opbouwen.
Het benutten van de juiste coaching, misschien in het tijdelijk gebruik mogen maken van een personal coach, geeft de rust en draagkracht voor de nieuwe taken te vervullen.
Ook in een vroeg stadium de toekomstige promotie vast om te zetten in een lange werkervaring op de toekomstige functie, je went dan aan de verantwoording en het snelle verandertraject wordt beter te overzien.

Je moet je steeds in je werkzame leven bewust zijn van wat je echt wilt, laat je niet in een situatie brengen dat de buitenwereld belangrijker is dan je eigen echte wil.
Denk even rustig na wanneer er een promotiekans is, wil ik het echt, heb ik de juiste competenties, bezit ik de nodige sociale vaardigheden hiervoor en wil ik het echt!

Ik ga ervan uit dat elk bedrijf een goed bedrijf wilt zijn, maar we weten dat er veel zaken mis gaan.
Bij technische (productie) bedrijven zie je vaak een goede vakman in de techniek vernaderen in een hopeloze leidinggevende, want techniek laat zich makkelijk sturen, maar mensen zijn mensen en niet te sturen vanuit techniek.

Door de kop van het artikel is de kans heel groot dat er veel negatieve reacties komen op het gebied van scheiding en weinig gericht op de uitdaging van een promotie, met al zijn voor- en nadelen.

Vanuit mijn werk wordt ik helaas pas ingeschakeld wanneer het niet goed loopt, i.p.v. vooraf me in te huren bij de start van de gepromoveerde werknemer.





REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10