zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Moderne, jonge vrouw is overwerkt

15 september 2005 - Moderne vrouwen hebben het niet makkelijk om te voldoen aan de eisen die de huidige maatschappij aan hen stelt. Ze moeten een goede moeder zijn, een goede echtgenote en minnares, maar daarnaast willen ze ook vaak maatschappelijk carriere maken. Door deze overbelasting krijgen veel jonge vrouwen het gevoel 'tekort te schieten'.

Stoppen met werken


Uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) komt naar voren dat tegenwoordig niet meer dan 10 procent van de vrouwen stopt met werken bij de geboorte van het eerste kind. In 1996 gold dit nog voor een kwart van de vrouwen. Tegelijkertijd is de hoeveelheid 'huishoudelijk werk' dat vrouwen verrichten, nauwelijks gedaald.

Stoffen en boenen
Hoewel zij minder tijd besteden aan stoffen en boenen, zijn de kinderen juist arbeidsintensiever geworden: Nederlandse vrouwen met kinderen onder de zes jaar besteden gemiddeld twintig uur per week aan hun kroost, twee uur meer dan tien jaar geleden en zes uur meer dan 25 jaar geleden. Aangezien ook de echtgenoten c.q. vaders in de afgelopen jaren meer zijn gaan werken (van gemiddeld 32,3 uur in 1985 tot 42,2 uur in 2000), is er van een eerlijke taakverdeling tussen de seksen nog niet bijster veel terechtgekomen.


Bron: MKBnet
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Rijs  |   | 
11-03-2008
 | 
17:08 uur
Als mannen 32,5 uur werkten in 1985, dan moeten er toen al deeltijdwerkers zijn geweest.
Ik kan met nog herinneren dan 40 uur de norm was.

Ik zou dit gemiddelde nog even uitgelegd willen zien......
ankie  |   | 
13-03-2008
 | 
09:48 uur
Ik was al een jonge moderne vrouw in 1987. In 1990 werd het, na veel vragen, mogelijk om parttime te gaan werken. Ik was de eerste in mijn bedrijf, en een uitzondering. Mijn echtgenoot werkte echter sinds de aanvang van zijn beroepscarriere parttime om de simpele reden dat er voor hem als leraar in het onderwijs nauwelijks banen voor handen waren. Hij werd gedurende 5 jaar ieder jaar ontslagen en kreeg steeds een aanstelling voor enkele uren, gemiddeld zo'n 24 uur per week.Daardoor was hij wel in staat onze kinderen mede op te vangen in de eerste jaren.De problemen ontstonden daarna, met 4 puberkinderen op de middelbare school,geen opvang en hoge kosten is de fysieke en psychische belasting van de combinatie carriere, moeder, echtgenote, oudere ouders, sociale activiteiten en ontspanning voor mij moeilijk op te brengen. Ik ben na 25 jaar keihard werken redelijk uitgeput. We doen dus iets niet goed, want om mij heen zie ik veel jonge mensen worstelen, terwijl zij pas aan het begin van deze ratrace staan. Vervolgens kunnen we de zorg voor onze ouderen niet goed georganiseerd krijgen. Dit lijkt mij niet de maatschappij die we met elkaar moeten willen. Tijd voor bezinning!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10