zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Verleid en behoud talent met een multifunctionele werkomgeving

12 april 2019 - Het kantoor verandert richting duurzaamheid, flexibiliteit en sfeer. Duurzaam flexwerken, dat is de trend die momenteel overheerst in de kantoorwereld. Hoe richt u uw kantoor zo in dat uw talenten zich er prettig voelen en optimaal productief zijn?
 

Het kantoor van nu lijkt in weinig meer op het kantoor van pakweg tien jaar geleden. Vaste werkplekken zijn zeldzaam geworden, een kantoortuin is eerder regel dan uitzondering en sfeer is belangrijker dan ooit. Het gaat er in de eerste plaats immers om dat uw medewerkers tevreden en gemotiveerd zijn, en de kantoorinrichting speelt daar een grote rol bij. Behalve dat talenten graag werken in een sfeervolle omgeving, draagt dit ook nog eens bij aan de productiviteit. Win-win dus! Er zijn een drietal essentiële elementen die ervoor zorgen dat uw medewerkers elke dag met veel plezier en motivatie naar het werk komen.


 
Multifunctionele inrichting
Hoewel de kantoortuin erg functioneel is (medewerkers uit meerdere teams hebben direct contact met elkaar en dat stimuleert het teamgevoel en de innovatie), is het raadzaam ook aparte, multifunctionele ruimtes te creëren voor specifieke taken. Denk aan ‘stilteruimtes’ waar mensen zich in alle rust terug kunnen trekken om aan taken te werken die een hoge concentratie vereisen en akoestische banken waarop men ongestoord kan bellen. Of op maat aanpasbare, flexibel op te zetten vergaderunits waar een team ongestoord kan brainstormen. Of een overlegbar om klanten informeel te woord te staan. Speciale relaxruimtes met loungebanken en gedempte verlichting moeten we ook niet vergeten om bij te komen van die hectische bijeenkomst. Sla tenslotte ook de kantine niet over als u toch aan het (her)inrichten slaat. Maak er een vrolijke ruimte van die interactie bevordert. Door fel kleurgebruik en lange tafels bijvoorbeeld.
 
Ergonomisch en sportief meubilair
Omdat niet iedereen een vaste werkplek heeft, is het des te belangrijker dat de kantoormeubelen goed en makkelijk te verstellen zijn. Op die manier kan elke medewerker op een ergonomisch verantwoorde manier zijn of haar werkzaamheden verrichten. Denk daarbij aan bureaus en stoelen die makkelijk te verstellen zijn (of dat zelfs automatisch doen zodra iemand op de werkplek inlogt) en aan duidelijke instructies omtrent de ideale hoek van en afstand tot het beeldscherm.
 
Naast ergonomisch verantwoord meubilair is het ook goed om uw medewerkers de mogelijkheid te bieden om in beweging te komen of tenminste regelmatig te wisselen van werkhouding. Dit kan bijvoorbeeld met zit/sta-bureaus, fietsstoelen of loopbandbureaus. Goed voor nek, rug en de doorbloeding van de benen, maar ook om ziekteverzuim tegen te gaan.  Denk er verder eens over na om staand te vergaderen of dat werkoverleg te voeren tijdens een wandeling in het park. Zet de watercooler en printer in een andere ruimte zodat uw mensen wat vaker een stukje lopen.

Een groene werkplek
Groen is het motto vandaag de dag, ook op kantoor. Dit betekent niet dat u al uw muren in groentinten moet schilderen (dat is alleen aan te raden in ruimtes waar concentratie en rust vereist zijn), maar levende planten hebben wel degelijk een bewezen positief effect op de productiviteit en werken stressverlagend. Nog iets verder gaan? Kies dan voor biophillic design. Deze manier van inrichten brengt elementen uit de natuur naar binnen door zoveel mogelijk natuurlijke elementen toe te passen. Denk aan natuurlijk licht, ‘levende muren’, uitzicht op de natuur, maar ook het gebruik van natuurlijke materialen zoals steen en hout.
 
 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
Slecht voorbereide gesprekspartner grootste irritatie werkzoekenden (3) 
top10
Werknemers willen vierdaagse werkweek met langere werkdagen
Artificial Intelligence: gaan robots onze banen inpikken?
HR-professionals kunnen eigen welzijnsambities niet bijbenen
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Slecht datamanagement kost miljoenen
Vijf vragen die doel-denken veranderen
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Pensioenakkoord: voldoende waarborgen op verdere uitwerking
3,3 miljoen nieuwe werknemersbanen in 2017
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
meer top 10