zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
beurs
 

Damrak lager gesloten

28 december 2017 - (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag lager gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 547,06 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent. Volgens beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus gebeurde er vandaag bijzonder weinig. "De omzetten waren minimaal, zelfs nog lager dan gisteren", aldus de adviseur. Het enige dat volgens Springorum opviel was de stijging van de rente in Nederland en Duitsland met enkele basispunten. Daarnaast merkte de beleggingsadviseur op dat het verschil tussen de hoogste en de laagste stand van de AEX donderdag slechts 1,5 punt betrof. Vrijdag zal volgens Springorum het beeld hetzelfde zijn. De Europese Centrale Bank bevestigde donderdag de groeiramingen voor de eurozone. De centrale bank rekent op een aanhoudende groei van de wereldeconomie in 2018 en 2019. Ook in de eurozone blijft er groei, hoewel die de komende jaren wel iet terugloopt. Voor de eurozone mikt de ECB komend jaar op een groei van het bruto binnenlands product van 2,3 procent, na een stijging van 2,4 procent in 2017. Voor 2019 ligt de raming op 1,9 procent en in 2020 zal dit 1,7 procent zijn. Gedurende de twee helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week op weekbasis gelijk is gebleven. De groothandelsvoorraden stegen in november op maand- en jaarbasis met 0,7 en 3,8 procent, terwijl de bedrijvigheid rond de regio Chicago in de Verenigde Staten in december in een hoger tempo is gestegen. De Chicago PMI index steeg in december naar een stand van 67,6, het hoogste niveau sinds maart 2011. Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 22 december zijn gedaald met 4,6 miljoen vaten tot circa 431,9 miljoen vaten. Olie noteerde donderdag verdeeld. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 59,57 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,2 procent lager bewoog tot 66,29  dollar.  De euro/dollar noteerde op 1,1949. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1946 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1896 op de borden. Marktanalist Ron van der Does van IG wees er op dat 2017 het beste jaar voor de euro was sinds 2003. Valutaspecialist Bart Hordijk van Monex Europe sprak zelfs van "een fantastisch jaar" voor de euro, waarin de munt circa 15 procent duurder werd ten opzichte van de  greenback.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aegon met een winst van 0,9 procent. De verzekeraar verkoopt een resterend deel van zijn Amerikaanse herverzekeringsbedrijf aan SCOR. Dit levert een boekverlies op van 105 miljoen euro, maar verstevigt de kapitaalpositie met 75 miljoen dollar. Dit geeft Aegon volgens KBC Securities voor de komende jaren een comfortabele buffer en ruimte om opties te overwegen. Het aandeel is een favoriet bij het Belgische beurshuis voor 2018. Ahold Delhaize werd 0,1 procent duurder en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell daalde 0,3 procent.  Bij Shell Pernis brak donderdag in een tank brand uit. De brand is inmiddels geblust. Er vielen geen slachtoffers bij het incident. Shell en Ahold Delhaize zijn volgens de beleggers van BinckBank ook de meest kansrijke aandelen voor 2018, zo bleek vandaag uit een onderzoek van de onlinebroker. ABN AMRO daalde 0,2 procent. In Het Financieele Dagblad kondigde CEO Kees van Dijkhuizen aan de zakenbank tegen het licht te houden, nu de eisen onder Bazel IV duidelijk zijn. Met name voor het clearingbedrijf en de financiering van scheepvaart, de energiesector en grondstoffen is het de vraag of de bank nog wel kan concurreren met partijen die niet aan de zwaardere kapitaaleisen voor banken hoeven te voldoen.  ArcelorMittal presteerde het slechtst, met een koersdaling van 1,2 procent. In de Midcap ging IMCD aan de leiding met een winst van 1,4 procent. BAM werd 0,3 procent duurder. Arcadis was onder de Midkappers de sterkste daler met een verlies van 1,2 procent. Onder de kleinere aandelen ging Hunter Douglas aan kop met een stijging van 2,9 procent. Takeaway.com en Avantium deden het ook goed, met winsten van respectievelijk 2,7 en 1,1 procent. Probiodrug was de grootste daler, met een verlies van 2,7 procent. De producent van duurzame gewasbescherming Ceradis, een dochter van het lokaal genoteerde Value8, heeft de positieve omzettrend zien doorzetten in het derde kwartaal en verwacht voor heel dit jaar een sterke groei. Value8 daalde 0,2 procent. Ajax daalde 0,2 procent. De Amsterdamse voetbalclub presenteerde Erik ten Hag als de nieuwe hoofdtrainer. Daarnaast meldde Ajax met hoofdsponsor Ziggo de lopende sponsorovereenkomst tussentijds opengebroken te hebben en met een jaar verlengd te hebben tot en met 30 juni 2019. Lege beurshuls Phelix kreeg toestemming voor de overname van Alumexx en zal vanaf 2 januari ook onder de naam Alumexx aan de beurs genoteerd zijn. Het aandeel steeg 16,1 procent.

Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.684,00 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.
Bron: ABM Financial News
 
 Doorsturen   Reageer

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
reacties
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
Geen waardering voor vrouwen die onderhandelen tijdens sollicitatie (1) 
Een derde wil andere baan of eigen baas worden (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Millennials en 40+: meer overeenkomsten dan verschillen
Vier trends in Alternative Lending
Tien tips om Blue Monday door te komen
Te strakke planning speelt zakelijk Nederland parten
Pensioenfondsen staan er beter voor dan vorig jaar
Consument wil zelf bepalen wat bedrijven doen met data
Bazen van Nederland staan hun stoel af aan kinderen
Trends die u niet mag missen als recruitmentprofessional
Verbinding legt de basis voor toekomstproof educatie
Mac-gebruiker voelt zich veiliger dan Windows-gebruiker
meer top 10
vacatures
meer vacatures