zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Biografie Anton Philips Managementboek van het Jaar 2005

Anton Philips: ...boevenstreken...

15 maart 2006 - Gisteravond is het boek Anton Philips 1874-1951 van Marcel Metze uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2005. De keuze van jury voor het levensverhaal van de oprichter van Philips verraste veel gasten van het Managementboekengala in de Rode Hoed in Amsterdam. Vooral Intensieve menshouderij van Jaap Peters en Judith Pouw werd door vakgenoten vooraf als winnaar getipt.

Die teleurstelling werd versterkt doordat de auteur, Marcel Metze, niet de moeite had genomen om de prijs in ontvangst te nemen. Zelfs zijn uitgever (Balans) was op het 'managementboekenbal' niet aanwezig. De auteurs én uitgevers van de overige genomineerde boeken waren wel aanwezig, evenals veel andere bekende managementauteurs, -uitgevers en professionals.

Arren moede


Presentator Mattijs van Nieuwkerk bleef letterlijk met de prijs, een sculptuur van beeldhouwster Riky van Lint, in handen staan en gaf die in arren moede uiteindelijk maar aan jurylid Dominique Haijtema, verslaggever bij Management Team, die beloofde dat de award bij de rechtmatige winnaar terecht zou komen.

Interviewronde
Hoewel veel vakgenoten gerekend hadden op een andere uitslag, mocht dat de stemming niet drukken. Het druk bezochte Managementboekengala startte met een vlotte en scherpe interviewronde met de genomineerden (minus Metze) door Mattijs van Nieuwkerk. Zijn onbekendheid met het managementvak zorgde dat de auteurs voor de bijl moesten en hun pennevruchten in 'gewone-mensen-taal' moesten uitleggen. Dat ging niet iedereen even goed af, zoals de auteurs van Organiseren tussen organisaties ondervonden, die bleven steken in abstracte wijsheden als 'samenwerking betekent iets van je autonomie afstaan en dat moet je goed organiseren'.

Legbatterijen
Jaap Peters slaagde er daarentegen heel goed in zijn boodschap over te brengen. In Intensieve menshouderij beschrijft hij samen met Judith Pouw hoe kantoren steeds meer gaan lijken op legbatterijen in de veehouderij. Letterlijk, zoals ook de cover van het boek akelig duidelijk laat zien; ongelukkige, op elkaar lijkende kantoorklerken in hun anonieme cubicles. De oplossing die hij in het boek voor dit -in zijn ogen onwenselijke- fenomeen aandraagt, wordt niet door iedereen als oplossing gezien, gaf de auteur toe. Te revolutionair waarschijnlijk, suggereerde Van Nieuwkerk.

Boevenstreken
De nachtburgemeester van Rotterdam, Jules Deelder, hield op vijandig grondgebied een aardige conference, waarna het Managementboek van het Jaar 2005 door door juryvoorzitter Harry Starren (directeur van De Baak) bekend werd gemaakt. Hij prees de biografie van Anton Philips om de waardevolle lessen die managers eruit kunnen trekken. Eerder op de avond had een recensent al kond gedaan van alle boevenstreken die Anton Philips in zijn loopbaan had uitgehaald en die het bedrijf tot één van de grootste concerns ter wereld maakten. Lezen dus!

Genomineerden
De overige (nog niet genoemde) genomineerden waren: Organisatiedynamica van Thijs Homan,  De driehoeksprincipes van stabiel leiderschap van Gijs ten Kate en Mevrouw, mijne heren van Marike van Zanten. De jury bestond naast Harry Starren uit Pauline van der Meer Mohr (HR-directeur bij TNT), Twan van de Kerkhof (journalist en managementdeskundige), Jeroen Smit (journalist), Dominique Haijtema (psychologe en journalist) en Rudy Kor (managementconsultant en -auteur). De verkiezing Managementboek van het Jaar is een initiatief van Managementboek.nl.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Coert Visser  |   | 
17-03-2006
 | 
07:54 uur
Spreekt mij wel aan, deze keuze. Metze is een echte Philips-kenner. Ben nieuwsgierig naar het boek.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10