zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Potentieel parttimers blijft vaak onbenut

4 januari 2006 - Onderzoek naar de motivatie en tevredenheid van Nederlandse medewerkers laat zien dat parttimers meer voldoening uit hun werk halen dan fulltimers. Maar organisaties spelen hier in hun HR beleid nauwelijks op in. Dat meldt Effectory, een bureau dat de tevredenheid van medewerkers in organisaties onderzoekt.

Nergens in Europa werken zoveel parttimers als in Nederland. Het aantal mensen dat parttime werkt neemt sinds jaar en dag in populariteit toe, zowel onder vrouwen als mannen. Momenteel werkt zelfs 33 procent van de werkzame Nederlandse beroepsbevolking parttime.



HR-beleid
Ondanks dat parttimers een steeds belangrijkere rol in het Nederlandse bedrijfsleven innemen, gaan organisaties hier in hun HR beleid vaak aan voorbij. Van de vele honderden organisaties die jaarlijks een medewerkersonderzoek laten uitvoeren, maakt slechts een relatief klein percentage in de uitkomsten onderscheid naar parttime en fulltime medewerkers. Dit terwijl parttimers een stuk positiever in de organisatie staan dan fulltimers. Parttimers oordelen bijvoorbeeld positiever dan fulltimers over hun functie, arbeidsomstandigheden, collega's, leidinggevende, organisatie en beloning.

Voorrang
In veel organisaties krijgen fulltimers echter voorrang op parttimers. Vooral op het gebied van beloning en arbeids-omstandigheden zijn grote verschillen te zien. Ook hebben parttimers zelden dezelfde ontwikkelingsmogelijkheden als fulltimers. Volgens Marc Sijtstra, directeur van Effectory, worden parttimers nog te vaak als de underdog van de organisatie gezien. Ten onrechte: parttimers zijn meer gemotiveerd en tevreden dan fulltimers. Ze melden zich minder vaak ziek, zijn productiever en stralen hun geluk uit naar klanten.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10