zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Damrak lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag lager gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 547,06 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.
Volgens beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus gebeurde er vandaag bijzonder weinig. "De omzetten waren minimaal, zelfs nog lager dan gisteren", aldus de adviseur. Het enige dat volgens Springorum opviel was de stijging van de rente in Nederland en Duitsland met enkele basispunten. Daarnaast merkte de beleggingsadviseur op dat het verschil tussen de hoogste en de laagste stand van de AEX donderdag slechts 1,5 punt betrof. Vrijdag zal volgens Springorum het beeld hetzelfde zijn.
De Europese Centrale Bank bevestigde donderdag de groeiramingen voor de eurozone. De centrale bank rekent op een aanhoudende groei van de wereldeconomie in 2018 en 2019. Ook in de eurozone blijft er groei, hoewel die de komende jaren wel iet terugloopt. Voor de eurozone mikt de ECB komend jaar op een groei van het bruto binnenlands product van 2,3 procent, na een stijging van 2,4 procent in 2017. Voor 2019 ligt de raming op 1,9 procent en in 2020 zal dit 1,7 procent zijn.
Gedurende de twee helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week op weekbasis gelijk is gebleven. De groothandelsvoorraden stegen in november op maand- en jaarbasis met 0,7 en 3,8 procent, terwijl de bedrijvigheid rond de regio Chicago in de Verenigde Staten in december in een hoger tempo is gestegen. De Chicago PMI index steeg in december naar een stand van 67,6, het hoogste niveau sinds maart 2011.
Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 22 december zijn gedaald met 4,6 miljoen vaten tot circa 431,9 miljoen vaten. Olie noteerde donderdag verdeeld. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 59,57 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,2 procent lager bewoog tot 66,29  dollar. 
De euro/dollar noteerde op 1,1949. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1946 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1896 op de borden. Marktanalist Ron van der Does van IG wees er op dat 2017 het beste jaar voor de euro was sinds 2003. Valutaspecialist Bart Hordijk van Monex Europe sprak zelfs van "een fantastisch jaar" voor de euro, waarin de munt circa 15 procent duurder werd ten opzichte van de  greenback.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10