zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse werknemers meest gemotiveerd

In Nederland is het aantal medewerkers dat zich affectief betrokken voelt bij de organisatie met 57,5 procent het hoogst.

16 maart 2006 - Nederland heeft het sterkste arbeidsethos van Europa. Dit concludeert Effectory op basis van eigen onderzoek in acht Europese landen. In Nederland werken de meest loyale, gemotiveerde en betrokken medewerkers van Europa, aldus het bedrijf, dat. De resultaten presenteert Effectory officieel tijdens de Werkgever van 2005 Awards op 23 maart.

Effectory, naar eigen zeggen marktleider in medewerkersonderzoek, onderzocht het arbeidsethos van acht Europese landen. Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje, Italië en Engeland werden onder de loep gelegd. De resultaten van het onderzoek van Effectory laten zien dat het arbeidsethos van de Nederlandse medewerkers groot is.

Winning workforce


'Wanneer het gaat om loyaliteit, motivatie en betrokkenheid heeft Nederland heeft een winning workforce', aldus Marc Sijtstra van Effectory. En dit ondanks de toenemende individualisering, veranderingen in organisaties en de kwakkelende Nederlandse economie. 'Waar in Zuid-Europese landen nog altijd een sterke hiërarchie heerst, komt het Nederlandse overlegmodel en de mondigheid en autonomie van onze medewerkers, duidelijk goed tot zijn recht,' aldus Sijtstra.

Betrokkenheid
Effectory onderscheidt drie soorten betrokkenheid. Affectieve betrokkenheid, normatieve betrokkenheid en continuerende betrokkenheid. Affectief betrokken medewerkers identificeren zich met de organisatie en geloven in haar visie, missie en doelen. Wanneer medewerkers normatief betrokken zijn bij de organisatie voel zij de morele verplichting om bij de organisatie te blijven. Continuerend betrokken medewerkers blijven uit noodzaak bij hun werkgever hangen, bijvoorbeeld vanwege de uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden of het gebrek aan arbeidsalternatieven.

Hoogste score
Affectieve betrokkenheid heeft de sterkst positieve relatie met prestaties. 'Dit zijn de medewerkers die je wilt houden', aldus Sijtstra. 'Wanneer affectief betrokken medewerkers daarnaast de wil en de intrinsieke motivatie hebben om er 100 procent voor te gaan, dan heb je goud in handen.' In Nederland is het aantal medewerkers dat zich affectief betrokken voelt bij de organisatie met 57,5 procent het hoogst. 'Organisaties moeten medewerkers uiteraard wel blijven prikkelen, om zo tot grote hoogtes te komen.'

Tevreden Belgen
Wanneer we alleen kijken naar tevredenheid, dan blijven de Belgen ons met een 7,0 net voor, maar Nederland mag met een goede tweede plaats niet klagen. 'Tevreden medewerkers zitten beter in hun vel, verzuimen minder en vertrekken minder snel,' verklaart Sijtstra.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10