zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slecht bestuurde landen zijn doelwit landinvesteerders

11 februari 2013 - Investeerders mikken voor hun landaankopen op de zwakst bestuurde landen ter wereld, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Oxfam Novib. Meer dan de helft van de wereldwijd geregistreerde landaankopen vond plaats in de 23 minst ontwikkelde landen. Het onderzoek valt samen met de oproep van Oxfam Novibs GROW-campagne aan de Wereldbank om landroof tegen te gaan.

Het Oxfam-onderzoek 'Poor Governance, Good Business' toont aan dat driekwart van de 56 landen die tussen 2000 en 2011 instemden met verkoop van land, onder het gemiddelde scoren op vier Wereldbank-indicatoren van goed bestuur. "In landen die slecht bestuurd worden is het gerieflijk zaken doen voor investeerders op zoek naar snelle en goedkope landdeals," zegt Tom van der Lee, directeur campagnes Oxfam Novib. "Investeerders pikken de krenten uit de pap; landen met zwakke regelgeving zijn een te gemakkelijk doelwit. Er is een keiharde strijd om vruchtbaar land aan de gang in ontwikkelingslanden. Dit is rampzalig voor de mensen van wie de huizen en bestaan zonder toestemming en compensatie worden weggenomen."



Vier indicatoren
Het onderzoek gebruikt gegevens van de Land Coalition Matrix, een database waarin wereldwijd wordt bijgehouden op welke schaal de verkoop van grote stukken grond plaatsvindt. De vier indicatoren voor goed bestuur van de Wereldbank die zijn gebruikt voor dit onderzoek gaan over bestuursparticipatie- en verantwoording, de rechtsstaat, de kwaliteit van regelgeving en de aanpak van corruptie.
De analyse toont aan dat de gemiddelde score op vier hoofdindicatoren van goed bestuur in landen waar landaankopen hebben plaatsgevonden, 30 procent lager ligt dan in landen zonder dergelijke deals. Guatemala bijvoorbeeld scoort onder het gemiddelde op de vier indicatoren van goed bestuur, en heeft 87.000 hectare land, een gebied zo groot als Italië, de afgelopen tien jaar verhandeld, terwijl het platteland ernstige honger en ondervoeding kent. In contrast, Botswana, met ongeveer evenveel land per hoofd van de bevolking, en een bovengemiddelde score op de indicatoren van goed bestuur, heeft met niet één grootschalige deal ingestemd. 

Wereldbank
Oxfam Novib roept de Wereldbank op mee te helpen landdeals onder controle te brengen. De Wereldbank heeft een unieke positie, omdat zij de internationale normen voor landinvesteringen bepaalt, financiering voor landdeals verschaft en ontwikkelingslanden adviseert over investeringen in land. "We moeten greep krijgen op de wereldwijde race om land. Elke dag wordt in ontwikkelingslanden een gebied zo groot als Rotterdam (inclusief de Europoort)verkocht. Dat eerlijk en transparant laten verlopen, moet bovenaan de agenda van de Wereldbank staan," aldus Van der Lee.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Chinezen optimistisch over groeimogelijkheden Europa
 Brazilië – een succesverhaal voor buitenlandse investeerders
 Nederland steeds aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders
 Afrika steeds aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10