zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hittegolf: vrouwen mogen bloter naar het werk dan mannen

18 juli 2006 - Nu we midden in een hittegolf zitten, krijgen werkgevers te maken met een heel nieuw probleem. Vrouwen mogen in topjes en slippers op kantoor verschijnen, maar van mannen wordt nog steeds verwacht dat ze in pak op komen draven. Dit leidt tot onderlinge wrijving en kan zelfs resulteren in aanklachten wegens seksediscriminatie.

Dit stelt consultantsbureau Croner, na onderzoek over kledingvoorschriften bij bedrijven waaruit bleek dat er vaak geen sekseneutraal kledingbeleid gevoerd wordt.

Kledingdiscriminatie


Kledingdiscriminatie is een groot probleem deze zomer. Meer dan de helft van de respondenten vindt dat vrouwen wel wegkomen met luchtige zomerkleding maar mannen niet. Slechts een kwart is van mening dat mannen en vrouwen het beide niet zo nauw nemen met de dresscode in de zomer, iets minder dan tien procent zegt dat het weer überhaupt geen invloed op de werkkleding heeft. Slechts drie procent van de respondenten vindt dat mannen meer speelruimte hebben als het op kleding aankomt. Als zoveel werknemers een sekseverschil waarnemen, moeten werkgevers oppassen dat ze geen klachten of zelf aanklachten wegens seksediscriminatie te verwerken krijgen van verhitte mannen die een gelijkwaardig kledingbeleid eisen.

Kledingvoorschriften
Het probleem beperkt zich overigens niet alleen tot de zomer. Vier van de tien respondenten vinden dat vrouwen het het hele jaar door niet zo nauw nemen met de kledingvoorschriften; slechts één op de twintig is dezelfde mening toegedaan over mannen. Zowel mannen (60 procent) als vrouwen (50 procent) vinden dat vrouwen de voorschriften aan hun laars lappen in de zomer, maar veel minder vrouwen (33 procent) dan mannen (50 procent) zijn van mening dat dit het hele jaar het geval is.

Consequenties
Het lijkt een onschuldig probleem, maar een ongelijkwaardig kledingbeleid kan ernstige consequenties hebben: het beïnvloed het werkmoreel, verhoogt de spanning en kan leiden tot aanklachten wegens discriminatie. Als vrouwen in zomerse jurkjes op kantoor mogen verschijnen, moeten mannen zich op soortgelijke wijze aan kunnen passen. In praktijk komt dit neer op duidelijke kledingvoorschriften voor zowel mannen als vrouwen. Als die regels in de zomer versoepeld worden, moeten werkgevers duidelijk stellen wat wel en niet acceptabel is en erop toezien dat de herziene regels voor zowel mannen als vrouwen gelden. Overtredingen van de dresscode moeten bovendien niet onbestraft blijven, aldus de onderzoekers.

 
 Doorsturen   11 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer Ad Beer  |   | 
19-07-2006
 | 
08:14 uur
Naar goed nederlands gebruik vinden wij voor iedere situatie wel een probleem.
Uiteraard zijn vrouwen met dit weer "in het voordeel". Ze kunnen ook in luchtiger kleding nog steeds netjes gekleed zijn, wat voor mannen wat moeilijker is.
Ik zie mezelf nog niet in korte broek verschijnen terwijl mijn assistente ons iedere dag een blik op haar welgevormde schouders en buikje gunt.
Zijn we dan als mannen slechter af?
Het is maar de vraag.
heer Frits Markerink  |   | 
19-07-2006
 | 
08:23 uur
Ik heb jarenlang in Zambia gewerkt. Daar was het formeel toegestaan om in "tropenpak" op het werk te verschijnen, d.w.z. luchtige lichtbeige gekleurde comfortabele pakken - zonder stropdas - waarmee zelfs de president (destijds Kaunda) rondliep. Korte broek was daarbij niet gebruikelijk, behalve in wat minder formele settings.
R Polder  |   | 
19-07-2006
 | 
09:03 uur
Topje, slippers?
Toch wel met een (spannend) rokje of korte broek.
Ik verwacht van onze vrouwelijke medewerkers een aangepaste maar wel gepaste kleding.
De mannen lopen in korte broek en t-shirt.
Alleen als er 'bezoek' komt wordt de korte broek vervangen door een (zomerse) lange broek.
heer N Woudstra  |   | 
19-07-2006
 | 
09:35 uur
Van dit soort onderzoeken tijdens de zomertijd gaan er dertien in een dozijn! Ik vind dit persoonlijk een storm in een glas water. Mannen die tegen hun baas zeuren over de dames die zich te luchtig kleden?

Gisteren las ik een artikel over een brits onderzoek op deze pagina, die hier aan gekoppeld kan worden. Dit artikel ging over het aantal relaties op het werk en de omvang van intimidatie richting vrouwen, maar ook richting mannen. Ik ben ervan overtuigd dat luchtige kleding - en daardoor meer sexy - een grotere sexuele spanning creeert tussen collega's én klanten. De werkgevers moeten zich mijns inziens eerder zorgen maken over deze problemen dan om de discriminatie: relaties en daarmee gepaard gaande problemen, werken namelijk niet echt de productiviteit in de hand. Ook de werkgever wil zoveel mogelijk problemen over sexuele intimidatie buiten haar deuren houden.

Misschien heeft u mijn reactie gelezen op een artikel van deze pagina, waarin de verschillende vormen van communicatie van mannen en vrouwen werden besproken? Daarin heb ik al eens onderbouwd dat het bewezen is dat de hersenen van een man anders functioneren dan die van een vrouw. De vrouw realiseert zich misschien onvoldoende wat luchtige kleding teweeg brengt bij de mannen om haar heen.

Dan zou ik nog kunnen beginnen over het soort arbeid dat het betreft. Wij kennen de term 'Customer Intimacy'. Dat wil zeggen dat het belangrijk is om je zo te kleden dat de klant zich gemakkelijk voelt. De ene keer is dat een (mantel)pak, de andere keer iets luchtigers. 'Te' luchtig is hierbij dus altijd fout! Indien nauwelijks direct met klanten wordt gewerkt (backoffice) is de noodzaak van strategisch kleden nihil.

Afsluitend wil ik graag reageren op het gebied van de zelfreflectie: wat is mooi en wat is smakeloos? De meeste mensen zijn echt niet gecharmeerd van een paar blote herenbenen...., toch?

Mannen: doe niet smakeloos en kleed je correct.
Vrouwen: kleed je luchtig als je dat wilt. Iedereen vind dat mooi, maar bedenk wat je teweeg brengt bij je mannelijke collega's en de mogelijke reacties die onontkoombaar lijken.

mevrouw R Chaleh  |   | 
19-07-2006
 | 
10:01 uur
Ik vind dit een belangrijke punt voor de werkgever's zij dienen goede regels voor hun werknemers te stellen, maar ik geef het ook eerlijk toe, de meeste vrouwen komen er makkelijk mee weg dan de mannen, maar het hangt natuurlijk ook waar je werkt en mocht het zo zijn dat je in een zakelijke sfeer zit, dan dien je een pak te dragen, maar ik zeg ook op mijn beurt; als er geen klanten op de vloer komen, dan mogen de mannen best wel in de zomerige tijden geen pak te dragen, dat is toch eerlijk en dit kan ook voor de vrouwen gelden. Werk je op een acc.kantoor of je hebt een hogere positie en je komt altijd in een pak, in zomer tijden als je niet naar klanten toe moet gaan of de klanten komen niet op bezoek, dan hoef je van mij echt geen pak aan.
Paul Hillaert  |   | 
19-07-2006
 | 
10:11 uur
Ik ben reeds jaren aan het zeggen dat er een discriminatie bestaat op gebied van werkkledij. Er zijn belangijker zaken om zich druk over te maken, ik weet het, maar elke zomer werd ik er toch weer aan herinnerd Het verheugt mij dat er eindelijk wat meer ruchtbaarheid aan het fenomeen wordt gegeven. Een paar weken geleden heeft onze federale minister Renaat Landuyt in dit verband zelfs openlijk in de kamer van Volksvertegenwoordigers het woord "discriminatie" in de mond genomen.
Ik wil mij hier niet uitspreken over mogelijke verklaringen, over sociale en/of psychologische grondslagen noch over mogelijke effecten in de werksfeer. Ik heb de indruk dat dit al bij al (nog) meevalt. Als we bezig zijn ongelijkheden trachten op te ruimen moeten we anderzijds consequent blijven. Een stukje sensibilisatie op dit vlak lijkt mij daarom toch aan de orde.
martine  |   | 
19-07-2006
 | 
10:55 uur
Als het echt zo warm is als momenteel, dan moeten mannen ook lichter gekleed kunnen gaan, maar het moet wel deftig en met een zekere klasse blijven, een hemd met korte mouwen en zonder das bv....daar is toch niets mis mee.....we moeten menselijk blijven......!
heer M Leeuwen  |   | 
20-07-2006
 | 
10:35 uur
Zoals reeds eerder werd genoemd, het kleden is een cultuur patroon dat in elk land weer anders kan liggen.
In Nieuw Zeeland en Australie zul je erg veel mannen in de zomer in korte broek zien lopen.
Korte broek in stijl en netjes gekleed is dan ook niets mis mee. Behalve in executive offices etc. vind je dat niet terug. daar lopen zowel man als vrouw allemaal in keurig zwart, maar de airconditioner draagt dan bij om het klimaat op kantoor koel te houden.
Kan wel vertellen dat ik al mijn geklede korte broeken bij mijn terugkomst in NL weg kon doen. Want zelfs de mode was hier anders en je liep dus voor schut, aldus je vrouwelijke vrienden. Dus wat doe je als man........
Live and let live
AvV  |   | 
19-07-2006
 | 
18:36 uur
Nu niet meer klagen over de lagere waardering in salaris, dames.
Er wordt ook minder kleding aangetrokken dus netto koopkracht blijft gelijk. O-)
heer R Alberto  |   | 
19-07-2006
 | 
14:59 uur
Duidelijke kledingvoorschriften voor zowel mannen als vrouwen is de oplossing voor elke onderneming die van de ellende van seksedicriminatie bespaart wilt blijven.
Sharida Rahamat  |   | 
19-05-2008
 | 
15:00 uur
Ik ben het ook eens dat werkgevers duidelijke regels dienen te stellen voor de werknemers. Tegenwoordig kunnen we overal leuke zomerse kleding kopen en het hoeft niet allemaal duur te zijn als het maar netjes en schoon is. Als je eenmaal aan begint dan heb je het niet meer in de hand en loopt iedereen in ''ongepaste'' kleding. Soms is het geen gezicht. Werknemers moeten in ieder geval op de hoogte zijn van de kledingvoorschriften.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10