zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder 'supergroei'-bedrijven in Nederland

16 maart 2006 - Nederland kent steeds minder 'supergroei'-bedrijven en neemt een 21e plaats in op de Internationale Supergroei Index van accountants- en advieskantoor Arenthals Grant Thornton (8 procent). Deze index houdt bij hoeveel procent van de bedrijven in een land aanzienlijk harder groeit dan gemiddeld. Nederland bezette in 2004 nog een 17e plaats met 10 procent.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar voert Amerika de lijst aan als land met de meeste bedrijven (39 procent) die meer dan gemiddeld zijn gegroeid. Ondanks deze eerste plek is de verhouding van 'supergroei'-bedrijven in Amerika wel aanzienlijk gedaald (met 9 procent). De snel groeiende economieën van India en Hong Kong staan dit jaar gezamenlijk op de tweede plaats.

Meer dan gemiddeld


Een 'supergroei'-bedrijf is een bedrijf dat aanzienlijk meer dan gemiddeld is gegroeid, gemeten aan de hand van een aantal indicatoren zoals omzet en personeelsaantallen. De Supergroei Index, die nu voor het derde jaar wordt bepaald, is een onderzoeksproject dat deel uitmaakt van een internationaal onderzoek onder meer dan 7.000 bedrijfseigenaren in 30 landen, dat jaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van Arenthals Grant Thornton.

Zweden klimt weer op
Behalve door de VS, India en Hong Kong, werd er ook goed gepresteerd door Zweden (31 procent), dat terugklom naar een derde positie in de Index nadat het vorig jaar dramatisch was teruggevallen naar een tiende plaats, volgend op een eerste plaats in 2004. De opleving van Zweden is een gevolg van het herstel in consumentenuitgaven en toegenomen zakelijke investeringen.

Italië verder gedaald
Italië, Rusland en Turkije delen gezamenlijk de laatste plaats in de Supergroei Index. De positie van Italië lijkt een gevolg van de aanhoudende malaise in het land met een zwakke consumentenvraag, dalende investeringen en afnemende industriële prestaties. In de afgelopen drie jaar is Italië elk jaar iets verder gedaald in de lijst. De grootste daling in de lijst is te zien bij Griekenland, dat van de 9e positie naar de 21e positie zakte doordat de hoeveelheid 'supergroei'-bedrijven daalde van 15 naar 8 procent. Dit is gedeeltelijk een gevolg van het aflopen van de positieve economische effecten die Griekenland ondervond aan de Olympische Spelen.

Middenmoter
China is dit jaar voor het eerst meegenomen in de Index en kwam binnen op een 14e positie, met 14 procent 'supergroei'-bedrijven. Het zal moeilijk zijn voor China om een betere 'supergroei'-status te bereiken totdat meer bedrijven een snelle groei ondergaan op het gebied van zowel omzet als personeelsaantallen. China is samen met Duitsland (15 procent) en Japan (15 procent) een middenmoter in de lijst.

Concurrentievoorsprong
Gerard Mulder, bestuursvoorzitter van Arenthals Grant Thornton, licht toe: "De VS blijven relatief goed presteren. Dit weerspiegelt de huidige dynamiek in de Amerikaanse economie, waar sprake is van een vaste consumentenvraag, hoge kapitaalinvesteringen en een robuuste exportgroei. Maar het echte verhaal is natuurlijk de opkomst van bedrijven in India en Hong Kong waar de economieën sterk groeien en de productiviteit blijft stijgen. Met de huidige trend lijkt het goed mogelijk dat we volgend jaar een verandering zullen zien aan de top van de index. Een andere interessante uitkomst is dat supergroeibedrijven een concurrentievoorsprong lijken te hebben, omdat zij minder problemen hebben met het verkrijgen van geld voor uitbreidingen."

Positief
'Supergroei'-bedrijven zijn erg positief over de vooruitzichten van hun bedrijf. Een verhoudingspercentage van 36 procent voorspelt een verhoging van de verkoopprijs van hun goederen en diensten in vergelijking met 29 procent van de bedrijven in het algemeen. Verder zijn supergroei-bedrijven eenderde positiever over een toename van hun export dit jaar (32 procent ten opzichte van 20 procent) en zijn zij van plan grotere investeringen te doen in hun bedrijf (37 procent ten opzichte van 28 procent voor vastgoedinvesteringen en 51 procent ten opzichte van 43 procent voor investeringen in nieuwe voorzieningen en machines).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10