zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Is uw volgende zakelijke leaseauto een Tesla?

16 mei 2019 - Met de toenemende populariteit en aandacht voor het klimaat, stijgt het aantal beschikbare elektrische automodellen razendsnel. Dit uitgebreidere aanbod, het positieve effect van een groen wagenpark op uw imago en natuurlijk de fiscaalvriendelijke regels voor elektrisch rijden, maken het zakelijk leasen van een elektrische auto steeds aantrekkelijker.
 

Overweegt u binnenkort elektrisch te gaan leasen? ALD Automotive zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij.


 
Kies het model dat past bij u en uw rijgedrag
De Tesla Model S staat op nummer 1 in de lijst van populairste leaseauto’s 2018. Maar misschien dat dit model binnenkort ingehaald wordt door de Tesla Model 3 die na lang wachten op de Europese markt is gekomen en een actieradius belooft van maar liefst 350 tot 500 kilometer. Daarnaast zijn ook andere automerken volop bezig met de ontwikkeling en perfectionering van hun elektrische arsenaal zodat er vast een auto bij zit die past bij uw smaak. Misschien leaset u binnenkort wel een Audi e-tron, de eerste volledig elektrische SUV van Audi, de Mercedes EQ die uitkomt in diverse (prijs)klassen, de Jaguar I-Pace of de elektrische Porsche Taycan die dit jaar in productie gaat.
 
Voor u zich alleen laat verleiden door specs en uiterlijk, is het raadzaam eerst goed na te gaan of die elektrische auto écht bij u past. Let daarbij vooral op de afstand die u op één volle accu af kunt leggen. Begin daarom alvast met het in kaart brengen van de kilometers die u daadwerkelijk aflegt op een dag, in een week, in een jaar. Houd er vervolgens rekening mee, dat de actieradius die fabrikanten noemen meestal niet geldt in het dagelijkse gebruik. Over het algemeen kunt u daarom het beste uitgaan van 70 procent van de geadverteerde actieradius. ALD adviseert u ook altijd een proefrijtijd bij de dealer of leasemaatschappij af te spreken, zodat u de tijd heeft om te ervaren of de auto van uw keuze daadwerkelijk bij u en uw rijgedrag past.
 
Check of er voldoende oplaadpunten zijn
Keuze gemaakt? Zet nog niet meteen uw handtekening onder het leasecontract, maar kijk eerst of u wel voldoende oplaadmogelijkheden tot uw beschikking heeft. Het handigst is natuurlijk een eigen oplaadpunt voor de deur van uw woning en/of kantoor (laadduur: ca. 8 uur). Meestal kunt u bij uw elektrische leaseauto ook meteen een oplaadpunt aan huis of kantoor leasen. Voorwaarde voor een laadpaal aan huis/kantoor is natuurlijk dat u de beschikking heeft over een eigen parkeerplaats. Heeft u die niet, dan bent u aangewezen op publieke laadpunten. Deze komen er steeds meer en staan aan de openbare weg, bij bedrijven en in parkeergarages. Sommige oplaadpunten zijn gratis, maar voor de meeste heeft u een abonnement nodig. Tenslotte zijn er steeds meer snellaadpunten. Hier laadt u uw elektrische auto in een half uur voor ongeveer 80 procent op. Deze vindt u vooralsnog voornamelijk bij de grote benzinestations.
 
Elektriciteitskostenvergoeding
Ook geen onbelangrijke vraag: wie betaalt de elektriciteit die uw leaseauto gebruikt? Dit kan op meerdere manieren geregeld zijn. Vaak krijgt u van uw werkgever bij uw leaseauto meteen een laadpas. De werkgever betaalt dan alle kosten. Ook kan die ervoor kiezen maandelijks een ‘laadvergoeding’ uit de keren die dan wordt aangemerkt als loon of onder wordt gebracht in de Werkkostenregeling (niet belastbaar). Dit kan een vaste vergoeding zijn of een vergoeding van de werkelijk gemaakte kosten. Tenslotte kunnen de elektriciteitskosten direct worden verrekend mits de eigen laadpaal de daadwerkelijk gebruikte elektriciteit automatisch doorgeeft.
 
Vergeet de bijtelling niet
Wat zakelijke lease betreft, is een 100 procent elektrische auto qua bijtelling het voordeligst. Voor deze auto’s geldt het laagste bijtellingtarief van 4 procent. Is de nieuwwaarde van uw elektrische auto hoger dan 50.000 euro, dan geldt voor het bedrag daar boven een bijtellingpercentage van 22 procent. Vanaf 2021 betaalt u 22 procent bijtelling over de gehele cataloguswaarde van de auto. De tenaamstelling van het kenteken bepaalt hoe lang u profiteert van een bepaald bijtellingtarief. Het tarief op dat moment geldt tot en met 60 maanden daarna. Gaat u met uw lease auto zakelijk rijden zonder privékilometers te maken? Als u met uw zakelijke auto minder dan 500 km per jaar privé rijdt, hoeft u helemaal geen bijtelling te rekenen. De Belastingdienst verwacht in ruil daarvoor wel dat u kunt aantonen daadwerkelijk minder dan die 500 kilometer privé met uw auto op pad te zijn geweest. Dit betekent dat u een sluitende rittenregistratie moet bijhouden én een ‘verklaring geen privégebruik auto’ in uw bezit moet hebben. Deze verklaring is digitaal beschikbaar op Belastingdienst.nl.

Voordelen elektrische auto leasen
Wilt u een elektrische auto leasen? Dan biedt de leasemaatschappij vaak extra diensten zoals:
  • Laadpuntinstallatie en -lease, thuis of bij kantoor.
  • Een laadpas van de zaak om uw auto op te laden.
  • Aanvullende mobiliteitsdiensten zoals een vervangende auto tijdens uw vakantie en e-rijtraining.
Liever privé leasen?
Komt u niet in aanmerking voor een auto van de zaak of wilt u privé leasen? Ook dan zijn er mogelijkheden om elektrisch te gaan rijden. Er komen binnenkort ook meer private lease aanbiedingen voor elektrische auto’s beschikbaar, aangezien de vraag hiernaar vanuit de particuliere markt toeneemt.
 
Veel succes met kiezen (en rijden)!

 
 Doorsturen   Reageer  

 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
Structureer je online marketing activiteiten
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
Slecht voorbereide gesprekspartner grootste irritatie werkzoekenden (3) 
top10
Werknemers willen vierdaagse werkweek met langere werkdagen
Artificial Intelligence: gaan robots onze banen inpikken?
HR-professionals kunnen eigen welzijnsambities niet bijbenen
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Slecht datamanagement kost miljoenen
Vijf vragen die doel-denken veranderen
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Pensioenakkoord: voldoende waarborgen op verdere uitwerking
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
3,3 miljoen nieuwe werknemersbanen in 2017
meer top 10