zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Hoe kom je overtuigend over als ondernemer?

11 november 2022 - Als ondernemer of leidinggevende is je overkomen essentieel. Maak jij een betrouwbare, zelfverzekerde indruk, dan zal je veel meer succes hebben op alle vlakken van het ondernemerschap. Denk aan onderhandelingen met je relaties en klanten, de omgang met je personeel en het houden van vergaderingen of presentaties. Jouw houding en manier van doen maakt het verschil! Dus, is jouw zelfvertrouwen niet zo groot, dan zal dit een negatief effect hebben op zakelijk vlak. Het goede nieuws is dat je met onderstaande 10 tips je uitstraling verbetert en je zelfvertrouwen vergroot!

1. Word je bewust van je gedachtenpatroon en je denkfouten


Volgens de theorie van cognitieve therapie is je gedachte de basis van je gevoel. Het is dus belangrijk om je bewust te worden van wát je denkt bij bepaalde situaties. Dat kun je oefenen door steeds even ‘pas op de plaats te maken’ en te bedenken wat je gedachten waren op moeilijke, onzekere momenten. Zo kun je bijvoorbeeld denken "dat kan ik toch niet"  of "ik heb weer eens verprutst". Dit soort gedachten komen maar al te vaak voor, maar ze zijn niet realistisch. Het punt is dat jij ze gelooft/gaat geloven en daarmee je overkomen op een negatieve manier beïnvloedt. Dit versterkt je overtuiging nog meer en zo heb je het cirkeltje rond. Steeds wanneer je je ervan bewust wordt dat je zo'n zelf ondermijnende gedachte hebt, ga je deze ombuigen naar een andere versie. Dus "ik heb het nog niet eerder gedaan, maar ik denk dat het wel zal lukken" en "het ging misschien niet perfect, maar eigenlijk best wel goed". 

2. Zorg voor een outfit waar je je goed in voelt
Door kleding te dragen die comfortabel zit én waarin je je goed voelt, vergroot je jouw zelfvertrouwen aanzienlijk. Als je vindt dat je er goed uitziet, neem je automatisch een andere houding aan. Je gaat meer rechtop staan en zal meer kracht en zelfvertrouwen uitstralen. Voor mannen zal dit vaak een mooi pak van een goede schnitt zijn, of een pantalon met overhemd. Het hoeft dus niet persé een driedelig kostuum te zijn, maar zorg tenminste voor mooie schoenen en een goed gestreken overhemd

3. Let op je houding
Wist je dat je stemming en gevoelens invloed hebben op je houding? Het is best wel een bekend fenomeen. Van verdriet of stress kun je bijvoorbeeld krom gaan lopen en je schouders laten hangen. Minder bekend is dat het omgekeerde effect ook waar is. De houding die je aanneemt heeft echt invloed op je stemming! Zo heeft onderzoek van Harvard aangetoond dat je jouw gevoel van zelfvertrouwen en daarmee je effectiviteit kun vergroten door de zogenaamde high-power poses aan te nemen. Probeer het maar eens voor een belangrijke bespreking of presentatie.

4. Face your fears
Wees je bewust van je eigen angsten en zwakke plekken en ga de uitdaging aan om ze recht in de ogen te kijken. Een voorbeeld: je houdt niet van grote groepen mensen en voelt je onzeker op een bedrijfsfeest. Ga dit soort situaties dan niet uit de weg, maar zoek ze juist op. Hoe vaker je een feestje bezoekt, hoe makkelijker het je af zal gaan. Maak het jezelf niet te moeilijk. Zorg bijvoorbeeld dat je vroeg aanwezig bent en vertrek nog voor het einde van het feest. Nog een extra tip: oefen met de high-power poses vóór en tijdens het feest! Door een aantal keer zo'n feest met succes bij te wonen, zal je zelfvertrouwen groeien. Hetzelfde principe geldt voor andere situaties die je moeilijk of eng vindt. 

5. Stel bereikbare doelen
Om succes te hebben, moet je doelen stellen. Dat weten we allemaal. Het punt is dat we vaak onbereikbare en vage doelen stellen en dan is het bij voorbaat al gedoemd te mislukken. Mislukkingen zijn niet goed voor je zelfvertrouwen. Neem even een heel banaal voorbeeld: je bent te zwaar en wilt afvallen. Als je dan als doel stelt dat je over 3 weken heel veel kilo's kwijt wilt zijn, zal je dat waarschijnlijk niet lukken. Het doel is namelijk én onhaalbaar én vaag. Het is veel beter om het in realistische stukken te verdelen. Stel een duidelijk, haalbaar doel en zeg erbij wat je daarvoor moet doen. Bijvoorbeeld: "de komende twee weken sla ik mijn ontbijt over en snoep ik in de avond niet meer. Ik zorg dat ik 2 liter water per dag drink en elke dag een half uur wandel. Over twee weken ga ik weer op de weegschaal staan en hoop dan dat ik 2 kilo ben afgevallen. Op dat moment maak ik een nieuwe planning voor de daaropvolgende twee weken". Je hebt nu duidelijk omschreven wat je wel en juist niet gaat doen en je hebt een nieuw meet- en planningsmoment in het vooruitzicht gesteld. Op deze manier heb je veel meer kans van slagen! Dit zelfde principe geldt voor alle doelen in je leven, zowel zakelijk als privé.

6. Fouten maken hoort erbij
Iedereen maakt fouten. Val jezelf dus niet te hard af wanneer je een keer een fout maakt of faalt. Van je fouten leer je. Zeker wanneer je iets nieuws onderneemt of je probeert je iets eigen te maken, zal je fouten moeten maken. Dat hoort er gewoon bij, het is zelfs de beste manier om te leren! 

7. Denk Assertief
Ben jij zo iemand die liever de goede vrede bewaart en daarom maar niets zegt als je het er eigenlijk niet mee eens bent? Of je doet daarom maar gewoon wat je collega van je vraagt? Daar moet snel een einde aan komen. Durf om assertief te denken. Lees hier meer over of zoek video's op Youtube om je assertiviteit te vergroten. Zo kun je op een goede manier je mening geven, in discussie gaan of nee zeggen, zonder dat er een conflict ontstaat. Om jou kunnen ze niet meer heen!

8. Investeer in jezelf
Blijf jezelf ontwikkelen. Investeer in een cursus of opleiding en verbeter je vaardigheden of vergroot je kennis. Het effect hiervan is op twee manieren merkbaar. Op de eerste plaats geeft het veel voldoening wanneer je een cursus met goed gevolg afrondt. Dit geeft je zelfvertrouwen een ware boost. In de tweede plaats heb je nu die kennis of vaardigheid om aan je lijst met kwaliteiten toe te voegen. Je kunt het gebruiken tijdens je werk. Ook dat zal je zelfvertrouwen vergroten. 

Een andere manier om in jezelf te investeren is door goed voor jezelf te zorgen. Een goede nachtrust is bijvoorbeeld essentieel.  Een comfortabel bed is daarvoor noodzakelijk. Investeer dus in een goed bed, zodat je uitgerust en fit op je werk komt. Investeer ook in een outfit waarin je je goed voelt, en in bijvoorbeeld de kapper en een lekker luchtje. Jij bent het waard!

9. Beschouw kritiek als feedback
Kritiek van iemand anders is niets meer dan zijn of haar mening en daar hoef je het niet zomaar mee eens te zijn. Maar je hoeft ook niet direct in de verdediging te schieten. Luister naar wat diegene te zeggen heeft en denk erover na. Zit er een grond van waarheid in? Beschouw het als feedback en doe er je voordeel mee om jezelf te verbeteren.

10. Geniet van het proces!
Beschouw dit hele proces als een fantastische uitdaging en geniet ervan! 

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10