zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Andere managementstijl nodig bij overheid

1 november 2005 - Overheidsorganisaties moeten niet alleen de administratieve lasten voor burgers en bedrijven verminderen, maar ook hun interne regeldruk. Deze veroorzaakt inefficiëntie, verkokering en negatieve beeldvorming. Door te veel papieren sturing is er feitelijk juist te weinig sturing op de regelproductie.

Die stelling komt van Prof. dr. Harrie Aardema, die 18 november aantreedt als bijzonder hoogleraar hoogleraar Publiek Management aan de Open Universiteit. Hij komt met 30 verandertips voor een effectievere managementstijl bij de overheid.



Wildgroei
Overheidsorganisaties gaan de laatste 10 tot 15 jaar gebukt onder een toenemende wildgroei aan interne eisen en regels, opgelegd vanuit 'planning & control' en andere 'vernieuwingen'. Het invullen van registratieformulieren en het permanent veranderen van structuren en procedures gaan ten koste van de eigenlijke taken. Managers zouden meer oog moeten hebben voor wat er al goed gaat, aldus Aardema.

Eigen agenda
Aardema adviseert ambtenaren meer 'uit hun hok' te komen en de leiding weer over te nemen van 'het systeem'. Hij constateert dat in de praktijk ambtenaren hun eigen agenda volgen, vooral bezig zijn met ontwijken en overleven en handelen volgens ongeschreven regels.

Cultuur
Een effectieve managementstijl speelt hier volgens hem op in en dat vraagt een andere dan de gebruikelijke tijdsbesteding van managers: als managers zelf ander gedrag durven te vertonen zal de organisatie dat ook doen. Aardema heeft het afgelopen jaar onderzoek verricht waaruit blijkt dat publieke managers vrij negatief zijn over de bestaande cultuur van hun organisatie en vrij positief over hun eigen competenties. Dit wijst er volgens hem op dat managers onvoldoende het voortouw nemen bij de benodigde cultuurverandering.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10