zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Personeelstekort in de horeca historisch hoog

2 oktober 2019 - Het personeelstekort in de horeca heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Koninklijke Horeca Nederland luidt de noodklok. ‘Nog nooit zijn er zo weinig mensen beschikbaar geweest voor horecabanen’, licht voorzitter Robèr Willemsen toe. De branche heeft al jaren te kampen met een aanhoudend personeelstekort. Een tekort waar vooralsnog geen oplossing voor gevonden is.
 

Handen te kort


Een hoog personeelsverloop is niet vreemd voor de horeca. Veel medewerkers zien werken in de horeca vooral als bijbaan. Vooral jongeren die na hun afstuderen elders aan het werk gaan zorgen voor een hoge uitstroom. Maar ook steeds meer hoofdbaners – horecapersoneel dat een vakopleiding heeft gevolgd, zoals koks – stromen uit. Die hoge uitstroom wordt volgens onderzoek veroorzaakt door de hoge werkdruk, gebrekkige carrièremogelijkheden en de lage beloning. Enerzijds heeft de branche te maken met een hoog personeelsverloop, anderzijds gaan we massaal meer buiten de deur eten en drinken en stijgt het aantal horecabedrijven. Er zijn dus flink wat handen te kort in horeca keukens. Een tekort dat bovendien blijft toenemen. Over vijf jaar verwacht de branche 100.000 medewerkers meer dan nu nodig te hebben.

Innovatieve ontwikkelingen
Het aanhoudende personeelstekort dwingt de horeca branche tot innovatie. Automatisering en robotisering zijn sterk in opkomst. Zo ziet horeca apparatuur leverancier Hakvoort Professional het aanbod slimme keukenapparatuur toenemen. Deze apparatuur kan als het ware zelf denken. Enkele voorbeelden hiervan zijn ovens met voorgeprogrammeerde bereidingsprogramma’s en koffiemachines die zichzelf aan het einde van de dag reinigen. Deze apparatuur kan werk uit handen nemen maar is geen oplossing voor het structurele personeelstekort, licht de leverancier toe. Er blijven namelijk nog altijd mensen nodig om de apparaten te bedienen.
Enkele horecabedrijven gaan nóg een stapje verder en proberen de horeca opnieuw uit te vinden. In San Francisco is een koffiebar te vinden waarbij robots koffiespecialiteiten brouwen. In Las Vegas vind je soms zelfs robots achter de bar die cocktails serveren. Of wat dacht je van een pizza automaat die een bezoek aan de pizzeria overbodig maakt? Dit is geen toekomstmuziek, al deze ontwikkelingen zijn er al.

Horecapersoneel behouden
Voor wie de overstap naar robots nog te groot is, moet alles op alles zetten om horecapersoneel te behouden. Dat is nog knap lastig. De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot, ook vanuit andere sectoren. Enkele tips zijn om de werkdruk te verlagen - o.a. met behulp van eerdergenoemde slimme keukenapparatuur - duidelijke carrièreperspectieven te bieden, een hoger salaris en overwerk te beperken.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Geld opzijzetten voor later
reacties
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
Betere werksfeer vermindert werkstress (1) 
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk (1) 
Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa (1) 
De voordelen van content marketing (1) 
top10
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk
Betere werksfeer vermindert werkstress
Zestigplusser is zich niet bewust van gevaren openbare wifi
Hoe meer energiebronnen, hoe kleiner de kans op uitval
Zo voorkomt u keuzestress
Een start-up managen: op het juiste moment de juiste prioriteit stellen
Aantal unieke vacatures in de zorg stijgt met twaalf procent
Vrouwen nemen slechts 16,9 procent van bestuursfuncties wereldwijd in
Secretaresses en andere supportprofessionals zijn opvallend loyaal
Ouderwets huishoudboekje nog steeds populair voor financiële administratie
meer top 10