zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Prestatieverhogende HRM goed voor de financiën

12 januari 2007 - MKB-bedrijven die meer aandacht besteden aan HRM zeggen financieel beter te presteren dan hun concurrenten. Het gaat hierbij om de inzet van een zogeheten 'prestatieverhogend HRM-systeem'. Een dergelijk bestaat uit een combinatie van HRM instrumenten die gericht zijn op bedrijfsopleidingen, deelname aan werkoverleg, prestatiebeloning en het onderling wisselen van taken.

Opvallend genoeg is het niet zo dat grotere bedrijven daarin beter scoren: bedrijven met 6 tot 50 werknemers scoren hoger op de inzet van dit HRM-instrumentarium dan kleinere en grotere MKB-bedrijven.

Hogere prestaties


Het positieve effect van een prestatieverhogend HRM systeem wordt ondersteund door de resultaten uit de EIM Monitor 'Determinanten bedrijfsprestaties MKB'. Uit de monitor blijkt dat bedrijven die hoger scoren op de maatstaf voor een prestatieverhogend HRM systeem, naar eigen zeggen het financieel vaak beter doen dan hun concurrenten. Op de schaal die aangeeft in welke mate het personeelsbeleid van het bedrijf de kenmerken van een prestatieverhogend systeem vertoont, scoort het Nederlandse MKB relatief nog laag. Dit impliceert dat er nog veel ruimte is voor bedrijven om hun HRM-systeem te verbeteren.

Weinig prestatiebeloning
De beloning die de werknemers ontvangen is vaak niet direct aan hun prestaties gekoppeld. Slechts achttien procent van de bedrijven in het MKB heeft een formele regeling voor winstdeling, bonussen of een aandelenplan. Dit percentage varieert van zes procent in de horeca tot ongeveer 25% in de zakelijke dienstverlening en 26% in de financiële dienstverlening. Daarnaast blijken de grotere MKB bedrijven meer aan deze vormen van prestatiebeloning te doen dan de kleinere bedrijven. Ongeveer vijftien procent van de bedrijven met minder dan 5 werknemers past een van deze vormen van prestatiebeloning toe, terwijl dit 40% is onder bedrijven met 50 tot 100 werknemers.

Bedrijfsopleiding, taakroulatie en werkoverleg
Gemiddeld volgt 23% van de werknemers een bedrijfsopleiding in het MKB. Binnen de sectoren varieert dit percentage van achttien proecent in de sector handel tot 46% in de sector financiële diensten. In bedrijven met minder dan 5 werknemers volgt ongeveer twintig procent van de werknemers een bedrijfsopleiding, terwijl dit bij bedrijven met 6 tot 25 werknemers ruim 26% is. In het MKB blijken werknemers die geen management functie vervullen, veelal niet van taak te wisselen. In ongeveer driekwart van de bedrijven komt taakroulatie helemaal niet voor. Dit is op zich niet zo vreemd. Immers, bij kleinere bedrijven zijn er minder werknemers waarmee men taken kan wisselen. Ook zijn de uit te voeren taken vaak breder gedefinieerd.Verder blijkt dat in meer dan de helft van het MKB-bedrijven alle werknemers wel deelnemen aan werkoverleg.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Dave Zeijpveld  |   | 
14-01-2007
 | 
22:13 uur
Veel ondernemers c.q. ondernemingen denken bij personeelsuitbreiding aan schaalvergroting en niet aan een verlengstuk van hun eigen doen en laten.
Na verloop van tijd werkt deze ondoordachte manier van uitbreiding tegen hen. Bij veel organisaties is het hoofd (lees managent/innovatie) gescheiden van het lichaam (lees productie/distributie).
Iedere organisatie kan alleen groeien door op zoek te gaan naar competente vervangers van hetgeen zijzelf denken en doen. Wij noemen dat Corporate Humanizing.
Een juiste aanpak hiervan begint bij het werven van personeel. Zie onze site www.push-pull.nl
Ga met personeel om zoals je dat me je zelf doet. Het is net als fitness. Je voelt je een stuk beter omdat je merkbaar beter presteert. Zorg dat je alle signalen binnen krijgt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10