zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Grootbanken steunen circulaire economie voor Nederland

25 januari 2016 - Drie grootbanken in Nederland – ABN AMRO, ING Bank en de Rabobank- slaan de handen ineen voor een snellere overgang naar een circulaire economie.

Tijdens het Nieuwjaarsevent van MVO Nederland werd een gezamenlijke verklaring gepresenteerd waarin de bestuurders van deze banken het belang van circulair ondernemen onderstrepen.



Minder afhankelijk
De grootbanken vinden een circulaire economie van groot belang voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Circulaire bedrijfsmodellen maken het bedrijfsleven minder afhankelijk van de beschikbaarheid van primaire grondstoffen en bieden een oplossing voor de groeiende hoeveelheid afval. Ze dragen bij aan een stabiele economie, innovatie en werkgelegenheid en een duurzame samenleving. De circulaire economie vraagt wel om een heel nieuwe kijk op bedrijfsprocessen, businessplannen en risico’s.   

Van lineair naar circulair
ABN AMRO, ING en de Rabobank gaan de omschakeling naar een circulaire economie versnellen door inzichten in circulaire bedrijfsmodellen te combineren met kennis van financiële producten en risicobeheer. Door de krachten te bundelen en met klanten, kennisinstellingen en de overheid samen te werken, kunnen de drie grootbanken meer bedrijven helpen bij de omschakeling van een lineair naar een (meer) circulair bedrijfsmodel.

Andere oplossingen
Koos Timmermans, vice-voorzitter Raad van Bestuur ING: "Hergebruik van materialen gaat niet vanzelf, dat betekent dat bedrijfsmodellen anders moeten, maar ook dat financieringsoplossingen anders gecreëerd moeten worden. We willen hierin samen met de bedrijven optrekken."

Verduurzamingsslag
Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur ABN AMRO: "In het commercieel onroerend goed zijn we bezig met een grote verduurzamingsslag. Dat is goed voor de kwaliteit van het onroerend goed, voor de kwaliteit van het onderpand, maar ook voor de economie en het milieu."

Circulair businessmodel
Wiebe Draijer, voorzitter Raad van Bestuur Rabobank: "Afgelopen jaar hebben we met de Circular Economy Challenge negen ondernemers geholpen om een idee te vertalen naar een circulair businessmodel. Dit jaar gaan tientallen ondernemers via regionale CE-Challenges met onze steun hun circulaire businessmodel concreet maken. Het blijft dus niet bij mooie woorden in een verklaring, we gaan het ook echt doen. Zo willen we bedrijven aansporen."

Samen pionieren
ABN AMRO, ING en Rabobank zien veel toekomstmogelijkheden voor de circulaire economie. Het Nederlandse bedrijfsleven staat aan het begin van de transitie en dus is het vaak nog pionieren. De grootbanken willen bedrijven bijstaan bij de uitwerking van hun circulaire businessplan door inzet van hun netwerk en kennis van financiering, risicobeheer en specifieke sectoren. In de brochure Nieuwe Rondes Nieuwe Kansen lezen ondernemers hoe de bank kan helpen.  

Goed ondernemerschap
Kennis- en netwerkorganisatie MVO Nederland juicht het initiatief van de banken toe. "Circulair ondernemen hoort standaard thuis in de gesprekken die de banken met hun zakelijke klanten voeren," vindt Programmamanager Circulaire Economie Michel Schuurman, "het raakt de kern van goed ondernemerschap en is daarmee ook relevant voor de banken". MVO Nederland ondersteunt bedrijven en organisaties in verschillende sectoren bij de aanpak van duurzaamheidsvraagstukken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Carpoolen veiliger dan alleen rijden
 Welke kansen biedt de deeleconomie?
 Nederlandse deeleconomie stroef op gang
 CEO's zien vertraging groei wereldeconomie in 2016
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10