zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Soepeler ontslagrecht in ruil voor scholing

29 juni 2006 - Minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken, zoekt naar een nieuw evenwicht in de sociale zekerheid. Scholing speelt hierin een hoofdrol. Hij wil dit najaar knopen doorhakken met werkgevers, de vakbeweging en het onderwijs over een gezamenlijke investering. Terwijl sociale partners steggelen over soepeler ontslagrecht, benadrukt De Geus dat het kennisniveau van de Nederlandse werknemer omhoog moet.

Ideaal ontslagstelsel
Dit blijkt uit de woensdag gepubliceerde nota 'Ontwikkelingen en keuzes in het stelsel van werk en inkomen'. Om sociale voorzieningen betaalbaar te houden en meer activerend te maken heeft dit kabinet al fors ingegrepen in onder meer de WAO, WW, bijstand en het vroegpensioen. Nu is er volgens de bewindsman nog een verschuiving nodig van ontslagbescherming naar scholing, zodat werknemers flexibeler en weerbaarder worden op de arbeidsmarkt.

De Geus wacht op een advies van werkgevers en vakbeweging in de Sociaal-Economische Raad (SER) over het ideale ontslagstelsel. Er is geen meningsverschil over de noodzaak van scholing, maar wel over de invulling ervan. Een belangrijke vraag hierbij is in hoeverre je uit kunt gaan van de eigen verantwoordelijkheid en vermogens van werknemers en/of collectieve voorzieningen nodig zijn.



Scholingstop

Scholing is volgens de minister bij uitstek een verantwoordelijkheid van sociale partners en overheid samen. Hij erkent dat de overheid lange tijd te weinig luisterde naar wensen van werkgevers over het onderwijsaanbod. Tegelijkertijd vindt hij dat de zogenaamde O&O-fondsen voor onderwijs en ontwikkeling van werknemers onvoldoende benut zijn door bedrijven. Daar moet verandering in komen en De Geus heeft hoge verwachtingen van de Scholingstop die dit najaar wordt georganiseerd door sociale partners en het onderwijsveld. Bij dit overleg wil de overheid net zo aanhaken als bij de eind vorig jaar georganiseerde Werktop. Daar werd onder meer met financiële steun van het kabinet afgesproken om banen te creëren in strijd tegen de hoge jeugdwerkloosheid.

Gekwalificeerd personeel nodig
De Geus wijst erop dat bij de aanpak van werkloze jongeren de nadruk ook op scholing ligt. Via leerwerkbanen en stages wordt geprobeerd de nieuwe generatie klaar te stomen voor een goede start op de arbeidsmarkt. Ook voor de mensen die al werken, moeten nu de handen uit de mouwen. Nederland telt circa 2 miljoen werknemers zonder die startkwalificatie. Hun positie wordt kwetsbaarder door de toenemende concurrentie uit lage lonen landen en technologische ontwikkelingen. Terwijl door de vergrijzende beroepsbevolking de vraag bij werkgevers naar gekwalificeerd personeel steeds dringender wordt.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
jeroenroot@planet.nl  |   | 
29-06-2006
 | 
09:04 uur
Als dat een resultaat is van intergratie dan zouden we met z'n allen eens moeten nadenken of de nadelen wel opwegen tegen de voordelen!
Desondanks is het een bekend gegeven als je beter kan krijgen voor hetzelfde...
Lang leve de Euro zone...
heer E Geenen  |   | 
29-06-2006
 | 
10:10 uur
Betere scholingsmogelijkheden na ontslag is een pre.
Het versoepelen van het ontslagrecht in ruil voor betere scholingsmogelijkheden is een slechte zaak als de werkgever alleen uit kan maken of een werknemer niet voldoet en voor scholing in aanmerking komt. Immers wanneer voldoet iemand wel of niet aan de kwalificaties en eisen die door de werkgever worden opgelegd? Maw. hierdoor krijgt een werkgever een nieuwe mogelijkheid aangereikt om iemand makkelijk te kunnen ontslaan. Al dan niet op fictieve gronden. Het moet voor werknemers makkelijker worden om los van de eisen en financiering van de werkgever opleidingen te kunnen volgen die al dan niet ten goede komen aan het bedrijf. Bijvoorbeeld door een verruiming in de belastingaftrek of een rechtstreeks door de werknemer aanspraak op subsidiemogelijkheden ipv. via het bedrijf.

Ook kan afgevraagd worden of de werkervaring van de genoemde 2 miljoen werknemers zonder startkwalificatie wel zo negatief is. Nog los van de vraag wat verstaan wordt onder startkwalificatie en waar dit aantal vandaan getoverd is. Een ervaren werknemer kan vaak meer waard zijn dan een met diploma's en certificaten overladen werknemer.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10