zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Functie CFO veel zwaarder geworden

20 februari 2006 - De functie van financieel directeuren of CFO is aanzienlijk zwaarder geworden door de Amerikaanse Sarbanes-Oxley wetgeving, de veel strengere internationale versie van de code-Tabaksblat. Door deze wetgeving kan de Raad van Bestuur onder andere persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de juistheid van de jaarcijfers.

Ook Nederlandse bedrijven die actief zijn Amerika hebben met deze wetgeving te maken. De Sarbanes-Oxley-regels werden ingesteld na de miljardenfraudes bij onder andere Worldcom en Enron.



Moeite
Door de aanscherping van de regels moeten CFO's veel meer moeite doen om sceptische bestuurders, commissarissen, investeerders en toezichthouders te overtuigen. Volgens onderzoek van Mercer en Russell Reynolds Associates staan de financieel directeuren onder steeds grotere druk om de interne financiële rapportage goed te managen. Tegelijkertijd neemt daarmee ook de status van de CFO toe. Hij wordt steeds meer de verpersoonlijking van het vertrouwen dat het publiek heeft in het bedrijf.

Betere rapportages
De studie, waarvoor 60 Amerikaanse en Europese CFO's en belanghebbenden werder geďnterviewd, geeft aan dat de financiële afdeling belangrijker is dan ooit. De vraag naar meer, betere en nauwkeurigere rapportages wordt steeds groter. De geďnterviewde CFO's besteden nu veel meer tijd dan voorheen aan het uiteleggen van de strategie en het verdienmodel van het bedrijf aan analisten en investeerders. Ook rapporteren de CFO's veel vaker aan de Raad van Commissarissen, door wie ze bovendien veel kritischer worden bevraagd dan een paar jaar geleden.

RA en MBA
Door de verschuiving in takenpakket, verandert ook het profiel van de financieel directeur. Van hem of haar worden naast financiële kwaliteiten nu ook veel meer leiderschapskwaliteiten verwacht. De ideale kandidaat heeft zowel RA als MBA achter zijn naam staan. Doordat de functie zwaarder wordt, kan de CFO ook rekenen op een forse beloning. In de grootste bedrijven verdient de financieel bestuurder al meer dan 2 miljoen dollar per jaar.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10