zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ik kan geen opdrachten vinden als interim-manager. Wat te doen?

14 november 2004 - Vraag: Ik heb jarenlang, vooral als interim manager, gewerkt in de ICT-branche. Maar inmiddels zit ik al ruim tweeënhalf jaar op de bank. Ik heb diverse leuke klussen mogen doen, maar nu zit er de klad in. Via diverse instanties en bureaus heb ik me ingeschreven en uit gezet maar tot nu toe zonder resultaat. Wat doe ik fout of misschien juist te goed? U krijgt mijn verkorte CV inbegrepen om een beeld van mijn persoon te krijgen (niet afgedrukt - red.). Judith Hamerlinck geeft antwoord.

Antwoord:


In elke fase van je leven zijn er, simpelweg door je levens- en werkervaring, steeds nieuwe balansen tussen wat je belangrijk vindt, waar je je energie aan wilt geven, hoeveel energie je hebt, en de kijk die je op werk en leven hebt. Op je bijna veertigste ligt die verhouding anders dan pakweg tien-vijftien jaar geleden. Hoe is dat bij jou? Twee jaar geen werk hebben heeft ongetwijfeld sowieso een impact op de manier waarop je naar werk kijkt. Past jouw balans van werk, belangstelling, ambities, kwaliteiten en aandachtsgebied bij de functies en soorten bedrijven waar je op solliciteert? Of ben je bezig om oude patronen te herhalen terwijl het eigenlijk tijd is voor nieuwe?

Interim management
In de cv die je mij voorlegt, heb je de nadruk gelegd op interim management als belangrijkste zo niet enige werkervaring. Interimwerk is een specifieke tak van sport. De kenmerken die een goede interimmer van je maken, zoals korte termijn resultaten, veranderingen doorvoeren, doorbraken realiseren, er geen probleem mee hebben weer te vertrekken, zijn doorgaans niet de kenmerken die je zoekt in iemand voor het invullen van een normale functie. Daarin zoek je naar zaken als bouwen, groei, verdiepen, relaties. Waarom zou ik als werkgever die jouw cv leest dan toch voor een vaste functie jou uitkiezen?

Concessies
Welke concessies qua functie soort en niveau ben je bereid om te doen ten opzichte van het laatste niveau waarop je hebt gefunctioneerd c.q. wat je in gedachten had om op te gaan functioneren. Het is een open deur dat zo lang zonder werk zitten, de drempel om je in dienst te nemen steeds hoger maakt. Dan is het het overwegen waard om te onderzoeken waar je wél kunt functioneren en aangenomen wordt en van daaraf verder kijken. Dat dat ongetwijfeld even slikken is, wellicht ook financieel, moge duidelijk zijn. Besteed er ook bewust aandacht aan dat dat zo is en ga daar doorheen zodat je daar geen vervelende spanning aan overhoudt.

Spiegel
Ga er in elk geval gerust van uit dat de kans groot is dat er ergens in je eigen proces iets niet helemaal lekker zit, waar je je al dan niet bewust van bent. Je uitstraling klopt dan niet met het plaatje dat je probeert te schetsen. Anderen hebben dat vaak bewust of onbewust goed in de gaten en reageren daarop, in het geval van sollicitaties gewoon door er niet verder op in te gaan. Je directe omgeving (familie, goede vrienden) heeft doorgaans een goede kijk op wát er aan de hand is, alleen zijn dat ironisch genoeg vaak ook de mensen waar je dat het minste van aan wilt nemen. Wellicht is er iemand in je netwerk die je wil helpen om een spiegel voor te houden.

Sollicitatieproces
Last but not least, onderzoek ook je sollicitatieproces, je eigen houding en activiteit daarin en de invloed van eerdere afwijzingen op je zelfbeeld, motivatie en inzet. Wees creatief maar open in het bedenken van een manier om de lange periode van werkloosheid voor je potentiële werkgever ondergeschikt te maken aan je andere kwaliteiten. Is er de mogelijkheid voor telefonisch contact, maak daar dan gebruik van: je kunt dan gerichter inspelen op deze functie, legt een eerste indruk neer, en men weet dat jouw brief eraan komt. Overweeg bijvoorbeeld ook om te zoeken naar bedrijven waar snelheid van beschikbaarheid prioriteit heeft. Of om risico voor in de praktijk niet tevreden met je zijn ook bij jou neer te leggen.

Judith Hamerlinck

Literatuurtip
  • Handboek managementvaardigheden - Robert Quinn e.a.

    Klik hier voor meer artikelen van Judith Hamerlinck.

    Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

    Judith Hamerlinck biedt via haar eigen site www.thebecompany.nl praktische informatie rondom de issues stress, problemen en zelfinzicht. Haar site is duidelijk, informatief, reikt oplossingen aan, en is zeer uitgebreid.

    Vraag het Judith!
    Heeft u een vraag voor Judith stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd). Velden met een * zijn verplicht.

    Naam

    Emailadres * (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Judith)

    Vraag

  •  
     Doorsturen   1 reactie  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     
     
     
    reacties
     
    jc  |   | 
    15-05-2012
     | 
    11:48 uur
    Helaas, www.thebecompany.nl is niet meer online...
    Waar is Judith gebleven...??

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10