zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Wat kan ik allemaal met een mkb boekhouding

30 november 2022 - Als mkb’er komen er veel zaken op je af die je moet regelen. Naast de dagelijkse gang van zaken om je bedrijf lopend te houden is je boekhouding ook van groot belang. Het is daarom noodzakelijk om je boekhouding goed op orde te hebben.

Boekhouding uitbesteden of zelf regelen


Een kloppende boekhouding is van groot belang voor iedere ondernemer. Er zijn een aantal mogelijkheden om dit voor jouw bedrijf goed geregeld te hebben.
Veel ondernemers besteden hun boekhouding uit aan een administratiekantoor of accountant. Dit doen zij vooral omdat ze zelf geen medewerker in dienst hebben om de financiële administratie te doen of het idee hebben dat ze zelf te weinig kennis hebben om dit goed te regelen. Maar zijn tegenwoordig allerlei systemen om je hierbij te helpen waardoor het goed en efficiënt verloopt.

Inhoud mkb boekhouding
Veel ondernemers doen tegenwoordig aan online boekhouden. Een veelgebruikte manier om de boekhouding voor je onderneming te doen. De systemen zijn ontwikkeld op gebruiksgemak en zijn zo ingericht dat bijna iedereen dit goed bij kan houden. De gehele boekhouding kun je online verwerken. Orders kunnen worden aangemaakt, automatisch verwerkt tot factuur, ook periodieke facturen kunnen door het systeem verzonden worden. De offertes, orders en facturen kunnen worden aangepast naar de huisstijl van je onderneming.

Inkoopfacturen en bonnen verwerken is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Na enige voorbereiding zoals het aanmaken van contacten en de eerste keer de inkoopfacturen koppelen aan de juiste grootboekrekeningen kun je bij iedere volgende factuur de inkoopfactuur automatisch inboeken. Het systeem herkent de crediteur en de factuur wordt ingeboekt. Dit is uiteraard wel te controleren en aan te passen indien er iets gewijzigd dient te worden. Met een app op je telefoon kun je een foto maken van een bon of factuur en deze gelijk in de boekhouding zetten. Crediteuren worden herkend en eventuele wijzigingen in NAW-gegevens komen als melding in beeld. Ook wanneer de IBAN niet overeenkomt met de eerdere gegevens krijg je hier een melding van zodat eventuele spookfacturen worden onderschept.

Met een boekhoudprogramma mkb online kun je boekhouden als een pro. In het online programma en bijbehorende app zijn niet alleen de verkoopfacturen en inkoopfacturen te zien maar heb je ook een duidelijk overzicht van de financiële status van je onderneming. Rapporten zoals een kolommenbalans zijn in te zien en te exporteren, btw-aangiftes kunnen automatisch aan de Belastingdienst worden verzonden, boekingen van de bank kunnen worden geautomatiseerd en in de managementdashboards is de gehele workflow te zien.

Inzicht in je onderneming
Hoe staat je onderneming ervoor en waar zijn eventuele knelpunten die aangepakt kunnen worden? In je boekhouding staat veel meer dan mensen soms denken, het niet alleen iets wat je moet doen voor de Belastingdienst, nee het gaat veel verder. Met het juiste boekhoudprogramma heb je inzicht in de dagelijkse gang van zaken in de onderneming. Je hebt inzicht en kunt een juiste planning maken en bijsturen waar nodig. Voordelen van een online boekhouding is dat deze systemen je dagelijkse administratie soepeler laten verlopen. De betrokken werknemers zien eventuele taken die voor hen zijn, acties zijn beter bij te houden en bijvoorbeeld met een paar klikken is te zien wat de actuele werkvoorraad is of debiteurenstand. Gemakkelijk en snel, ook voor de niet financieel onderlegde mensen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10