zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Van Hoof wil grenzen open voor Poolse werknemers

De beperkingen voor werknemers uit Polen zijn nu al gemakkelijk te omzeilen.

15 maart 2006 - Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken wil per 1 januari volgend jaar de grenzen openen voor werknemers uit Polen en de andere nieuwe EU-lidstaten. De staatssecretaris zal dat dinsdag voorstellen aan de meest betrokken bewindslieden. Deze of volgende week hakt het kabinet naar verwachting de knoop door. RTL Nieuws heeft dat maandagavond gemeld en ingewijden bevestigen het bericht.

Nu kunnen werknemers uit de tien nieuwe EU-landen alleen in Nederland aan de slag, als ze daarvoor een vergunning hebben van het Centrum voor Werk en Inkomen. Vorig jaar werkten in Nederland ongeveer 30.000 werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten. Als de grenzen helemaal opengaan, zullen dat er volgens onderzoek circa tweemaal zoveel worden (een half procent van de beroepsbevolking).

Beperkingen


Het kabinet moet eind april aan Brussel laten weten of het zijn beperkingen voor werknemers uit nieuwe EU-landen wil handhaven. Vanaf 2009 zijn die niet meer toegestaan, tenzij er sprake is van een dreigende ontwrichting van de economie.

Omzeilen
Dat laatste is voor Van Hoof een argument om de grenzen al volgend jaar open te stellen. Daar komt nog bij dat zelfstandigen uit Polen en andere nieuwe EU-landen nu al zonder vergunning in Nederland kunnen werken. De beperkingen voor werknemers zijn daardoor gemakkelijk te omzeilen.

Huiverig
CDA en PvdA - een meerderheid in de Tweede Kamer - zijn huiverig om de grenzen te openen. De vakbeweging is in beginsel voor, maar eist wel dat salariëring geschiedt via de CAO en dat de regels voor de arbeidsomstandigheden gehandhaafd worden. Van Hoof wil daarover nog gaan praten met vakbonden en werkgevers. Betrokkenen gaan ervan uit dat de VVD-staatssecretaris in het kabinet steun zal krijgen voor zijn plannen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10