zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zwaargewichten kunnen het vergeten in de zakenwereld

2 januari 2007 - Ook zo genoten van de oliebollen en kerstdiners? Pas op! Overgewicht is slecht voor de carrière. En daar verandert geen enkele Wet Gelijke Behandeling iets aan. Gelijkheid op basis van sekse, religie, ras en seksuele voorkeur is inmiddels gemeengoed op de werkloer, maar vooroordelen tegen dikke mensen blijken moeilijker te doorbreken.

Dit blijkt uit Brits onderzoek van The Aziz Corporation. Bijna acht van de tien managers geloven dat er ernstige vooroordelen bestaan tegen mensen met overgewicht; zeven van de tien denken bijvoorbeeld dat dikke mensen gezien worden als lui, ongemotiveerd en ongedisciplineerd.

Goede voornemens


Een even groot deel is er bovendien van overtuigd dat slanke mensen die regelmatig sporten beter bestand zijn tegen de stress en druk die gepaard gaan met een hoge positie. Verder bleek dat bijna vier van de tien Britse zakenmannen en – vrouwen zichzelf iets te dik vinden en geeft vijf procent toe met ernstige gewichtsproblemen te kampen. Het goede voornemen van 44 procent van hen is dan ook: afvallen.

Uiterlijk telt!
Het onderzoek volgt op een wereldwijde toename van het aantal succesvolle mannen en vrouwen die een bezoek aan de plastisch chirurg brengen. Vooral het aantal mannen dat er met een beetje hulp jonger en fitter uit wil zien stijgt razendsnel. De meest populaire ingrepen onder mannen zijn ooglidcorrecties, anti-rimpelbehandelingen en haartransplantaties. "Uit dit onderzoek blijkt dat uiterlijk wel degelijk belangrijk is in de zakenwereld en dat vooral gewicht een bepalende rol speelt," zegt professor Khalid Aziz, directeur van The Aziz Corporation. "Werknemers worden zowel op hun talent als op hun uiterlijk beoordeeld. Als er twee gekwalificeerde kandidaten zijn voor een functie, één met een normaal gewicht en de ander veel te zwaar, dan wordt de slanke kandidaat gekozen, helemaal als het om een representatieve functie gaat. Dat komt omdat slank zijn – terecht of onterecht – wordt geassocieerd met succes. Die boodschap wordt bovendien zwaar gepromoot door de reclamewereld, zodat het vooroordeel alleen maar in stand blijft."

 
 Doorsturen   11 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ton  |   | 
2-01-2007
 | 
12:11 uur
Hahaha, tja dat vooroordeel zal zeker wel kloppen.

Ik ben echter een hard werkende, gedisiplineerde dikkerd en bovendien nog gezellig ook.

Omdat ik zelf een buik heb en dus bekent ben met het vooroordeel ging ik vanzelfsprekend extra letten op de medewerkers met meer spek. Het viel me op dat die dikkertjes net zo hard of lui zijn als anderen, niet meer of minder ziek zijn en ook niet ongedisciplineerder zijn.

Mijn buik heb ik trouwens gekregen in een periode dat ik fysiek hard moest werken en sindsdien nooit meer verdwenen, extreem veel eten doe ik ook niet. Mijn partner eet het dubbele en blijft op het ideale gewicht.
Toch denken de meeste mensen dat ik teveel eet, verkeerd eet, teveel bier consumeer en waarschijnlijk denken ze ook nog dat ik lui ben totdat ze met mij hebben gewerkt.

Zo werkt dat nu eenmaal, niks aan te doen!

mevrouw O.M.L.T. Stulemeijer  |   | 
2-01-2007
 | 
18:31 uur
het niet bekenD zijn met de Nederlandse taal is wellicht nog erger!
Ton  |   | 
3-01-2007
 | 
11:34 uur
Grote Goden, ik zie het nu ook. Ik heb inderdaad geen doctoraal in de Nederlandse letteren "juffrouw" Stulemeijer.
lizette  |   | 
4-01-2007
 | 
21:32 uur
Zeg slanke den,
De arrogantie druipt er van af!
Er zijn zeker redenen waarom iemand met een gezond eetpatroon en genoeg beweging toch overgewicht kan hebben. Wat dacht u bv van een slecht functionerende schildklier? Kijk verder dan je sidonia neus lang is!
Slanke Den  |   | 
4-01-2007
 | 
16:51 uur
Als je niet teveel eet, niet verkeerd eet en ook nog eens niet teveel bier drinkt, waar wordt u dan dik van? Met andere woorden of u beweegt te weinig of u bent een beetje naief en zal toch een kritisch naar uw eetgewoonten moeten kijken.
ton.bosma@home.nl  |   | 
5-01-2007
 | 
00:05 uur
Slanke Den,

Tja zegt u het mij maar, natuurlijk kan ik altijd minder eten, meer bewegen en stoppen met die 2 flesjes bier per week.
Maar als ik minder eet voel ik me niet meer echt fit. Ik heb gewoon het gevoel dat dit mijn ideale gewicht is. Ik ben gewoon het mannenmodel met een buik, fors gebouwd, niet extreem dik maar wel een buik. Uiteraard heeft meer bewegen wel invloed, maar automatisch ga ik dan ook meer eten en drinken. In mijn jonge jaren deed ik veel aan sport, atletiek, voetbal, zwemmen (baantjes) en toen ontstond het buikje langzaam waarna het nooit meer is weggegaan, ook niet toen ik niet meer sporte. Het is steeds min of meer gelijk gebleven.

Door de media heeft echter steeds iedereen het idee dat iemand met een buik overgewicht heeft enz.
Ik geloof gewoon dat mijn lichaam in ballans is.

Ik heb trouwens graag fruit en groentes maar ik ben nu ook weer geen konijntje daar ben ik ook eerlijk in. Een goede maatijd lust ik ook wel. In mijn familie zijn velen met mijn soort bouw, de vrouwen en de mannen. Velen waren zoals ik, veel mannen waren noeste werkers in de kolenmijnen, of in de Drentse Turf, scheepvaarders enkele mannen profvoetballer ooit bij Sparta in vervlogen jaren of befaamde amateurvoetballers, toch hebben ze allemaal min of meer een buik gehad of gekregen na verloop van tijd. Ze zijn allemaal oud geworden en waren zeker niet lui.

Ik denk zeker dat het in genen zit, Ik ken mensen, zoals mijn vrouw die veel meer eten, vergelijkbaar bewegen en eerder te dun zijn dan slank, dat zie je ook in hun familie terug.

Wees blij dat u gezegend bent met een tenger postuur nu u in het westen leeft. In sommige gebieden van donker Afrika zou men mij uitroepen tot koning vanwege mijn buik, daar geldt een dikke vrouw als statussymbool wellicht denkt men ook dat een dikke persoon langer leeft in tegenstelling met onze ziektenkostenverzekeraars die dikke personen geld wil aftroggelen.

Mocht u het zich afvragen ik ben ongeveer 106 kilo en 1.86m behoorlijk gespierd maar wel met buik en van een type dat nooit rare opmerkingen zal maken over andermans postuur maar tes te meer over het karakter van een persoon.
Ook te dik  |   | 
5-01-2007
 | 
09:07 uur
Daar heb ik me altijd over verbaasd. Ik ben ook te dik en weet dondersgoed waar het van komt. Ik lust alles en beweeg veel te weinig.

Maar een slecht functionerende schildklier kan toch niet van 2000 caloriën 3000 maken? En als je verbruikspatroon hoger ligt dan je consumptiepatroon val je toch af? Met of zonder slecht functionerende schildklier?

Overigens, dit is geenszins arrogant bedoeld, maar oprechte verbazing.
blij en dik  |   | 
15-01-2007
 | 
15:45 uur
Hè toch wat een drukte allemaal. Uit onderzoek blijkt ook te komen dat depressieve mensen beter presteren.
Zullen we daar dan ook aan die verwachting voldoen?
Karen Nijst  |   | 
15-01-2007
 | 
22:23 uur
Hallo!
Waar gaat de discussie over? Of het wel/niet de schuld is van iemand of hij/zij te dik is? En of hij/zij dat zonder spelfouten kan verduidelijken/uitleggen?

Ik dacht het niet!
Het gaat erom of wij vinden dat (iets?) te dik zijn van invloed is op je carriére.

Ton is eigenlijk de enige die daarop inhaakte. En ik vond dat echt een leuk verhaal. Zelf ben ik ca. 8 kilo te zwaar (relatief begrip, nietwaar?). Maar persoonlijk houd ik niet van al te slanke types. En mijn ervaring is dat (vol)slanke collega's behoorlijk goed presteren. Ik zie eigenlijk geen verschil.

Maar waar ik niet aan voorbij wil gaan is dat als je voor het eerst ergens solliciteert, overgewicht wel degelijk in je nadeel kan(!) werken.

En verder kunnen ook slanke mensen een 'niet fitte indruk' maken ... toch? Door hun lichaamshouding. Of omdat ze sloom praten. En wat dacht je van die sexy slaapkamerogen ....

heer M.P.D. Odijk  |   | 
16-01-2007
 | 
08:51 uur
Het is niet alleen een kwestie van wel of niet van dik houden. Een vriend van me met een (fikse) schildklierafwijking moet inderdaad goed op zijn gewicht letten (schildklierhormonen stimuleren de stofwisseling. bij een traag of niet werkende schildklier vertraagt je stofwisseling, en heb je dus minder dan de 2000/2500 kcal per dag nodig). Hij eet nu nog maar een derde van wat hij vroeger at bij ontbijt en lunch, en hij laat alle tussendoortjes staan. Deze discipline zorgt ervoor dat hij keurig op gewicht blijft. Ik ben en blijf er heilig van overtuigd: dik zijn hoeft niet, als je maar bereid bent offers te brengen. Wél is het zo dat die offers bij de ene persoon vele malen groter zullen zijn dan bij de ander.

En in mijn optiek is dát hetgene waar het om draait: Mensen die dik zijn stralen uit dat ze geen discipline hebben en/of onvoldoende aandacht aan zichzelf besteden. Als je dit doortrekt naar je functioneren op het werk, dan kun je stellen dat mensen die niet aantonen dat deze discipline of zorgzaamheid ontbreekt een streepje voor hebben.

Verder is het waarschijnlijk zo dat het prettiger is om zaken te doen met mooie mensen dan met minder mooie mensen (ik zeg niet dat dit moreel verantwoord is, ik constateer slechts). Dik is in deze maatschappij minder mooi, en dus hebben minder dikke mensen ook hier een streepje voor.

Dan zou je ook nog in kunnen brengen: "ja maar ik werk zoveel dat ik geen tijd heb om te bewegen, ik moet altijd tussendoor eten, en dat is dan niet altijd even gezond, dus ik doe het voor de baas en nu brengt hij mijn carrière in gevaar...". Reactie daarop is dat een werkgever meer gebaat is bij een medewerker die weet wat balans is dan bj iemand die zich (letterlijk) kapot werkt.
Ton  |   | 
18-11-2008
 | 
04:10 uur
Mijn ex-werkgever dacht daar helaas anders over.
Die vond het prachtig als ik me kapot werkte.
Ik niet dus nu is hij ex.

Maar ja de opmerking was ''dat de wergever daar meer bij gebaat is'' dat ben ik wel met u eens.

Ik weet dat hij me nu mist

(als kiespijn)..


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10