zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese topondernemingen leiden aan pensioentekort

8 augustus 2006 - Duitse topondernemingen staan bloot aan bijna 20 procent meer pensioenrisico dan topondernemingen uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk en lopen meer dan drie keer zoveel risico als Franse topondernemingen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Mercer Human Resource Consulting. De analyse laat zien dat een significant deel van de pensioenverplichtingen van Duitse ondernemingen ongedekt is.

De cumulatieve pensioenverplichtingen van de grootste Duitse ondernemingen (DAX 30) is gelijk aan 31 procent van de marktwaarde van deze ondernemingen. Dit is aanzienlijk hoger dan dat van ondernemingen uit het Verenigd Koninkrijk (FTSE 100) en Nederland (AEX 25). De ondernemingen genoteerd aan de FTSE 100 en de AEX 25 hebben verplichtingen die gelijk zijn aan 26 procent van hun marktwaarde. Franse ondernemingen (CAC 40) hebben pensioenverplichtingen gelijk aan tien procent van hun marktwaarde. Dat is een derde van het aandeel van de Duitse pensioenverplichting ten opzichte van de marktwaarde. De Amerikaanse topondernemingen (S&P 500) hebben een pensioenverplichting die uitkomt op vijftien procent van hun marktwaarde.



Risico's
Volgens het Mercer onderzoek hebben de Franse en Duitse ondernemingen de meest geringe dekking van pensioenverplichtingen. Respectievelijk 57 procent en 61 procent van de pensioenverplichting van deze ondernemingen is gedekt. Als gevolg hiervan hebben de Franse ondernemingen een pensioentekort van vier procent ten opzichte van hun marktwaarde en de Duitse ondernemingen kampen zelfs met een tekort van twaalf procent. Dit staat in schril contrast met de Nederlandse en Engelse ondernemingen die een dekkingsgraad hebben van respectievelijk 92 procent en 89 procent. Met deze dekkingsgraad hebben Nederlandse en Engelse ondernemingen slechts een pensioentekort van twee procent en drie procent ten opzichte van hun marktwaarde. De Amerikaanse ondernemingen hebben een pensioentekort van drie procent ten opzichte van hun marktwaarde.

Ongefinancierde verplichtingen

Om aan hun pensioenverplichting te voldoen geven ondernemingen uit alle landen aandelen en obligaties uit of lenen van banken. Het is niet gebruikelijk om dit via uitgestelde betaling in de vorm van ongefinancierde pensioenverplichtingen te doen. In Duitsland is het echter toegestaan om de pensioenverplichting ongefinancierd te laten. Ondanks het feit dat Duitse ondernemingen een groot deel van hun pensioenverplichtingen ongefinancierd laten, blijkt uit het onderzoek dat zij veel meer geld in hun pensioenregeling investeren dan nodig is voor de dekking van nieuwe verplichtingen. In 2005 hebben de Duitse ondernemingen voor elke euro aan nieuwe pensioenverplichtingen 3,27 euro geïnvesteerd in hun pensioenregeling. Bij de Franse en Engelse ondernemingen is dit respectievelijk 1,82 euro en 1,56 euro.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10