zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders niet blij met liberaliseringen

Marijnissen: "Stop golf van privatiseringen en liberaliseringen"

5 maart 2006 - Een ruime meerderheid van 63 procent van de bevolking is negatief over de liberaliseringen van de afgelopen decennia. Slechts 10 procent oordeelt er positief over. 69 procent wil niet dat het huidige beleid wordt voortgezet. De liberalisering van de energiesector moet volgens 63 procent worden teruggedraaid.

Dit blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de SP. Fractievoorzitter Jan Marijnissen wil dat er een einde komt aan de golf van liberaliseringen. Om te beginnen moet de privatisering van de energiesector worden afgeblazen.

Winst centraal


Uit het onderzoek blijkt dat de privatisering en liberalisering van de afgelopen decennia door een meerderheid van de kiezers van alle andere partijen negatief wordt beoordeeld. Zij vinden dat door de toenemende marktwerking niet de mens maar de winst centraal is komen te staan (74 procent), de diensten duurder zijn geworden (60 procent) en de kwaliteit is verminderd (59 procent).

Telefonie
Alleen over de privatisering en de liberalisering van de telefoniemarkt is een kleine meerderheid (53 procent) positief. Het meest negatief zijn kiezers over de gevolgen voor de Spoorwegen (75 procent), de energiebedrijven (55 procent), en bus- en streekvervoer (52 procent).

Minder
Een meerderheid wil dat in de toekomst minder geprivatiseerd en geliberaliseerd wordt. Ook van de VVD-kiezers onderschrijft 55 procent deze stelling, slechts 34 procent van de liberale achterban wil het huidige beleid voortzetten. Een meerderheid van 63 procent van de ondervraagden wil de verzelfstandiging van de spoorwegen en de liberalisering van de energiesector terugdraaien. Opvallend in het laatste geval is dat hiervoor ook een meerderheid van de VVD'ers dit wil. SP-leider Jan Marijnissen pleit naar aanleiding van de resultaten voor een einde aan de golf van privatiseringen en liberaliseringen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10