zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder kans op armoede met gewone baan

18 januari 2018 - Van alle werkenden in de leeftijd tot 75 jaar lopen zzp’ers het grootste risico op armoede. Van hen maakten 9,4 procent in 2016 deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lageinkomensgrens.

Van de zelfstandigen met personeel (zmp) had 5,2 procent een laag inkomen, bij werknemers was dat 1,7 procent. In totaal liep bijna drie procent van de krap 7,3 miljoen werkenden tussen de vijftien en 75 jaar risico op armoede.



Werknemers over hele linie beter af
Dit meldt het CBS in het rapport Armoede en sociale uitsluiting 2018. Vooral de in deeltijd werkende zzp’ers liepen risico op armoede. Volgens de VCP laten de cijfers zien dat een normaal arbeidscontract de kans op armoede aanzienlijk verkleint. "Een normaal contract zou dan ook de norm moeten zijn. Werknemers zijn over de hele linie beter af. Ze lopen beduidend minder risico op armoede dan zzp’ers," zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Oudere werknemers
Het CBS meldt verder dat het aantal huishoudens dat vier jaar of langer van een laag inkomen moest rondkomen verder is toegenomen. In 2016 hadden 224.000 huishoudens langdurig een laag inkomen, 15.000 meer dan in 2015. Huishoudens met een hoofdkostwinner die kort voor het pensioen zit hebben relatief vaak een langere periode met kans op armoede achter de rug. Tussen de 50 en ongeveer 65 jaar wordt een steeds groter deel wegens arbeidsongeschiktheid of werkloosheid afhankelijk van een uitkering. Met de pensionering verbetert de inkomenssituatie voor velen doordat het (volledige) AOW-pensioen boven de lage-inkomensgrens uitkomt. Bovendien hebben de meeste ouderen naast hun AOW nog aanvullend pensioen en inkomsten uit vermogen. De 65-plussers lopen van alle leeftijdsgroepen dan ook het minst risico op (langdurige) armoede.

Productief
Volgens de VCP onderstrepen de cijfers de noodzaak om behoorlijk met oudere werknemers om te gaan. "Bij ontslag of arbeidsongeschiktheid moeten er aanvullende regelingen mogelijk zijn, zeker wanneer ander werk niet mogelijk is. Met de krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers bovendien oudere werknemers niet aan de kant laten staan. Oudere werknemers zijn niet minder productief en kunnen en willen gewoon werken," aldus Van Holstein.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Inkomensongelijkheid zorgt voor meer armoede in Europa
 ‘Bedrijven moeten welvaart eerlijker verdelen’
 Armoede is. . . 2675 euro per maand
 Veel ondernemers leven onder armoedegrens
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10