zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Negatief mensbeeld belemmert besturing van organisaties

17 november 2015 - Vaak wordt aangenomen dat management accounting en control-systemen in organisaties nodig zijn om te voorkomen dat werknemers opportunistisch handelen en voornamelijk hun eigen belangen behartigen.

Daarmee gaan veel organisaties, maar ook onderzoekers, te kort door de bocht. Dat stelt prof. dr. Ivo De Loo in zijn oratie, waarmee hij op 13 november jl. officieel zijn ambt als hoogleraaraan Nyenrode Business Universiteit aanvaardde. Met zijn Leerstoel Management Accountig en Control beoogt De Loo een meer persoonlijke benadering van management accounting en control, en het onderzoek daarnaar, tot stand te brengen.



Negatief mensbeeld
Op 13 november accepteerde prof. dr. Ivo De Loo de Leerstoel Management Accounting & Control in het openbaar aan Nyenrode Business Universiteit. Management accounting en control behelst het leveren van informatie aan het management van een organisatie om strategische, tactische en operationele beslissingen te nemen, en een organisatie te besturen. In zijn oratie gaf De Loo aan dat werkgevers, maar ook onderzoekers, er te gemakkelijk van uitgaan dat werknemers zich niet automatisch willen inzetten ten dienste van de organisatie. "Dit komt volgens mij door de invloed van aannames over menselijk gedrag uit bepaalde economische theorieën, die in management accounting- en controlonderzoek langzaam maar zeker gemeengoed zijn geworden."

Ondermijning van creativiteit
De Loo is van mening dat we misschien wel doorgeslagen zijn in de gedachte dat ‘meten weten is’, en dat er daarom zoveel mogelijk gekwantificeerd en gemonitord moet worden in organisaties. "Organisaties willen uiteraard daar waar dat kan risico’s wegnemen, wat een extra reden is om het gedrag van werknemers in kaart te brengen. Dit kan echter op gespannen voet komen te staan met de zingeving die werknemers halen uit, en de betekenis die zij geven aan, hun werk. Als de hele organisatie ingericht is op het voorkomen van incidenten, wordt waarschijnlijk veel creativiteit en innovativiteit ondermijnd," zo stelt De Loo.

‘Ontregelen’
Als management accounting – en controlsystemen de activiteiten van werknemers teveel ‘dichtregelen’, gaan zij zich juist opportunistisch en egoïstisch gedragen, zo wijst onderzoek uit. Ivo De Loo roept organisaties daarom op om zichzelf af te vragen of ze niet teveel vastgelegd hebben in de bedrijfsvoering. "Er kan bijvoorbeeld gekeken worden of regels omtrent kledingvoorschriften, procedures over werktijden, inklokken, uren schrijven en vaste werktijden niet de beoogde doelen voorbijstreven." De Loo pleit daar waar dat kan voor het ‘ontregelen’ van systemen om de capaciteiten van werknemers beter te benutten. "Je ziet vaak dat er dan in groepen vanzelf cohesie ontstaat en zelfcorrigerend gedrag optreedt."

Beoogd onderzoek
De Loo wil met zijn Leerstoel met name gaan onderzoeken hoe werknemers hun werk zelf ervaren en hoe zij hierop reflecteren. "Ik wil daar vooraf zo min mogelijk aannames over doen. Wat zijn de concrete ervaringen en belevenissen van werknemers rond management accounting en control? Welke spanningen en dilemma’s ervaren zij als zij onder druk komen te staan door bijvoorbeeld te stringente ‘performance targets’? Hoe proberen zij dan toch betekenis te geven aan hun werk? Wat als dat niet lukt, of juist wél lukt? Ik ben ervan overtuigd dat deze verhalen, over het dagelijkse reilen en zeilen binnen organisaties, op termijn een meer persoonlijke en humanere benadering van management accounting en control tot stand kunnen brengen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Sturing geven aan teams tijdens veranderprocessen
 Ondersteun uw medewerkers bij zelfleiderschap
 IT-professional van de toekomst verkiest sturing boven vrijheid
 Ook zelfsturende teams hebben hiërarchie nodig
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10