Bedrijven willen door recessie voorraden verminderen
29 juni 2009 - Door de recessie zijn bedrijven genoodzaakt om hun kosten te verminderen. Eén van de populairste maatregelen daartoe is het verlagen van de voorraden. Minder voorraad aanhouden betekent dat er minder geld vast zit in goederen, en dat geld is dan beschikbaar als werkkapitaal.
Kan maar mijn oude werkgever liet een extra groot magazijn bouwen en volpompen met o.a. automotive produkten. Tijdens de crisis, daarna ging hij personeel ontslaan. Misschien verzuipt hij straks in zijn winkeldochters.
Waarschijnlijk heeft hij niet verwacht dat de crisis zo lang en diep zou worden en gedacht geld te verdienen toen de grondstofprijzen na fikse stijging plots onverwacht gingen dalen tegen de verwachtingen in.
Kleine voorraden zijn prima, zolang je maar je klanten kunt bedienen. Daar loopt zoiets vaak op stuk. In sommige takken van sport kun je beter een te grote voorraad aanhouden dan niet onmiddelijk kunnen leveren. Goede kennis van je markt en klanten en goede planning kunnen de voorraden klein houden. In de praktijk zie je dan toch weer vaak overal kleine ''illegale'' reservevoorraadjes ontstaan voor het geval dat. Een kleine verstoring in het proces van bestellen of produceren kan alles verstoren en een lange nasleep hebben. Dan moet er weer overgewerkt worden of andere kunststukje uitgehaald worden om dit te herstellen en verlies je je winst elders weer.
De meeste bedrijven proberen al jaren hun voorraden zo klein mogelijk te houden, de automotive werkt vaak Just in time, een vrachtwagen in de file en de kans is groot dat de fabriek stilvalt en de winst verdampt door claims over en weer en produktieverlies. Inderdaad de voorraad zo lang mogelijk bij de leverancier te laten liggen doet men in die branche ook al jaren uit kosten overweging en om niet op te draaien voor beschadigingen tijdens opslag in eigen beheer.
Wat is nieuw? Misschien is het nieuw voor bedrijven die dat nog niet doen. Bedrijven die dat niet doen hebben daardenk ik ook hun redenen voor, of de leverancier speelt niet mee.