zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
poll

Bij de overheid werken alleen kneuzen (Artikel)

 
Eens, getalenteerde managers en professionals kiezen voor het bedrijfsleven, waar ze meer verdienen 155 31.2%  
Oneens, geld is niet de belangrijkste drijfveer. Het dienen van de publieke zaak trekt ook goede managers en professionals. 298 60%  
Anders 44 8.9%  
Totaal: 497 100%  
 
 Doorsturen   10 Reacties   Reageer   Nieuwsbrief   Eerdere polls
 
reacties
 
R. Huisman  |   | 
16-10-2006
 | 
12:44 uur
Probleem bij de overheid is dat iedereen belangrijk wil zijn. Belangrijk is als je veel medewerkers (ambtenaren) onder je hebt en als die een hoge schaal hebben (en dus veel verdienen). Gevolg is dat de afgelopen 10 jaar er steed meer beleidsambtenaren zijn gekomen (in schaal 11 t/m 13) en steeds minder uitvoerende ambtenaren (schalen 5 t/m 10). En dit terwijl de bestuurders zelf het beleid moeten maken.
Gevolg daarvan is een duur en niet effectief ambtenaren apparaat dat alleen maar nieuw beleid en dus nieuwe regeltjes verzint.
De bezem moet er rigoreus doorheen, b.v. 1 ondersteunend beleidsambtenaar per bestuurder en voldoende uitvoerende ambtenaren, zodat er efficient en effectief wordt gewerkt, dat kan met de helft van de huidige ambtenaren en ambtenaren in lagere schalen.
Probleem is dat zij (de ambtenaren) dit koste wat koste zullen tegenwerken en dit alleen met leiderschap bewerkstelligd kan worden.
G.E. Tergt  |   | 
16-10-2006
 | 
15:42 uur
Dat kan wel. Maar dan moet je wel minder en simpele regelingen voor lief nemen. Bijv. geen 'maatwerk' voor bedrijven of uitkeringsontvangers. Alles lekker simpel in een regeltje etc. Maar dat zal alleen voor een ander mogen gelden, want zo zijn we ook weer!

Ik denk dat als men niet inziet (of erger nog niet in kán zien) hoe complex onze maatschappij tegenwoordig is, met allemaal mondige en betrokken bedrijven en burgers en dat dit een complexe besturing is en veel ondersteuning vergt, dan is de discussie gedoemd te mislukken!

Gert-Jan  |   | 
16-10-2006
 | 
23:02 uur
Bij de overheid werken alleen kneuzen? Tja ik weet niet. Geld is niet de belangrijkste drijfveer? Als dat wel zo is mag je je afvragen of er ook nog managers zijn die een moraal hebben. Waar zijn die ridders die nog voeling hebben met de maatschappij. Of zijn het allemaal ego's die voor zichzelf kiezen.
erik h  |   | 
16-10-2006
 | 
16:03 uur
Er zijn teveel beleidsambtenaren en daarom komen er ook zoveel regeltjes bij in plaats van dat we minder regels krijgen. Dat beleidsambtenaren goed verdienen, heb ik geen moeite mee zolang er maar niet veel of teveel zijn.

Punt is dat met een log ambtenaren apparaat het zeer moeilijk is om te snijden omdat er veel ambtenaren zijn die de hele dag kunnen nadenken om een mooi rapport op te stellen waarom beleidsambtenaren niet gemist kunnen worden of wat de schade is als er een aantal moeten verdwijnen..... Maarja, niemand heeft de politieke durf om iets hieraan te doen ook de PvdA niet met hun holle beloften.
heer Eduard Maat  |   | 
16-10-2006
 | 
16:20 uur
Ik begrijp de heer Huisman in zijn stelling dat ook ambtenaren zich laten leiden door financiële motieven, en dus proberen bij de overheid zo veel mogelijk te verdienen (en te declareren, mag ik er aan toevoegen). Het is echter een bewering die enigszins naast de vraagstelling achter de poll-stelling ligt. Elke jobcoach en recruiter weet dat de keuze voor een baan een mengeling is van wat iemand wil bereiken, wat iemand wil uitdrukken, wat iemand wil meemaken, en wat iemand wil verdienen (en nog wel wat meer motieven). Ik ken iemand die civiel piloot wordt (waar hij als het mee zit meer kan verdienen), die het verschrikkelijk vindt dat hij niet bij de Luchtmacht terecht kon. Over zijn vliegtalent doe ik geen uitspraak, ik denk niet dat het daar aan ligt, maar ik weet wel dat er meer van je gevraagd wordt in een F16 of Apache.
En zo zijn er vast heel veel spannende voorbeelden in overheidsdienst, net zoals een groot ziekenhuis moeiljker te managen is dan een verzekeringsmaatschappij.
Zeker is dat bij het bedrijfsleven -en dan vooral de bancaire sector- meer mensen met een eenzijdige financiële kijk rondlopen, en ik hoop dat die het bij de overheid niet lang uithouden.
jan steenks  |   | 
17-10-2006
 | 
08:52 uur
Ik vind dat we onze ambtenaren niet zo negatief moeten afschilderen. Dus niet de bezem er door heen, zoals R. Huisman stelt, maar meer denken aan het snoeien van rozen. Op gezetten tijd de organisatie netjes uitdunnen, uitschieters afkorten en... dode bloemen er uit.
Alleen zo houden wij onze ambtelijke vegetatie aantrekkelijk.
Ad  |   | 
17-10-2006
 | 
10:10 uur
Na ruim 20 jaar in het bedrijfsleven heb ik de overstap gemaakt en ben nu ambtenaar. Om me heen zie ik enorm veel kneuzen die hun uiterste best doen om inefficient te blijven werken, en enig intiatief ter verbetering de kop in te drukken. Dat stoot de dynamische nieuwelingen af, en na een tijdje tegen de stroom in te zwemmen geven ze het op. Uiteindelijk blijven dan weer de kneuzen over en verworden de talenten vanzelf tot kneuzen.
jan steenks  |   | 
17-10-2006
 | 
11:04 uur
Kijk Ad,

Ik heb het omgekeerde gedaan: begonnen als (semi) ambtenaar en toen na 15 jaar het bedrijfsleven in. Ik moest wel even versnellen hoor!
Als ik nog wel eens overheidsbureel bezoek (laatst was ik bij de afdeling Openbare Verlichting te Den Haag), doe je echt een stap terug in de tijd van zeker zo'n 30 jaar.
Ik merk bij regelmaat dat kra-krassen als hulpjes van Eukalipta-chefs, per ongeluk geworven slimmerds rapido weer de deur uitwerkten.
Een beetje volgens Darwin, maar dan omgkeerd.

Ton  |   | 
17-10-2006
 | 
15:11 uur
Kneuzen hebben nu eenmaal meer overlevingskans als ambtenaar. In het bedrijfsleven wordt je overlevingskans als kneus groter als het bedrijf groter wordt.

Dus overal zitten kneuzen maar er zitten volgens mijn gevoel meer kneuzen bij de grote bedrijven en de ambtenarij dan bij de kleinere bedrijven.

Er zijn hele goede ambtenaren al kom je ze minder vaak tegen. Een enkeling is denk ik ambtenaar omdat hij een roeping heeft.

De man die wel de meeste roeping heeft is Balkenende. Wat moet je niet laten en over je heen laten komen als minister president. Mijn mening over zijn functioneren doet hier niet ter zake.
heer G.B.C. Ent  |   | 
18-10-2006
 | 
08:06 uur
Geachte redactie,

Het is denk ik niet per definitie zo, maar heel veel mensen zijn lui of gemakkelijk en bij de overheid wordt je hierin niet bepaald bijgestuurd je salaris komt van zelf.
Overheidsinstellingen zouden ook tot een minimum beperkt moeten worden, een mens heeft uitdagingen nodig de één wel meer als de ander. Maar zoals vorige reakties al aangeven door de heersende mentaliteit zijn de mensen die wel er tegenaan willen al heel snel op het pad van het heeft toch geen zin. Gaan in het zelfde mee met de kneuzen of gaan wat anders doen. kortom de heersende mentaliteit zal veranderd moeten worden, volgens mij kan dit door overheid verder te privatiseren.

Vr.Gr.
Gert van der Ent
namens:
KUPPEN BV

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Personeel vinden voor topfuncties blijft een uitdaging
reacties
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (1) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
NCD: SER-advies vrouwenquotum onverstandig (1) 
Nederland oordeelt: de ideale manager is een 40-jarige man (1) 
top10
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Drie populaire project management apps voor managers
Topmanagers ABN Amro, FrieslandCampina en Johnson & Johnson in finale Young Captain Award
Genderdiversiteit ver te zoeken in de VC- en startupsector
Coaching populairder dan ooit
Een derde van de technische vacatures pas na zes tot twaalf maanden vervuld
Bedrijven niet tevreden met eigen innovatieprestaties
In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress
Voorkom plasticvervuiling met het businessmodel van de toekomst
meer top 10