zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer cadeaus voor relaties, minder voor personeel

7 december 2004 - Bedrijven geven dit jaar meer relatiegeschenken aan zakelijke relaties, en minder aan het eigen personeel. In totaal besteden Nederlandse bedrijven dit jaar zo'n 700 miljoen euro aan relatiegeschenken.

Dit blijkt uit het Nationaal Onderzoek Relatiegeschenken 2004, dat bureau Intomart GfK voor de vijfde maal uitvoerde in opdracht van het blad Incentive.



Zakelijke realties
Acht op de tien bedrijven (81 pct) geven jaarlijks één of meer geschenken aan zakelijke relaties. Dat is behoorlijk veel meer dan in 2003, toen het nog 73 procent was. Vooral het aantal kleine bedrijven dat relatiegeschenken geeft, blijft groeien. De kleine bedrijven geven echter minder uit dan in voorgaande jaren. Grotere ondernemingen hebben hun gemiddelde jaarlijkse besteding aan relatiegeschenken juist ruimschoots verdubbeld, zo blijkt uit het onderzoek.

Personeel
Het eigen personeel krijgt bij 60 procent van de respondenten een attentie. De extra investering voor de klanten moet ergens vandaan komen – het lijkt erop dat het personeel hiervan de dupe wordt. Dat percentage ligt namelijk significant lager dan vorig jaar (71 procent).

Drank
Het lijkt erop dat de fles drank op z'n retour is als favoriete geschenk voor externe relaties. In de afgelopen vijf jaar is de (alcoholische) drank gedaald van 70 naar 60 procent. Het kerstpakket blijft het populairste geschenk voor het eigen personeel, maar groeit niet.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Helden Relatiegeschenken  |   | 
24-07-2014
 | 
10:55 uur
In onze ervaring is het personeelsbeleid 10 jaar na het schrijven van dit artikel toch wel aanzienlijk veranderd. Een groot percentage bedrijven geeft regelmatig haar personeel een kleinigheid uit dank of zelfs wel meer dan een ''kleinigheid''.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10