zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

De veiligheidseisen in jouw magazijn

21 juni 2019 - Als je zaken doet met andere bedrijven, weet je dat er veel regels en voorschriften zijn voor het handhaven van een veilige werkomgeving in jouw magazijn. In dit artikel bespreken we de veiligheid van magazijnruimten en hoe deze cruciaal zijn voor het voorkomen van letsel en het beschermen van jouw bedrijf tegen een negatieve beoordeling van de arbeidsinspectie.
 

Wettelijke eisen voor magazijnen


Wanneer je de arbeidsinspectie over de vloer krijgt in jouw bedrijf, zullen de inspecteurs voornamelijk letten of het arbobeleid wordt nageleefd. Dit houdt in dat werknemers op een gezonde en veilige manier hun taken moeten kunnen verrichten. Er wordt ondere andere gekeken naar:
 
  • de heftrucks die technisch in orde en gekeurd moeten zijn
  • de algemene netheid van een magazijn
  • het feit of er fenders zijn aangebracht die de stellingen beveiligen tegen aanrijding
  • een zichtbare scheidingslijn op de vloer voor heftrucks en voetgangers
  • de staat van de werkvloer
  • duidelijke verwijzingen van nooduitgangen, die uiteraard ook vrij van obstakels moeten zijn
Als je als werkgever een gezonde en veilige werkomgeving hoog in het vaandel draagt, is de arbeidsinspectie meestal snel klaar. Omdat er heel wat dingen zijn waar rekening mee dient gehouden te worden, komt de magazijnvloer vaak het laatst aan bod. Hieronder leggen we uit hoe je een goede beoordeling krijgt voor jouw magazijnvloer.

Waarom is de magazijnvloer de basis voor veiligheid?
Het meest gebruikte in jouw magazijn is de vloer. Heftrucks rijden af en aan, voetgangers wandelen dagelijks over de beveiligde paden, stellingen worden op de vloer geplaatst, enz. Hierdoor zal een slechte vloer al gauw scheuren en gaten vertonen. Misschien denk je dat een vloer vervangen onmogelijk is, maar als jouw vloer niet stevig genoeg is, kunnen er zich heel wat problemen voordoen met werkongevallen als gevolg. Bijvoorbeeld, wanneer een slechte vloer een zware stelling draagt, zou op een dag de stelling kunnen omvallen of een heftruck kan er tegenaan rijden omdat er plots een gat in de magazijnvloer is verschenen. Kortweg, als jouw magazijnvloer niet robuust en solide is, is elke nieuwe werkdag een kans op ongevallen in jouw magazijn. Een goede magazijnvloer is dus van essentieel belang. Denk bijvoorbeeld aan epoxy vloeren. Dit soort vloeren zijn tweemaal sterker dan beton, voorkomt scheuren en gaten en gaat daarnaast heel erg lang mee.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10