zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Waar op letten bij het kiezen van een vermogensbeheerder?

1 januari 2022 - Een goede vermogensbeheerder helpt om meer mogelijkheden te halen uit het opgebouwde vermogen. Het is alleen niet zo dat iedereen maar geschikt is om de jouw geldzaken te regelen. Daarom is het goed om te weten wanneer een partij wel geschikt is en wanneer juist niet. Alleen al door dit goed te bekijken kan voorkomen worden dat er straks onnodig geldproblemen ontstaan omdat een vermogensbeheerder niet goed genoeg is.

Letten op de vergunning


Het eerste punt van aandacht is ook het meest logische. Het is altijd belangrijk dat een beheerder beschikt over de juiste papieren. In dit geval betekent dat dat er een AFM-vergunning aanwezig moet zijn. Dit is gemakkelijk na te gaan, op de website van de AFM is te zien wie er wel een vergunning heeft en wie niet. Let daarbij ook op of het om een echte beheerder gaat, of om een beleggingsinstelling zonder zorgplicht. Daar zit een verschil tussen.

Ook andere brancheorganisaties
Niet alleen een vergunning van de AFM is van belang. Het is ook goed om te weten of de vermogensbeheerder bij andere brancheorganisaties is aangesloten. De belangrijkste daarvan is de Kifid. Dit is het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De Kifid zegt er te zijn voor: ‘’ Consumenten en kleinzakelijke ondernemers met een klacht over een financiële dienstverlener staan wij bij in het vinden van een oplossing.’’
Het is zo dat vermogensbeheerder de uitspraken van dit instituut moeten respecteren. Let op, want er zijn vermogensbeheerders die over de juiste vergunning beschikken die geen klachten accepteren als een bindend advies. Dat gaat om ongeveer één op de vijf beheerders. Het kan dus best belangrijk zijn om dit eerst goed na te kijken voor een keuze gemaakt wordt.

Passend beleggingsdoel
Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een vermogensbeheerder die past bij de wensen. Wanneer er bijvoorbeeld een lange termijn doel is, moet er anders met de zaken omgegaan worden dan wanneer er op korte termijn succes behaald moet worden. Ook maakt het natuurlijk verschil hoe groot het beginvermogen is en welk doel ermee gemoeid is. Denk daarbij ook aan de mate van risico die gewenst is. Al dit soort zaken kunnen namelijk verschil maken in de keuze voor de ene beheerder of de andere. Kijk ook naar de klantenservice of naar het persoonlijk contact. Dit kan heel belangrijk zijn in de keuze voor een vermogensbeheerder. Zo kan een doel bijvoorbeeld zijn geld schenken aan een (klein)kind.
Schenken kan dus een doel zijn om opzoek te gaan naar een vermogensbeheerder. Hier zijn er verschillende van; ING, Rabobank, ABN AMRO. Ook schenken via Van Lanschot is een optie die vaak voorbijkomt. Welke vermogensbeheer past is dus geheel afhankelijk ook van het doel dat er is met het vermogen.

Hoe groot is het budget?
Een vermogensbeheerder werkt natuurlijk niet gratis. Daar zit een kostenplaatje aan verbonden. Dit hangt onder andere ook van keuzes die hiervoor al besproken zijn. Hoe actief of passief moet de beheerder bezig zijn. Daarnaast is het eigen budget natuurlijk ook het belangrijkst. Aan de hand daarvan kan een keuze maken voor een beheerder. Is er wat minder geld, laat de beheerder dan ook wat meer passief zijn. Elke transactie brengt namelijk kosten met zich mee. Zoek een beheerder die hiermee kan helpen op een goede manier.

Ervaringen van anderen
Het is niet heel lastig om te toetsen hoe een vermogensbeheerder het doet. Dat kan namelijk getoetst worden aan de hand van ervaringen van anderen. Haalt de beheerder goede rendementen voor de klanten? Dan is dat een goede reden om eens te bekijken of deze vermogensbeheerder past. Kijk vooral ook naar de jaren waarin de beurs er wat minder goed voor stond om een duidelijk beeld te vormen.

Zelf aan de slag gaan?
Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om zelf aan de slag te gaan met beleggen. Bedenk dan alleen wel dat dit heel veel tijd vergt. Eigenlijk moet alle vrije tijd die je hebt erin steken om er een succes van te maken. Waarbij de kans op het maken van fouten nog flink groot is.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10