zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
poll

Dieren op de werkvloer, een goed idee? (Artikel)

 
Ja, dat geeft een goede sfeer en verlaagt de stress 213 36.5%  
Nee, de werkvloer is geen boerderij, er moet gewoon gewerkt worden 355 60.8%  
Anders 16 2.7%  
Totaal: 584 100%  
 
 Doorsturen   15 Reacties   Reageer   Nieuwsbrief   Eerdere polls
 
reacties
 
heer Manuel Garcia  |   | 
30-10-2006
 | 
03:22 uur
wanneer er behoefte is naar dieren op de werkvloer is dit een teken dat er op dat plek gebrek is aan goede communicatie, op de werkplek hoor je met je collega's te communiceren en het niet bij de dieren te zoeken waardoor de waarde van het menselijk wezen zal dalen.
mevrouw m.o. swijtink  |   | 
30-10-2006
 | 
11:58 uur
Als er ergens gewerkt wordt, dan is het volgens mij wel op een boerderij.
mevrouw M. Zessen  |   | 
31-10-2006
 | 
15:45 uur
Ik ben het met de heer Garcia eens, je kunt zo'n probleem ook met teambuildingsactiviteiten aanpakken zonder dat dieren ingeschakeld hoeven te worden. Dieren horen naar mijn mening een thuis te hebben en niet steeds op sleeptouw genomen te worden. Het lijkt mij bovendien alleen maar afleidend als er een hond rondloopt die bijvoorbeeld graag wil spelen, en ik vind het ook zielig als deze hond steeds afgewezen wordt als men druk aan het werk is. Andere dieren zoals konijnen, cavia's, vissen en vogels lijken mij weinig nut hebben op dit gebied, ik vind ze een beetje saai en dit soort dieren loopt ook meestal groot risico vergeten of een 'vervelend taakje' te worden. Vogel/konijnen/caviakooitjes en vissekommen zijn voor mij persoonlijk ook afleidend want ik denk dan steeds "God wat zielig voor dat beest dat het opgesloten zit". Katten zijn wat mij betreft nog wel nuttig voor de sfeer (af en toe even aaien werkt ontspannend) maar dan moet het bedrijf wel bij een huis horen waar de kat woont en moet de kat de mogelijkheid hebben zich vrij (en ook naar buiten) te verplaatsen. In zo'n situatie is een hond ook wel geschikt, maar dan moet je die modderpoten op je goeie goed wel voor lief kunnen nemen.
heer Theo Janssen  |   | 
1-11-2006
 | 
09:16 uur
Mevrouw Zessen; Ik vraag mij af, bij het lezen van uw reactie, waarom u een kat nodig heeft om het carma mee uit te wisselen, want dat is aaien 'het uitwisselen van carma'. De kat weet dat instinctief. Feit dat we daarbij moeten bedenken is, dat de kat uw carma zoekt en (her-)kent. Als een kat kon strelen liep ze de gehele dag langs mensen en andere wezens.
Zou u niet liever de kat zijn?
Wat ik wil zeggen is; we moeten elkaar (meer) durven strelen; dan krijgen we mogelijk (ook) weer oog voor de carma's van de medemens. Oh wat zou de wereld dan veranderen!

heer Theo Janssen  |   | 
1-11-2006
 | 
10:35 uur
Als ik de reactie van Mevr. Zessen lees, bekruipt me een gevoel van 'ik zie een grote roze wolk'; u kent die reclame wel. Maar ik weet dat ik het echt zie! En geen bloemen achter mijn computer. Ik denk, mevr Zessen dat u niet aan een kat moet beginnen. Als u behoefte heeft aan aaien - en wie heeft dat niet - moet u uw gezelschap, desnoods uw collega's (ja waarom niet) eens een keer "aaien". Om in te zien dat dit heel natuurlijk gedrag is - zoals dat van die kat dus ook - moet u weten dat een kat bij instinkt op zoek is naar een vervolmaking van haar aura. Mensen hebben dat instinkt ook, maar zijn verleerd om de aura's bij elkander te ontwaren. Als u meerdere personen gaat bekijken en hen gaat strelen, dan zult u ervaren wie bij u past en wie niet; dat ligt aan die aura; aan de kleuren. Wij hebben in feite dus geen beesten - ook niet op het werk - nodig om ons goed te voelen. Kijk naar je medemens; naar je collega; die kan enige aandacht misschien ook gebruiken; waarderen zonder meer. Net als u en ik. Beesten zijn net mensen en omgekeerd. Dat ook wel!
Guido Maas  |   | 
1-11-2006
 | 
10:49 uur
Ik kan het met mevrouw Zessen eens zijn. Dieren moeten verzorgd worden. Deze taak zal dan door deze of gene uitgevoerd worden, hetgeen natuurlijk weer niet in de functie omschrijving staat. Dat worden dus weer interessante werk-overleg-gesprekken. Het dier zal uiteindelijk de dupe worden en dat is wat mij betreft niet aanvaardbaar.
Uiteindelijk zijn vissen dus de enige oplossing voor dieren op het werk, maar die voldoen dan weer niet aan het criterium: sfeer verhogend en stress verlagend.
Uiteindelijk is een dier erg leuk, maar wel thuis.
Peter Cirk  |   | 
1-11-2006
 | 
12:36 uur
Ik heb zojuist gestemd op 'Ja, dat moet kunnen'. Ik zie bij de meningen hier echter dat men uitgaat van dieren zoals bijvoorbeeld een hond. In mijn gedachtengang ging ik uit van bijvoorbeeld een aquarium of vissenkom.

Ik denk dat je als eidinggevende altijd moet beseffen warrom je ergens nee tegen zegt. Werkt men op een callcenter en wil men geen geblaf op de achtergrond bij een gesprek dan lijkt mij dat een uitermate goede reden om daar nee tegen te zeggen.

Meer om zomaar als argument te voeren "we zijn geen dierentuin" vind ik persoonlijk te kort door de bocht. Ik denk dat je bij alle zaken die op je af komen als leidinggevende alleen nee hoort te zeggen op een verzoek van de werkvloer als je daar inhoudelijke redenen voor weet te bedenken.

Dus als iemand op mijn afdeling (callcenter) aan mij zou vragen of hij een goudvis op zijn bureau mag, dan zeg ik daar ja tegen.

(in mijn geval is er voor onze afdeling van bovenaf een çlean-desk policy' opgelegd waardoor dat de reden is om daar misschien toch nee tegen te zeggen, maar die goudvis kan vast ook op een andere plek dan een bureau alleen)
mevrouw J van der Voort  |   | 
1-11-2006
 | 
12:54 uur
Wie zegt dat er met dieren op de werkvloer niet veel beter gewerkt wordt? Ik stel me voor dat dit een positieve invloed heeft op het ziekteverzuim... Het is bewezen, tenminste op ziekenhuisafdelingen en bejaardentehuizen, dat mensen die dagelijks met dieren in contact zijn, minder snel ziek worden, vaker geluksgevoel ervaren en minder eenzaam zijn (heee, positief (?) effect op office romances..).
En, het creeert meer verantwoordelijkheidgevoel en meer flexibiliteit. Het haalt mensen uit hum dagelijkse patronen. Dit heeft een positief effect op de creativiteit.
Tijd voor verandering! Dieren, net als -of misschien zelfs beter dan- kinderen, breken door muren heen en zorgen voor een ontspannen sfeer; er wordt meer gelachen. Iedereen die een beetje ervaring heeft met dieren , weet dat zij het juist heerlijk vinden om op sleeptouw te worden genomen! Ze laten het zich heerlijk welgevallen; hoe meet aandacht, hoe beter! "Wanneer er behoefte is aan dieren is er gebrek aan goede communicatie" Meneer Garcia, wat stijfjes nou! Deze behoefte hoeft toch niet meteen een indicatie van iets negatiefs te zijn! En zo ja: verbeter dan die communicatie, zet een paar dieren op de werkvloer! Misschien vinden mens en dier elkaar gewoon gezellig! Ik zie slechts positieve kanten, nieuwe gespreksonderwerpen, hilariteit, ontspannen medewerkers aan de telefoon, positief effect op de klant...het bedrijfsresultaat...
En wie heeft trouwens die wet vastgesteld dat werken + de werkomgeving saai, stijf en serieus moeten zijn? Doe eens gek, lekker los, spring eens uit die panty! En, als jong persoon op de talentenlijst van mijn bedrijf, kan ik wel vertellen dat het voor mij een enorme pre zou zijn, dieren op het werk. Mijn paard staat al klaar in de transportbox.
Peter Cirk  |   | 
1-11-2006
 | 
12:55 uur
Als toevoeging op mijn bericht van zojuist:

Beste heer Maas, u vindt een vis niet stressverlagend ?. Ik denk (en weet) dat het kijken naar een aquarium erg rustgevend kan werken voor vrijwel alle mensen. (het aquarium is het meestgebruikte thema bij screensavers overigens, ook een idee ?)
mevrouw Karen Alons  |   | 
2-11-2006
 | 
08:43 uur
Ik kan mij voorstellen dat het voor dierenliefhebbers leuk is, los van alle practische problemen als verzorging. Maar hoe zit het met de mensen die niet zo erg van dieren houden? Bang zijn voor honden of katten? Het kan dus ook stressverhogend zijn.
En ziekteverzuim verhogend, ik ben bijvoorbeeld behoorlijk allergisch voor alle dieren met een behoorlijke aaibaarheidsfactor en ik ben beslist niet de enige. Blijft dus wat mij betreft alleen het aquarium over.
Yvonne  |   | 
2-11-2006
 | 
19:56 uur
Ik denk dat in bepaalde situatie dieren best wel op de werkvloer aanwezig mogen zijn. Ligt er dan natuurlijk wel aan wat je werkplek is, (dus geen muizen in een restaurant) en welke dieren. Bij ons op het werk hebben ze een aquarium met enkele vissen. Vergt niet echt veel onderhoud en het is rustgevend. Dus dat zou wel kunnen. Maar als je dieren wilt die te aaien zijn en haren loslaten (hygiene en allergie??!!) die moet je thuis houden. En als je het idee hebt dat je werk je te veel stress geeft moet je misschien maar iets anders zoeken wat minder stressvol is.
R Broeren  |   | 
4-11-2006
 | 
13:48 uur
Ik heb ook op "ja" gestemd, hoewel dat
(als ik deze reacties zo zie) misschien niet altijd echt practisch zou zijn. Maar zoals mevrouw M.O. Swijtink zo mooi schrijft, als er ergens hard gewerkt wordt is het op een boerderij.
Mevrouw J. van der Voort, ik ben het helemaal met u eens! Het is ook bewezen dat het hebben, verzorgen, aaien van een kat, de kans op een hartaanval met 7% verminderd en in het geval van een hond, is dit zelfs 20%!

Met vriendelijke groet,
Romy Broeren

Inspiratie is Motivatie!
maryse castien  |   | 
3-11-2006
 | 
15:00 uur
Mag ik mij volledig aansluiten op de reactie van mevr. J. vd Voort. Niet alleen dieren (vissen in dit geval) zorgen voor een goede sfeer op de werkvloer, ook planten.
Regelmatig merk ik, dat sommige medewerkers tegen planten praten. Toch is er niemand die ze een slok water geeft. Gek dat mensen zich niet verantwoordelijk voelen voor toestand van plant, dier of collega op je werk, terwijl er zoveel tegenover staat!.
Ik zou zeggen, begin met de plant, ga over op dier en kom uiteindelijk bij je collega terecht. Dit geldt alleen voor mensen die geen verantwoordelijkheidsgevoel kennen.
Wat overgens wel helpt voor een betere gemoedstoestand van je collegae is natuurlijk....humor! De hele dag in een vissenkom staren werkt (mij mij althans) niet op mijn lachspieren.
mevrouw J van der Voort  |   | 
7-11-2006
 | 
12:22 uur
Er zijn genoeg dieren op het werk.
En wel, in de kantine
In het vriesvak.

Excuses voor deze flauwe opmerking - niks heerlijkers dan aan je aan impulsen toegeven- hoe kinderachtiger, hoe beter.
Pim den Uyl  |   | 
9-04-2009
 | 
16:12 uur
Het lijkt mij wel leuk dieren op mijn kantoor. Maar je ziet toch altijd met allergie gevoelige mensen. Een aquarium kan wel heel mooi zijn. Hangt er een vanaf hoe je het doet en bij wie. Zelf is een aquarium door het personeel onderhouden niet zo fantastisch. Klant van mij heeft ook zo`n moerasdrabbak. Bij een specialistisch bedrijf het laten doen is wel een optie. Een relatie van mij heeft een aguamundo of mondo aquarium. Erg mooi. Zijn ook niet van die saaie goudvissen. Maar gewoon lekker nieuwschierig en erg mooie kleuren. Was er zelfs 1 bij die had haar jongen in de bek. erg leuk om te zien. Ik vind het altijd erg leuk om er naar te kijken en werkt inderdaad ontspannend. Straalt ook wat uit denk ik naar je klanten als je een mooi aquarium of iets dergelijks op de werkvloer hebt.


 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Op deze manieren kun je je werkkapitaal verruimen
Werknemer heeft geldproblemen, is dat jouw probleem als manager?
Bespaar tijd door je boekhouding online bij te houden
reacties
Explosieve groei in zoekvolume voor ‘werken op afstand’ (1) 
Philips Lighting gaat Nederlandse hockeyvelden verlichten (1) 
82 procent meer internetoverstappers door thuiswerk-situatie (1) 
Rabobank: Nederlandse economie in recessie (1) 
Zes tips om zo efficiënt mogelijk thuis te werken (1) 
Update: Dure dollar raakt Procter & Gamble (1) 
Drie tips om efficiënt thuis te werken vanwege het coronavirus (3) 
top10
Adviezen voor veilige verbindingen bij thuiswerken
Explosieve groei in zoekvolume voor ‘werken op afstand’
Lichaamstaal in tijden van het coronavirus
Rabobank: Nederlandse economie in recessie
Fors meer callcenters in Nederland
Nederlandse marketeer loopt voor op internationale collega’s maar zet niet door
82 procent meer internetoverstappers door thuiswerk-situatie
Opgepast: videobellen op eigen (privacy)risico
Nieuwe norm voor bedrijfscontinuďteitsmanagement
Meerderheid studenten bereid bij te springen in zorg en distributie
meer top 10