zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

“Low-code democratiseert softwareontwikkeling”

18 november 2022 - Softwareontwikkeling was vooral weggelegd voor de IT-afdeling. Lastig, want IT-talent is nog maar weinig te vinden. "Dankzij de opkomst van low-codeplatforms als Mendix (SAP-partner) en de low-codetooling van SAP is het voor iedereen toegankelijk die een digitale basiskennis heeft. Dat maakt een enorme versnelling van de digitale transformatie mogelijk," zegt Coen Sanderink, Business Technology Advisor bij SAP Nederland.

Low-code (of no-code) is een manier van softwareontwikkeling waarbij gebruikers middels visuele hulpmiddelen, drag-and-dropcomponenten en kant-en-klare bouwstenen applicaties ontwikkelen en workflows digitaliseren. Het vormt daarmee een alternatief voor de klassieke ontwikkeling in programmeertalen.



Low-code zit sterk in de lift. De adoptie van low-code software groeit met meer dan 20% per jaar, aldus onderzoeksbureau Gartner. In 2021 bereikte de wereldwijde markt voor low-code ontwikkelingstechnologie een omzet van 13,8 miljard dollar. En tegen 2023 zal low-code-ontwikkeling naar verwachting door meer dan 50% van de middelgrote tot grote bedrijven zijn omarmd. Het onderzoeksbureau voorspelt bovendien dat in 2025 zo’n 70% van alle ontwikkelde applicaties gebruikmaken van low-codetechnologie.
 
Niet toevallig
Die populariteit van low-code komt volgens Sanderink niet uit de lucht vallen. "We leven in een turbulente tijd, waarin inflatie, een pandemie, personeelstekorten en geopolitieke conflicten een grote stempel drukken. Organisaties moeten zich continu kunnen aanpassen aan die uitdagende omstandigheden om concurrerend te blijven."
 
Die wendbaarheid is niet vanzelfsprekend. "Er is een groot te kort aan ontwikkelaars die de daarvoor noodzakelijke innovaties moeten vormgeven. Low-code kan deze problematiek verlichten, doordat het de ontwikkelkracht deels verschuift richting de business. Niet voor niets zullen volgens IDC in de komende 10 jaar wereldwijd meer dan 100 miljoen zakelijke professionals in toenemende mate betrokken worden bij dergelijke trajecten."
 
De voordelen
Low-code biedt volgens Sanderink een aantal voordelen boven traditionele ontwikkelmethoden:
  • Kortere ontwikkeltrajecten en (dus) lagere kosten
"Low-code versnelt ontwikkeltrajecten. Ontwikkelaars kunnen immers gebruikmaken van kant-en-klare ‘bouwstenen’ en hoeven niet of nauwelijks code te schrijven. Die snelheid verlaagt bovendien de ontwikkelkosten."
  • Verlichten van druk op IT-afdeling
"Er is een groot tekort aan ontwikkelaars en andere IT-professionals. Het is voor 71% van alle ceo’s de grootste verstorende factor voor hun business, aldus een onderzoek van Deloitte. De schaarste is bovendien niet op korte termijn voorbij. Volgens onderzoek van McKinsey is de zoektocht naar geschikte ontwikkelaars voor 61% van de hr-professionals de grootste uitdaging voor de komende jaren."

Ontwikkelen met low-codesoftware vereist bovendien geen kennis van programmeertalen. "Daardoor democratiseert low-code het ontwikkelproces, aldus Sanderink. "Een brede groep mensen kan bijdragen aan de digitalisering van workflows en ontwikkeling van innovaties. Dat verlicht de druk op de IT-afdeling."
 
Kiezen voor het juiste platform
Een succesvolle toepassing van low-code staat of valt volgens Sanderink met de keuze van het juiste low-codesoftware voor de juiste Use Case. "Als de usecase een extensie van je SAP-technologie stack is, dan is integratie met de bestaande businesslogica en technische infrastructuur belangrijk. Daarvoor hebben wij met SAP Build recentelijk low-codetools met een goede back-endintegratie gelanceerd. Dit platform is ontwikkeld met de SAP-technologiestack in het achterhoofd. Het is naadloos geïntegreerd met het SAP Business Technology Platform. Bestaande businesslogica, functionaliteit en gegevens zijn direct beschikbaar binnen SAP Build. Dat versnelt de implementatie van low-code binnen de organisatie en komt de kwaliteit en de mogelijkheden ten goede."
Anderzijds blijft Mendix met hun low-code platform partner van SAP. "Hun platform is geschikt voor usecases die meer systemen dan alleen SAP raken, maar onderscheidt zich  van andere platformen door de integratie met SAP. Doordat beide cloudgebaseerd zijn, kan de klant ook kiezen voor beide platformen zonder explosieve stijging van de kosten." 
 
Ontwikkelaars blijven nodig
Volgens Sanderink hoeven ‘traditionele’ ontwikkelaars niet bang te zijn dat low-code hen overbodig maakt, of dat het hun kennis en vaardigheden devalueert. "Integendeel. Dankzij low-code komen veel meer tijd en resources beschikbaar voor zaken die cruciaal zijn voor innovatie, zoals het vormgeven van strategische innovatieprojecten."
 
Wel verandert volgens Sanderink de rol van ontwikkelaars. "Hun werk krijgt een minder uitvoerend en meer regisserend karakter. Ze kunnen zich veel meer toeleggen op het bewaken van belangrijke randvoorwaarden, zoals security, data governance, compliance en het bewaken van kwaliteit."

Ook verkleint low-code volgens hem de afstand die veel organisaties ervaren tussen IT en de business. "In een traditionele situatie moet IT de wensen van de business vertalen naar een werkende oplossing. Met low-code krijgt de business zelf deels het roer in handen. Tegelijkertijd moet IT zorgen voor de juiste ‘bouwblokken’ binnen de low-codesoftware, de kwaliteit bewaken en zorgen dat de randvoorwaarden voor de innovaties in orde zijn. Deze nieuwe dynamiek kan de samenwerking verbeteren en de kloof dichten."
 
Ook training blijft noodzakelijk
Ondanks de vele voordelen van low-code zijn er ook enkele aandachtspunten, aldus Sanderink. "Doordat low-codesoftware bestaat uit kant-en-klare logica zijn deze minder flexibel dan traditionele programmeertalen."
 
"Daarnaast vereist low-code weliswaar minder technische vaardigheden, maar nog altijd wel degelijk training. Medewerkers zullen vertrouwd moeten raken met deze vorm van programmeren in het algemeen en het gekozen platform in het bijzonder. Daarnaast is er nog wel de noodzaak aan een analytisch en abstract denkvermogen, al is de visuele aanpak van low-code wel veel minder abstract dan een klassieke programmeertaal."
 
Juiste voorbereiding
Sanderink benadrukt het belang van een goede voorbereiding. Dat gaat volgens hem verder dan techniek alleen. "Medewerkers zullen moeten worden aangemoedigd low-code-ontwikkelaars te worden en hun eigen bedrijfsapplicaties te maken. Dat vereist een andere mindset. Niet alleen bij professionals zelf, maar ook op de hr-afdeling. Zij moeten goede ‘citizen developers’ leren herkennen."
 
"Het is daarnaast aan de leidinggevenden om de juiste kaders te creëren waarbinnen medewerkers succesvol kunnen zijn. Zo moeten de juiste personen toegang hebben tot training en referentiemateriaal. Ten slotte is het belangrijk dat voor iedereen duidelijk is waar welke verantwoordelijkheden liggen, en de low-code-activiteiten goed worden afgestemd met alle bedrijfsonderdelen en het bedrijf als geheel," besluit hij.

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10