zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!

14 juni 2019 - Gezonde en vitale werknemers staan aan de basis van het succes van iedere organisatie. Omdat stress aan de basis staat van 36 procent van het ziekteverzuim is het zeer de moeite waard om aandacht aan stresspreventie te besteden. Uw arbo arts kan u hierbij helpen.
 

Zoals voor de meeste dingen geldt: een beetje stress is goed. U bent extra alert en presteert daardoor des te beter als u een beetje onder spanning staat. Maar te veel, te langdurige stress leidt tot allerlei lichamelijke en psychische klachten en kan zelfs tot zeer langdurige uitval leiden. Ga maar na: een werknemer die een burn-out krijgt bent u gemiddeld acht maanden kwijt.  Reden genoeg om teveel werkstress bij uzelf en uw medewerkers te voorkomen dus.


 
Drukke baan is niet de oorzaak van stress
Ongezonde werkstress ontstaat eigenlijk nooit door een drukke baan alleen, wel door een te hoge psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Vaak betreft dit een combinatie van enerzijds een (te) hoge werkdruk en anderzijds allerlei vormen van ongewenst gedrag op de werkvloer, van een  gevoel dat er niet geluisterd wordt tot regelrechte pesterijen. Werkstress uit zich in het begin vaak door een hoge hartslag, hoge bloeddruk, slaapproblemen en gevoelens van angst en spanning. Daarnaast gaat werkstress veelal gepaard met fouten maken, concentratieproblemen en stemmingswisselingen (prikkelbaarheid). Opvallend is dat steeds meer jongeren werkstress ervaren.
 
Manager speelt belangrijke rol in het voorkomen van werkstress
Als manager kunt u al veel doen om werkstress – en daaraan gerelateerd ziekteverzuim – te voorkomen. Zo zijn loopbaanmogelijkheden, steun van collega’s, uitdaging in de werkzaamheden, een goede sfeer en feedback van leidinggevende en collega’s hele goede tegenhangers van stress. Ze kunnen een tijdelijk (te) hoge werkdruk zelfs effectief compenseren. Ziet u toch dat een van uw medewerkers zich anders gedraagt dan anders en herkent u stressymptomen? Ga dan zo snel mogelijk met uw medewerker om tafel. Bespreek hoe het gaat en bekijk samen hoe het teveel aan stress verminderd zou kunnen worden. Misschien schort er iets aan de werk-privébalans en is uw teamlid geholpen met flexibelere werktijden. Of wellicht is er ruzie op de afdeling en is een goed gesprek vereist of ervaart de medewerker te weinig autonomie, steun en vrijheid bij het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Het kan ook dat de werkdruk an sich echt te lang te hoog is voor één persoon. Dan kan het raadzaam zijn om extra mensen aan te nemen. Natuurlijk kunnen de problemen ook voortkomen of getriggerd worden door de situatie thuis, bijvoorbeeld omdat een familielid ernstig ziek is of vanwege een scheiding.
 
Extra ondersteuning?
Wilt u extra ondersteuning bij het voorkomen en oplossen van werkstress? Een arbo arts kan u hierbij goed van dienst zijn. Bijvoorbeeld met een vragenlijst die inzicht geeft in de stressoren binnen uw organisatie, het nemen van preventieve maatregelen en het gericht in gesprek gaan met uw medewerkers.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Verbeter in 10 stappen je e-mail marketing [ebook]
In het ebook ‘Verbeter in 10 stappen je email marketing’ van Spotler ontdek je snel of je op de goede weg bent en waar je nog extra stappen kunt zetten. Denk aan bestandsgroei, dynamische content, A/B-testen, datakoppelingen en meer. Benieuwd?
Download het ebook
Lees verder
Ergonomisch werken is gezond werken
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
Betere werksfeer vermindert werkstress (1) 
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk (1) 
Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa (1) 
De voordelen van content marketing (1) 
top10
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa
Outplacement vaker succesvol, niet voor oudere medewerkers
Nooit meer een ‘Blue Monday’!
Netwerk belangrijkste manier om nieuwe baan te vinden
CIO: digitaliseren workflows verbetert resultaten cruciale bedrijfsfuncties
36 procent van de werknemers komt niet los van het werk
Arnoud van Vliet verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2019
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk
Vandaag Filevrije Dag
Stoomcursus ‘nieuwe IT-ontwikkelingen’ toont directies waar winst te behalen valt
meer top 10