zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eind in zicht voor geldverslindende Melkert-banen

20 februari 2002 - De Melkertbaan en andere vormen van gesubsidieerde arbeid lijken definitief op hun retour. Werkgeversorganisaties, vakbonden en kroonleden in de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben in een werkgroep overeenstemming bereikt over het afschaffen van de zogeheten I/D-banen en de WIW-regeling voor langdurig werklozen.

De SER-commissie sociaal-economisch beleid, die het kabinet adviseert over het middellange-termijnbeleid, moet het afschaffen van de gesubsidieerde arbeid dinsdag nog officieel bekrachtigen.



Melkertbanen zijn genoemd naar de toenmalige minister van Sociale Zaken en thans PvdA-lijsttrekker Ad Melkert. De subsidiebanen zijn bedoeld voor langdurig werklozen om werkervaring op te doen. Van daaruit zouden ze gemakkelijker moeten kunnen doorstromen naar reguliere banen. Dit blijkt in de praktijk niet te lukken. Om de marktwerking niet te verstoren doen mensen met een Melkertbaan doorgaans relatief nutteloos werk zoals het bemannen van een bushalte of kopieerwerkzaamheden. Wel ontvangen zij het minimumloon, terwijl ze op bijstandsniveau het minimuminkomen zouden ontvangen. Het verschil wordt bijgesubsidieerd. Op dit moment maken zo'n 80 tot 90.000 mensen gebruik van de peperdure regeling.

De overeenstemming die nu lijkt bereikt is opmerkelijk omdat de vakbonden in het algemeen positief waren over de subsidiebanen. Maar volgens een woordvoerder van de vakcentrale FNV zijn de partijen het er wel over eens dat de Melkertbanen niet meer passen in het huidige economisch tij met een krappe arbeidsmarkt. De werkgevers, verenigd in VNO-NCW, vinden al veel langer dat gesubsidieerde arbeid moet worden afgeschaft. De PvdA lijkt als enige partij in de Tweede Kamer de banen te willen handhaven.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10