zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Banenverlies door lagelonenlanden beperkt

4 juli 2005 - De vrees voor banenverlies in de industrielanden als gevolg van opkomende markten waaronder China en India, is misplaatst. Slechts een fractie van het verlies aan arbeidsplaatsen in het Westen is direct het gevolg van globalisering, de vrije stroom van handel en kapitaal over de grenzen heen.

Dat is een van de conclusies die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport laat weten.



Onzekerheid
Een groeiende import van goederen en verplaatsing van productie naar landen met lagere lonen hebben geleid tot een hogere onzekerheid onder werknemers in de industrielanden over hun banen, zo schrijft de denktank van dertig industrielanden. Naast de opkomst van China en India heeft ook de toetreding van Oost-Europese landen tot de Europese Unie bijgedragen tot de vrees van banenverlies of loonsverlaging.

Andere sectoren
Maar terwijl het verlies aan arbeidsplaatsen in de ene sector onvermijdelijk is, ontstaan kansen op nieuwe banen in andere bedrijfstakken. Industrielanden dienen ervoor te zorgen dat hun arbeidsmarkten dynamisch zijn, luidt het advies van de OESO. Ze moeten ook in staat zijn om de concurrentiestrijd met opkomende economieën aan te gaan. Op nieuwe gebieden kunnen ze dan banen scheppen.

Dalende werkloosheid
De werkloosheid in de industrielanden zal de komende twee jaar slechts langzaam zakken. In de OESO-zone gaat de werkloosheid van 6,7 procent dit jaar naar 6,4 procent van de totale beroepsbevolking in 2006. In de Europese Unie is de daling minimaal: van 8,2 procent dit jaar tot 8,0 procent in 2006. Vooral Frankrijk en Duitsland blijven kampen met een relatief hoge werkloosheid.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10